Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 8°C

Poradňa

5 inšpirácií pre krásne a prospešné vyvýšené záhony

Vzhľad vyvýšených záhradných záhonov má v sebe to určité Čosi. Dodávajú exteriéru očarujúcu vrstvu a pomáhajú definovať jeho rôzne zóny. Existuje toľko krásnych spôsobov, ako vytvoriť vyvýšené záhradné záhony, či už z dreva, kovových žľabov, kameňa, tehál ... a zoznam by mohol pokračovať. Inšpirujte sa niektorými z kreatívnych spôsobov ich vytvorenia a zistite, ktoré by mohli fungovať vo vašom priestore.

28.01.2021 | 17:10

Čo sú to vyvýšené záhony?
Vyvýšený záhon znamená, že sa výsadbová pôda umiestni na  existujúcu pôdu. Môže byť kdekoľvek od výšky iba pár centimetrov až po pás (alebo vyššie) a môže byť vyrobený z mnohých rôznych materiálov. Zvyčajne po vonkajšej strane každého záhonu zostáva priestor, aby ste okolo neho mohli prechádzať (nie v ňom), čo  zas umožňuje, aby pôda zostala voľná a nadýchaná namiesto zhutnenia. To je dôležité, pretože korene rastú najlepšie, keď existuje priestor na ľahký pohyb vzduchu a vody pôdou.

 

Väčšina vyvýšených záhonov má rámy, ale to, z čoho je ten rám vyrobený, je výlučne na vás. Tradičné vyvýšené rámy sú zvyčajne drevené alebo z odolného plastu, ale môžu byť tiež vyrobené z kameňov, škvárových tvárnic, tehál, dlaždíc, rozbitých betónových častí (z nedávnej rekonštrukcie chodníka), vlnitého plechu, balíkov slamy... Inými slovami, pomocou zakúpených alebo regenerovaných materiálov môžete vytvoriť taký záhon, ktorý zodpovedá štýlu vášho exteriéru. Ak nechcete, nemusíte na ich založenie vyvinúť ani nejaké extrémne úsilie, pretože vyvýšené záhony si môžete aj kúpiť. Stačí si vybrať a všetko, čo potrebujete, „aby ste sa rozrástli“ - ľahko zostaviteľný vyvýšený záhon, pôda, rastliny a rastlinné hnojivo - bude doručené priamo k vám domov.

 

Ideálny vyvýšený záhon je dostatočne úzky (zvyčajne cca 1,2 m alebo menej), takže sa do neho dostanete z ktorejkoľvek strany a môže byť ľubovoľnej dĺžky. Záhony môžu mať rôznu hĺbku a hĺbka, ktorú si vyberiete, závisí od toho, čo chcete pestovať - napríklad hlboko zakorenené rastliny ako miniatúrne ovocné stromy a paradajky potrebujú viac pôdy ako plytko zakorenené rastliny ako šalát a sirôtky.

 

Vyvýšený záhon nepotrebuje dno, aj keď môže byť užitočné nechať si ho vyrobiť z jemnej sieťoviny, ak máte na záhrade rôzne „tunelovacie“ tvory.  Môžu mať tiež pevné dno (ideálne pre terasy), ale potrebujú slušný počet odtokových otvorov, aby mala prebytočná voda kadiaľ odtiecť.

 

Vo vyvýšenej záhrade by sa nikdy nemala používať pôvodná pôda alebo ornica, pretože je príliš ťažká. Mal by sa použiť balený substrát, ktorý má dokonalú hmotnosť a štruktúru pre pestovanie veľkých a bohatých rastlín. Áno, hlavne keď vytvárate nie jeden, ale hneď viac takýchto záhonov, množstvo pôdy nie je zanedbateľné a to ani čo sa týka hmotnosti, s ktorou sa musíte popasovať. Tu vám prídu na pomoc stavebné a hospodárske fúriky. Určite aj váš záhradný arzenál je aspoň jedným vybavený. Potom už len nasledujúcu jar vdýchnete pôde nový život zamiešaním vhodného hnojiva. Ak je pridaný podľa pokynov na štítku, pomáha obnoviť štruktúru pôdy, obnoviť zadržiavanie vody a doplniť vyčerpané základné živiny.

 

Čo sa týka toho, čo vysadiť vo  vyvýšenom záhone, možnosti sú takmer nekonečné! Je to určite úžasný priestor na pestovanie zeleniny ako sú rôzne druhy paradajok, papriky, byliniek, ale je to aj priestor pre vytvorenie nádherných kvetinových kompozícií.

 

 

Nechajte sa inšpirovať…
 

●      zjemnite priestor pomocou kruhov -  vyvýšené záhony majú často štvorcový alebo obdĺžnikový tvar, zvyčajne preto, že sa do záhrady najľahšie zmestia. Ale ak máte priestor, zvážte atraktívnu kruhovú verziu.  Ak máte terasu, je to naozaj pekný a neobvyklý spôsob, ako navrhnúť vonkajší priestor. Ak žijete v nehnuteľnosti vo vidieckom štýle, vyvýšený kruhový záhon z regenerovaných tehál bude skvele fungovať a splynie s vašim exteriérom

●      stavajte z tehál - je tu ďalší murovaný záhon. V súčasných záhradách sú tehly často omietnuté pre elegantný moderný vzhľad. Alebo sa rozhodnite pre dekoratívne tmavé, napríklad čierne tehly. Zvážte však, ako vybraná farba ovplyvní konečný vzhľad.

●      zabudujte záhon do záhradného sedenia - usporiadanie lavice a záhonu typu „všetko v jednom“ je skvelé do malých priestorov. Poskytne tiež hĺbku a život štandardnému hranatému záhonu. Vyberte si zo širokej škály materiálov a povrchových úprav pre tento druh záhonu, od tehál cez palubovky až po renovované lešenárske dosky.

●      nebuďte štvorcoví - neobvyklé uhly vyvýšených záhonov z nich často robia ústredný bod záhrady. Tiež, ak máte malý alebo nešikovne tvarovaný pozemok,vyvýšené záhony môžu prekážať.,Ale ak oslobodíte  svoju myseľ a budete rozmýšľať v živých a bezstarostných uhloch, vytvoríte nielen priestor, ale aj krásne pohľady.

●      vyskúšajte koryto - poľnohospodárske vybavenie sa často a ľahko premieňa na plantery a kvetinové záhony. Hľadanie výrazov ako „pozinkované koryto“ by malo priniesť nejaké skvosty, alebo požiadajte o dobré zdroje svojho záhradného dizajnéra.

 

Ak vás niektorý z našich nápadov zaujal, je dôležité vedieť, že tak ako všade, aj pri zakladaní vyvýšených záhonov sa robia chyby. Problém s chybami vo vyvýšenom záhone je ten, že sa nedajú  tak ľahko napraviť. My vám preto prezradíme, na čo si treba dať pozor.

 

 

4 bežné chyby v záhradníčení s vyvýšenými záhonmi
Ak plánujete vyvýšenú záhradu prvýkrát, pomôže vám to vyhnúť sa mnohým chybám a ak už záhradníčíre na vyvýšených záhonoch, ale vidíte nevýrazné výsledky, možno tu nájdete dôvod.

 

1.    Záhon je príliš široký
Jednou z najväčších výhod záhradníčenia na vyvýšenom záhone je zabránenie zhutňovaniu pôdy. Máte možnosť pracovať na svojich záhonoch bez toho, aby ste na ne šliapali. To podporuje lepšiu štruktúru pôdy a v konečnom dôsledku zdravšie rastliny. Ale ak vám šírka vyvýšených záhonov nedovolí pracovať zo všetkých strán, ocitnete sa vo vnútri záhonu a doslova pošľapete hlavný účel vyvýšeného záhonu. Z tohto dôvodu by vyvýšené záhony nikdy nemali byť široké viac ako 1,2 m.

 

2.    Neplánujete zavlažovanie
Pokiaľ nechcete svoje vyvýšené záhony zalievať ručne, musíte si vopred naplánovať, ako ich budete zavlažovať.V prvom rade odporúčame umiestniť vyvýšené záhony blízko zdroja vody. Či už sa chystáte polievať ručne alebo používať efektívnejší systém hadíc alebo potrubí, ľahký prístup k vode vám ušetrí veľa času a bolesti hlavy.

 

3.    Pôde chýbajú živiny
Mnoho substrátov bude dobre fungovať s vyvýšenými záhonmi, ale niektoré nie. Napríklad záhradná zemina sa príliš rýchlo vysuší. Pokiaľ váš vyvýšená záhon nesedí na betóne alebo skalách (a teda nepôsobí skôr ako kontajner), vynechajte tento typ. Potrebujete toho viac, ako dokáže poskytnúť. Ďalšou chybou je použitie pôdy s príliš veľkým obsahom dusíka, napríklad záhon plný kompostovaného hnoja alebo vrece pôdy s chemickými hnojivami. Vašej zeleni sa bude dariť skvele, ale rastliny, ako sú paradajky, nebudú produkovať veľa ovocia.

 

4.    Vyvýšené záhony sú umiestnené príliš blízko pri sebe
Práca na vyvýšených záhonoch je radosťou každého záhradníka. Ale potrebujete vytvoriť čo najpohodlnejšiu pracovnú plochu. Aby ste to dosiahli, potrebujete dostatok priestoru na to, aby ste medzi záhonmi mohli pohodlne pracovať - minimálne 0,5 - 1 m. Keď rozmiestňujete záhony, uistite sa, že medzi ne dostanete fúrik. Ak na to máte dostatok miesta, pre zvýšenie komfortu pri práci si k záhonom môžete sadnúť aj na stoličku.

 

Zdroj informácií

●      https://www.thespruce.com/tips-for-successful-raised-bed-gardening-2539792

●      https://dianfarmer.com/7-raised-bed-gardening-mistakes/

 

 

 

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Gardens by Design/ Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod