Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 5°C

Zaujalo nás

Znovuzrodenie Frambora: študenti architektúry predstavia odborné štúdie

Na návrhoch revitalizácie kedysi váženého územia pod žilinskou estakádou pracovali študenti architektúry STU v Bratislave pod vedením architekta a Žilinčana Dušana Mellnera. Štúdie odprezentujú na konci februára.

05.02.2020 | 14:00

Vizualizáciu návrhu, ako by mohol Frambor v budúcnosti vyzerať, zverejnila uplynulý týždeň na sociálnej sieti mestská poslankyňa Iveta Martinková.

„Už to prišlo. Už je to tu. Myslím, že v tejto fáze sú všetky slová zbytočné. Frambor – začína sa nová kapitola. Architekt Dušan Mellner a jeho študenti z STU vypracovali excelentné štúdie revitalizácie zeleného Frambora. Toto je len fragment, chystáme verejnú prezentáciu. Ďakujeme zo srdca,“ opísala svoje dojmy pred niekoľkými dňami Iveta Martinková.

BUDÚCNOSŤ ÚZEMIA
Študenti a Dušan Mellner sa stretli na Frambore s poslankyňou v októbri minulého roka.

„Frambor je dobrý príklad toho, ako to vyzerá, keď sa podobné územie zanedbá. Tento problém je potrebné riešiť preto, aby tu nezostala „čierna diera“. Ide o historicky významnú lokalitu a keďže je v meste deficit zelených plôch, natíska sa tu napríklad funkcia parku s ďalšími rekreačnými funkciami,“ povedal pred časom architekt a Žilinčan Dušan Mellner.


V rámci zadania, ktoré študenti dostali, mali pre územie pod frekventovanou cestou hľadať rôzne funkcie využitia.

„Chceme ukázať, akým spôsobom môže toto stratené územie dostať druhý život,“ doplnil architekt.

Prezentácia finálnych študentských návrhov by sa mala podľa našich informácií uskutočniť v posledný februárový týždeň. O presnom dátume, mieste a čase vás budeme informovať v nasledujúcich vydaniach Žilinského večerníka.

Pripomeňme, že na zveľadení Frambora sa dlhodobo podieľajú dobrovoľníci spolu s poslankyňou Ivetou Martinkovou. Z lokality pravidelne odvážajú kilogramy odpadu. Pred niekoľkými dňami pod estakádou odstraňovali náletové dreviny.

Foto: archív, FB Historický Framborský Potok

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod