Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Šport

Žilinská futbalová stopa na indonézskom ostrove Lombok

Nezisková organizácia Enjoy life zo Žiliny je už pár rokov aktívna nielen doma, ale aj v Indonézii, konkrétne na exotickom ostrove Lombok. Pre miestne deti organizujú futbalové turnaje a učia ich k osvetu k starostlivosti o životné prostredie.

06.12.2021 | 19:38

Spolupráca sa zrodila aj s futbalovým brankárom Patrikom Le Giangom, ktorý je odchovancom žilinskej brankárskej školy a momentálne háji farby českého prvoligového tímu Bohemians Praha. Aktivita má spájať vzdelávanie detí, povedomie o životnom prostredí a samozrejme aj šport. Tento spoločný projekt bol nedávno ohodnotení aj v Paríži, keď Le Giang získal ocenenie Merit Award za spoluúčasť na renovácii škôl, stavanie ihrísk, ktorých súčasťou je separačné centrum odpadu a aj organizovanie futbalových turnajov pre deti. Uplynulý víkend sa odohral jeden z takýchto turnajov na ostrove Gili Air Lombok vzdialenom 11 tisíc kilometrov od Žiliny. „Deň pre turnajom sme mali s deťmi krátke stretnutie, kde si samé deti odhlasovali, že chcú hrať bez brankárov a s topánkami na nohách. Zabezpečili sme vodu v galónoch, deti si len priniesli vlastné fľaše. Dôležitou informáciou bolo, že turnaj nezačne skôr, až kým celý areál školy bude totálne čistý,“ prezradil pár pikošiek z ďalekého Lomboku Žilinčan Marián Lemeš z Enjoy life.


 

 

Turnaj sa hral v dvoch skupinách po troch tímoch, v každom z nich bolo minimálne jedno dievča. Vo finále si to rozdali tímy Muntiara a Hangover. „Prvýkrát som pískal bosý, naposledy som si obliekol rozhodcovský dres pred 15-timi rokmi. Bolo pekné, že jeden z tímov sa ma cez polčas spýtal či ma nemôžu vymeniť za ich kamaráta. Som šťastná, že v spolupráci s organizáciou Step by Step foundation dokážeme deti inšpirovať a zároveň plniť ich sny,“ dodal Lemeš, ktorého každý v Žiline pozná pod okrídlenou prezývkou „Lemo.“

 


 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod