Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 2°C

Rozhovory

Žilinské sprievodkyne: Pred pandémiou sme mali ľudí aj spoza oceánu, teraz ich je menej  

V Turistickej informačnej kancelárii Žilina sa stretávajú s návštevníkmi z celého sveta. Nedávno privítali dokonca delegáciu z Fínska. Mária Martášková a Zuzana Judáková, referentky kancelárie, nám prezradili, že ľudia, ktorí navštívili Žilinu hovoria, že je to krásne mesto, ktoré má čo ponúknuť.  

13.05.2023 | 14:17

Začína vám hlavná sezóna v Turistickej informačnej kancelárii. Čo všetko ste si pre návštevníkov mesta pripravili?

Najbližšie v máji máme Noc múzeí a galérii, kde spolupracujeme s Rosenfeldovým palácom. Tam sa stretneme 13. mája. Okrem toho plánujeme sprístupniť Burianovu vežu tiež v sobotu 13. mája. Je to výnimočné, pretože v soboty nesprevádzame. V júni pripravujeme s mestom Deň detí, kde bude maľovanie na tvár a rôzne súťaže a aktivity v Sade SNP. A potom sú to tradičné podujatia. Tento rok pripravujeme aj výročie zvonov, ktoré sú umiestnené v Burianovej veži.


Aké sú novinky tento rok?

Čakáme na sprístupnenie katakomb. Keďže sa aktuálne rekonštruuje kostol, tak čakáme a veríme, že to bude august tohto roka. Je to ešte zatvorené, ale v budúcom školskom roku by mali byť sprístupnené. Ľudia sa na to pravidelne pýtajú.

Ktoré vaše aktivity sú najobľúbenejšie?

Populárne sú prehliadky v kostýmoch, oživené o historické príbehy a o povesti. Sú spojené napríklad s Burianovou vežou. Robíme aj na Mariánskom námestí obľúbené katakomby, alebo prehliadky pri studni. Povesti čerpáme z knihy Kliatba kožušníkovej vdovy. To zaujíma najmä deti. Staršie ročníky majú radi prednášky v spolupráci s pánom Štanským, Feilerom alebo pánom Franklom. Chodia k nám všetky vekové kategórie.

Mali sme pandémiu, ako ste fungovali vtedy?

Fungovali sme rovnako ale s obmedzeniami. Ľudia mali záujem len sme mali obmedzenú kapacitu.

Je teraz cítiť nárast návštevníkov?

Minulý rok sme mali obrovský nárast a bolo cítiť, že ľudia kultúru vyhľadávajú. V lete sme mali naozaj obrovské počty a nezastavili sme sa. Tento rok je toho menej, ale sme ešte pred letnou sezónou takže uvidíme.

Chodia k vám aj turisti, čo tu všetko nájdu?

V prvom rade propagačné materiály, mapy mesta, ale aj turistické mapy. Podávame im informácie o podujatiach, výstavách, koncertoch a predstaveniach. Zároveň sa pýtajú aj na spojenia v doprave.

Najčastejšie sú to turisti z ktorých krajín?

Po pandémii sú to Poliaci a Česi. Predtým sme mali veľa ľudí spoza oceánu napríklad z Izraela aj Austrálie, USA, Írsko, teraz je toho menej. Prídu Nemci aj Rakúšania.

Keď navštívia Žilinu, čo nevynechajú?

Určite je to historické centrum, ale aj Nová synagóga, Rosenfeldov palác. Vyššie ročníky zaujímajú sakrálne pamiatky najmä kostoly. Mladší sa zaujímajú o turistiku a vyhliadkové veže. Obľúbený je Jánošíkov kraj a Terchová.

Čo si myslíte o našom meste, je tu čo ukázať?

Myslím si, že áno určite je čo ukázať. Je tu množstvo pamiatok, ale aj blízka galéria má čo ponúknuť. Nestalo sa mi, že by som nemala čo turistom navrhnúť. Osobne si myslím, že Žilina má potenciál. Počúvame to od ľudí, ktorí sú tu prvýkrát. Žilina sa im veľmi páči.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod