Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 2°C

Spravodajstvo

Žilinská pôrodnica privítala na svet tisíce bábätko: Je ňou malá Zojka

Tisíce bábätko žilinskej nemocnice je na svete tento rok s mesačným predstihom. Dievčatko menom Zojka sa narodilo 22-ročnej Žilinčanke.

15.07.2020 | 15:44

Počet pôrodov v žilinskej nemocnici stúpa a tisícu tohtoročnú mamičku v nej privítali o mesiac skôr ako vlani. Informovala o tom hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline, Lenka Záteková.

"Stala sa ňou dvadsaťdvaročná Žilinčanka, ktorá v utorok 14. júla 2020 o 00.55 h priviedla v žilinskej nemocnici na svet zdravé dievčatko s menom Zoja. Bábätko meralo 52 centimetrov a vážilo 3870 gramov. Obe pacientky sú v poriadku," uviedla hovorkyňa.
Podľa slov generálneho riaditeľa FNsP Žilina Igora Stalmaška je každý jeden pôrod výnimočný. „No tie jubilejné predsa len o niečo viac zdôraznia stále rastúci záujem o našu pôrodnicu, čo nás veľmi teší. Minulý rok u nás odviedli zdravotníci tisíci pôrod 10. augusta, tento rok je to už v polovici júla, takže „baby boom“ zjavne neutícha. Úprimne preto blahoželáme všetkým mamičkám, ďakujeme im za dôveru a našim kolegom z oddelenia gynekológie a pôrodníctva a oddelenia neonatológie ďakujeme za ich kvalitnú starostlivosť, vďaka ktorej odchádzajú pacientky domov spokojné,“ uviedol Stalmašek.

Ako dodala primárka novorodeneckého oddelenia FNsP Žilina Katarína Jackuliaková, od 1. januára do 14. júla 2020 narodilo v žilinskej nemocnici 1013 detí (z toho 13 párov dvojičiek). „V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška ide už o 154 bábätiek viac. Najsilnejším bol apríl, kedy u nás prišlo na svet 166 detí a padol tu aj denný rekord, keďže 22. 4. nám v priebehu 24 hodín na oddelenie pribudlo až 15 novorodencov,“ priblížila K. Jackuliaková s tým, že dievčatá ešte stále majú čo doháňať, tento rok v pôrodnici zatiaľ evidujú viac chlapcov.

Autor: - r -

Foto: FNsP Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod