Žilinský Večerník

29. apríl 2024 | Lea
| 21°C

Šport

25. ročník Žilinského triatlonu odpálili vo veľkom štýle

Počas uplynulého víkendu sa na Vodnom diele v Žiline konal už 25. ročník Žilinského triatlonu. Toto podujatie zahŕňalo Majstrovstvá Slovenska v šprint triatlone, Slovenský pohár v šprint triatlone, Open triatlon, Štafetový triatlon či Majstrovstvá Slovenska v triatlone žiakov a nádejí.

22.08.2023 | 17:30

HISTÓRIA OVENČENÁ KVALITOU

Dvojdňové preteky dopadli na výbornú. Aj tento rok sa na štart postavili pretekári oboch pohlaví a rôznych vekových kategórií. Najlepší si prevzali ceny aj finančné odmeny a všetci pretekári určite aj množstvo zážitkov. Okrem domácich vytrvalcov sa na štart postavili aj pretekári z okolitých krajín.Tradične najviac ľudí lákal šprint triatlon mužov do 39 rokov, ktorý sa začal v poobedňajších hodinách.  Žilinský triatlon ako podujatie píše históriu od konca 90. rokov 20. storočia. Pri jeho zrode bol aj súčasný primátor Žiliny Peter Fiabáne. „V roku 1997 sme založili Nereus ako klub plaveckých športov a jeho súčasťou bol hneď v začiatkoch aj triatlonový oddiel. Vtedy sa triatlon ako šport na Slovensku ešte len rozbiehal. Preto sme sa s kolegami pohrávali s myšlienkou uskutočnenia takejto akcie,“ povedal a priblížil, ako vyzerali prvé ročníky. „Plávalo sa v žilinskej plavárni a cyklistika s behom prebiehali v Žiline. Až keď sa tohto podujatia postupne zúčastňovalo stále viac účastníkov, tak sme si vybrali lokalitu Vodného diela, v ktorej sme ponúkali uzavreté trate, dobré zázemie a celkovo výborné podmienky na tento šport.“


 

DOVERA NA VŠETKÝCH ÚROVNIACH

Pre primátora Žiliny toto podujatie veľa znamená. „Dvadsať rokov som bol jeho riaditeľom a nechýbal som pri všetkých jeho úspechoch. Aj keď to človeka každý rok stojí množstvo vynaloženej energie pri príprave a prebdené noci, ale toto krásne podujatie milujem. Je jedno z najlepších v tomto športe na Slovensku a aj u pretekárov veľmi obľúbené. Pre mňa znamená veľa po ľudskej, profesionálnej aj športovej stránke,“ doplnil. Začiatkom druhej polovice augusta napísal Žilinský triatlon už 25. kapitolu. „Hlavný tím organizátorov je dlhé roky bezo zmeny, čo je veľmi dôležité. Podujatie si vybudovalo dôveru nielen u pretekárov a organizátorov, ale aj u partnerov a sponzorov, ktorých máme už dlhodobo. Takéto podujatie sa potom robí s radosťou,“ dodal Fiabáne.

PRIDANÁ HODNOTA PODUJATIA

Okrem priaznivcov triatlonu si prišli na svoje všetci, ktorí si chceli užiť pekný víkend strávený v prírode. Na 25. ročníku tohto podujatia čakalo na návštevníkov skvelé jedlo, vystúpenia hudobných skupín (predstavila sa žilinská skupina deFilé či spevák Peter Juhás), ale aj premietanie filmu Všetko alebo nič, ktorý bol výnimočným zážitkovým kinom pod hviezdami.  „Povedali sme si, že tento rok pridáme podujatiu vyššiu hodnotu nielen pre pretekárov, ale aj pre samotných Žilinčanov. Bola tu špičková kuchyňa, dobrá hudba, kino, takže si všetci prišli na svoje,“ dodal Peter Fiabáne a podelil aj o momenty, ktoré zažil v minulosti. „Boli preteky, počas ktorých sme držali stan, aby nám ho v noci neodfúklo. Takisto sme zažili preteky, kedy sme sa ráno zobudili a bolo tu plno vody. V takýchto situáciách sa ukáže sila organizačného tímu,“ ocenil silu kolektívu žilinský primátor a doplnil, že rozpočet športovej akcie sa pohybuje v rozmedzí 30 až 50-tisíc eur. Podľa jeho slov sa už teraz treba pozerať do budúcnosti. A čo si do nej ohľadom Žilinského triatlonu želá? „Aby zostal tím, ktorý bude mať chuť toto podujatie organizovať. Musím povedať, že na organizáciu je to veľmi náročné, vyžaduje si to veľa času a energie. Prajem si, aby nám zostala chuť a  aby sme mali nasledovníkov, ktorí v tom budú pokračovať a aby sa tešilo obľúbenosti u pretekárov. Takéto podujatia majú zmysel len vtedy, keď naň prichádzajú ľudia. Súťažiacich sme tu  mali okolo 600, čo je na triatlon veľmi slušné číslo,“ uzavrel Peter Fiabáne.


 

ŽILINA MEDZI SVETOVÝMI PRETEKMI

Päť rokov je riaditeľom Žilinského triatlonu Tomáš Jurkovič. Triatlonu sa na výkonnostnej úrovni venoval od roku 2001. Jurkovič je bývalý slovenský reprezentant v triatlone,  pravidelne sa zúčastňoval medzinárodných pretekov. Je majstrom sveta a majstrom Európy v kategórii do 23 rokov. V hlavnej mužskej kategórii získal 3. miesto na Majstrovstvách Európy v kros triatlone a 5. miesto na Majstrovstvách sveta v kros triatlone. V rámci Slovenska je mnohonásobným majstrom republiky v zimnom triatlone, kros triatlone a šprint triatlone. Úplne prvý triatlon absolvoval na nultom ročníku žilinského podujatia. „Zo začiatku som sa zúčastňoval ako pretekár, neskôr zase ako pomocný organizátor. Túto akciu beriem ako súčasť môjho života,“ povedal Tomáš Jurkovič.Ten je okrem iného členom Výkonného výboru Slovenskej triatlonovej únie a predsedom Trénerskej komisie. „Aj nezávislé zdroje hodnotia žilinské preteky ako najlepšie na Slovensku, učia sa od nich aj ostatní organizátori. Verím, že sa nám tento rok opäť podarilo zdvihnúť latku o čosi vyššie. Keď to porovnám s minulými rokmi, je to na vyššej úrovni,“ myslí si. Príprava 25. ročníka bola najnáročnejšia, akú doteraz zažil. „V podstate je to celoročná práca. Po pretekoch zhodnotíme, čo bolo dobré a čo je potrebné zlepšiť. Posledné dva, tri mesiace sú veľmi intenzívne a o poslednom týždni ani nehovorím.  Všetkých organizátorov to stojí veľa času a energie. Na tomto mieste sa musím poďakovať im, ale aj partnerom, ktorí nám túto akciu pomohli zafinancovať.“ Na Žilinskom triatlone mali zastúpenie všetky vekové kategórie od osemročných detí až po veteránov. A ani tento rok nechýbali pretekári zo zahraničia, hlavne z okolitých krajín. Tých v Žiline privítalo slnečné a horúce počasie a aj keď v poobedňajších hodinách prišla krátka búrka, opäť po nej vyšlo slnko. Počas uplynulého ročníka nechýbal na Vodnom diele Žilina sprievodný program či stánky so street foodom, čo nebýva v slovenských podmienkach štandardom. „Zúčastnil som sa rôznych pretekov po celom svete a môžem skonštatovať, že v tomto ohľade sa im už pomaly začíname podobať,“ uzavrel Tomáš Jurkovič.

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Martin Šinko

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod