Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 2°C

Šport

Žilinská tenisová jednotka Ingrid Vojčináková: Najväčší zápas kariéry zažila na domácich kurtoch

Obrovský zážitok. Žilinčanka Ingrid Vojčináková stále žije svoj tenisový sen, keď cestuje po svetových turnajoch a naháňa body do rebríčka WTA napriek pre tenistku už pokročilému veku, a to 28 rokov. Odmenou pre húževnatú bojovníčku bol extraligový zápas proti svetovej tenistke Belinde Benčičovej, ktorá do Žiliny zavítala ako hráčka bratislavského Slovana. Po stretnutí napriek jasnej prehre 0:6, 3:6 nechýbal Vojčinákovej ani počas nášho rozhovoru úsmev na tvári.

25.05.2021 | 22:02

Najväčší zápas vašej doterajšej tenisovej kariéry?

Určite áno. Zatiaľ som nikdy nehrala s tak vysoko postavenou hráčkou v rebríčku a bol to skutočne veľký zážitok. Som šťastná za tento moment, rovnako aj vďačná za takúto príležitosť. Špeciálne som hrala na domácich kurtoch, ktoré ma vychovali, a prišlo sa na mňa pozrieť 50 fanúšikov. Čo som si viac mohla priať?

Za stavu 0:5 v druhom sete by sme u vás hľadali úsmev len ťažko. Nakoniec ste druhý set prehrali 3:6, čo sa vám podarilo zmeniť?

Za každý gem som bola rada. Ťažko sa zvyká na jej tempo, lebo hrá veľmi rýchlo po odskoku loptičky. Občas ma to prekvapilo, lebo som zahrala dobrú loptu a naspäť mi prišiel ešte lepší úder. Na turnajoch v nižšej kategórii sa mi to nestáva, predsa len tak náhodou asi Belinda nie je v TOP 10.

Ste aktuálne žilinskou jednotkou.Užili ste si celý extraligový týždeň?

Prvýkrát sme postúpili do semifinále, to je obrovský úspech. Na tréningoch i zápasoch panovala dobrá atmosféra, s dievčatami sme si sadli a vyšlo nám to. Snáď to každej z nás pomôže do ďalších turnajov sezóny.

Aká bola vaša cesta zo Žiliny do tenisového sveta?

Tenis nebol u mňa prvoradý, venovala som sa štúdiu na gymnáziu a išla som aj na juniorské turnaje, kde som chytila nejaké body do rebríčka. Následne som dostala ponuku študovať do Ameriky v rámci tenisového štipendia. Tam to bolo o veľmi veľa tréningoch, ale nenahrala som veľa. Tam sa to preto vo mne zlomilo, že chcem hrať viac a viac. Škola bola pre mňa dôležitá, Norfolk v štáte Virgínia mi dala tiež dosť veľa.


 

Trénujete na Slovensku či v zahraničí?

Aktuálne žijem v Bratislave, pripravujem sa v akadémii Janette Husárovej a som naokolo 1200. mieste rebríčka WTA. Postupne chcem ísť vyššie, makám na sebe a hlavne ma to nesmierne baví. Mám rada každého trénera, každú dobrú radu a myslím pozitívne, aby som sa zlepšovala.

Musíte mať obrovskú vytrvalosť, keď sa vo vašom veku motáte okolo tisícky v rebríčku a hovoríte, že vás to baví.Je to obdivuhodné.

Ak chcete robiť niečo naplno, tak nič nie je ľahké. Každodenný tréning a 24 hodín venovať tenisu nie je zábava, ale opakujem, že mňa to skutočne baví. Rada by sa vyšvihla v rebríčku vyššie, uvidíme. Môžem však sľúbiť, že dám do toho všetko.

Podporiť vás prišli aj bývalé spoluhráčky zo Žiliny. Bolo úsmevné počuť, že si kvôli vám zobrali hodiny voľna v práci navyše. Ste historicky najlepšia Žilinčanka?

Ja som zostala, no zo Žiliny bola na juniorskom Wimbledone aktuálna trénerka Žiliny Magda Garguláková. Ona je zatiaľ najlepšia žilinská hráčka histórie.

Aké sú vaše ambície do najbližšieho obdobia?

Chcela by som vyhrať prvý profesionálny turnaj na medzinárodnej úrovni. Vo štvorhre sa mi to už dvakrát podarilo, tak snáď už príde čas aj na úspech v dvojhre.

Týždeň doma v Žiline vám musel psychicky pomôcť. Dostatočne ste si oddýchli?

Mám tu rodinu, kamarátov a milujem nádhernú prírodu v okolí. To Bratislava nemá a vždy som nesmierne šťastná, keď môžem byť doma.

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod