Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 3°C

Šport

Žilinská basketbalová legenda Milan Rožánek oslavuje 80 rokov

Basketbalový tréner a funkcionár Milan Rožánek sa uplynulú sobotu 27. novembra 2021 dožil nádherného životného jubilea 80. rokov. Aj v tomto je stále aktívny, keď trénuje prvoligové družstvo mužov Academic ŽU Žilina, ktoré je v priebežnej tabuľke na 2. mieste.

28.11.2021 | 16:34

VEČNÝ BASKETBALOVÝ FANATIK

V roku 1965 absolvoval Fakultu telesnej výchovy a športu a Prírodovedeckú fakultu, odbor biológia. Do roku 2021 od jeho príchodu na Vysokú školu dopravnú v Žiline, ako telovýchovný pedagóg, prešlo jeho trénerskými rukami mnoho 100 basketbalových hráčov a hráčiek  Keďže v súčasnosti pôsobí stále aktívne vo funkcii predsedu BO Academic ŽU a súčasne vo funkcii trénera mužov Academic ŽU v 1. lige,  prebiehajúca sezóna je jeho neuveriteľná, 56 sezóna pod večne deravými košmi. Asi by sme ťažko hľadali podobného fanatika v histórii slovenského basketbalu možno i československého. Trénerské skúsenosti odovzdával aj v zahraničí na 4 kontinentoch okrem Austrálie. Mnohí jedinci sa, najmä v Žiline, u neho pripravovali od detstva do dospelosti a všetci ho volali a volajú dodnes „kouči.“


 

ZO ŽILINY VYTVORIL BASKETBALOVÝ POJEM

Pohyb, šport obzvlášť, miloval od detstva. Chcel v ňom skúsiť takmer všetko. Bol mimoriadne pohybovo  nadaný, dodnes ho jeho spolužiaci z vysokej školy v tomto smere obdivujú vo svojich spomienkach. Je odchovanec Sokola a ešte ako dieťa sa ho rodičia báli pustiť na futbalové zápasy mimo mesta. Musel si vtedy spočiatku všetko vyplakať až súhlasili. V Považskej Bystrici nebolo takmer športu, ktorý by  nebol skúsil. A tak bol atlétom, basketbalistom, hádzanárom, volejbalistom, hokejistom, kde si napríklad na FTVŠ  zahral v akademickom výbere UK s Václavom Nedomanským. Rovnako aj tenistom, plavcom, v zime bežcom na lyžiach i slalomárom, či zjazdárom, ba aj skokanom na lyžiach. Na základnej a strednej škole organizoval všetky športové  podujatia a denne ranné tréningy spolužiakov v telocvičniach najmä v basketbale, volejbale. Neodpustil nikomu, kto prišiel kaziť šport na rannom tréningu od siedmej hodiny. Všetci na tréningoch museli bojovať a snažiť sa na svoje úplné maximum. Málokto vie, že bol mnohonásobným mládežníckym majstrom Slovenska v skoku do výšky medailista v prekážkových disciplínach, v skoku o žrdi i viacbojoch. Za zmienku v atletike stojí, že ako druhý Slovák prekonal v skoku do výšky 200 cm Neskôr skúsil aj desaťboj, v jednom roku bol najlepší na Slovensku. V Žiline so svojimi spolupracovníkmi sa veľkou mierou zaslúžil o vybudovanie komplexného príkladného basketbalového oddielu s významnými podujatiami ako prvé vyhlásenie najlepších basketbalistov v ČSSR s prvým basketbalovým televíznym prenosom zo Žiliny, tzv. Večer hviezd, medzištátne stretnutie ČSSR B – Japonsko, medzinárodné stretnutie Slávia VŠD Žilina – Kuba /bronzový medailista OH v Mníchove/, medzinárodný  zápas ČSSR – Grécko medzinárodne turnaje a domáce šampionáty.  Žilinský basketbal začal patriť k najlepším v ČSSR. Vychoval množstvo mládežníckych reprezentantov až po dospelé kategórie ako Chrenka, Faith, či Michalko a v súčasnosti Jakub Merešš a Róbert Rožánek. V roku 2003 bol hlavný tréner reprezentácie do 16 rokov, neskôr pri sedemnástke ako asistent. V akademickom športe viedol dlhodobo Akademickú reprezentáciu Slovenska.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod