Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 2°C

Spravodajstvo

Zo svätostánku ukradli medené ríne

Dnešným zlodejom už nie je nič sväté. Z kostola v Tepličke nad Váhom prednedávnom odcudzili medené zvody. Vraj nie po prvýkrát.

18.02.2013 | 14:44

TEPLIČKA NAD VÁHOM. V noci z piatka na sobotu (z 1. na 2. februára) bolo pri Kostole sv. Martina v Tepličke nad Váhom nezvyčajne rušno. Štyria mladíci sa okolo svätostánku obšmietali až dovtedy, dokým z neho neodtrhli niekoľko medených zvodov. Zachytili ich pri tom bezpečnostné kamery.

Video, ktoré dokumentuje celú krádež, si môže pozrieť hocktorý návštevník internetovej stránky obce Teplička nad Váhom. Aj keď sú záznamy dva, na tom zverejnenom vidieť mladíka v modrej bunde, ktorý sa tesne pred polnocou snažil z budovy kostola odcudziť medenú ríňu. S odkvapovou rúrou sa trápil niekoľko minút, ale nakoniec sa mu ju holými rukami podarilo odtrhnúť zo steny.

V tú noc vraj z kostola zmizli až tri medené ríne. Aj keď na videu vidieť pri krádeži len jedného mladíka, druhá bezpečnostná kamera zachytila troch ďalších, ktorí dávali pozor. Ukradnuté odkvapové rúry vraj speňažili v zberni surovín. Miestnej fare tak vznikla škoda vo výške 400 eur, ak nie viac.

Takáto krádež  nie je v obci žiadnou raritou. Medené rúry zmizli z kostola i z fary už niekoľkokrát. Aby sa už podobné krádeže neopakovali, namontovali v areáli svätostánku bezpečnostné kamery. Pre mnohých obyvateľov je krádež v kostole vrcholom neúcty. „Určite potrebovali peniaze na alkohol a cigarety, inak si neviem vysvetliť dôvod,“ hovorí jedna z miestnych žien.

Aby páchateľov dolapili čo najskôr, na internete zverejnili videozáznam spolu s telefónnym číslom, kde môžu prípadní svedkovia alebo tí, čo dotyčných poznajú, nahlásiť ich totožnosť. Ako sme sa dozvedeli, identita páchateľov je aj vďaka bezpečnostným kamerám už viac–menej známa. Ukradnuté ríne nahradili plastovými.

-ms-

Snímka ilustračná

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod