Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 5°C

Komentáre

AD: Centrá voľného času majú problémy. Zostanú deti na ulici?

Reagujem na tento článok uverejnený 22. 1. 2012. A odpovedám. Deti zostanú na ulici! 

19.02.2013 | 15:40

Reagujem na tento článok uverejnený 22. 1. 2012. A odpovedám. Deti zostanú na ulici! 

Ak to dovolia rodičia. Lebo štát a samosprávy majú malý záujem riešiť mládež, majú iné problémy. Keď rodič prihlási svoju ratolesť do CVČ, myslí si, že príspevkom od štátu si pomôže pri prefinancovaní voľnočasových aktivít svojho dieťaťa. No je na veľkom omyle. Príspevok za minulý rok vo výške 190 eur (v minulosti 240 eur) sa scvrkne minimálne o dve tretiny. Za minulý rok bol príspevok na krúžok v CVČ Žirafa cca 75 eur zo 190 eur. Kde idú ostatné peniaze? Mestá a obce ako zriaďovateľ CVČ môžu, no nemusia dať na podporu voľnočasových aktivít detí ani jedno euro. Tu je podpis rodiča na prihláške do CVČ na zváženie. O čom tá dotácia je a kam vlastne smeruje? Kto má z toho profit a kde peniaze smerujú?

Ukážeme si to na reálnom zápase o dotáciu 190 eur: Rodič, krúžok: -10 eur CVČ príspevok, -180 eur nájom + prevádzkové náklady telocvične na 1 dieťa/rok VÚC, mesto 12,90 eura dotácia mesta na jedno dieťa na organizáciu, 75 eur príspevok cez CVČ od zriaďovateľa. Výsledok: -102,10 eura na dieťa. Zriaďovateľ: 10 eur príspevok rodič CVČ, 115 eur zostatok z dotácie, 180 eur nájom telocviční, -12,90 eur dotácia, -30 eur/osoba náklady telocvične. Výsledok: +262,10 € na dieťa. Tento prepočet je pre 16-členný športový krúžok pri 240 h za minulý rok. Vieme, že v meste nie je finančná situácia ružová, ale to nezapríčinil rodič, ani jeho dieťa. Vinníkov treba hľadať niekde inde.
Tento výsledok nemôžeme považovať za podporu voľnočasových aktivít detí od štátu, samospráv či VÚC. Ako má štát, VÚC, samospráva fungovať voči mládeži, nám prišla ukázať v týchto dňoch skupina Švédskej delegácie organizovaná Občianskym združením Leonard Žilina na seminári, ktorý bol venovaný otvorenému systému zisťovania potrieb mladých ľudí vo Švédsku podľa jednotnej metodiky LUPP bez zásahov politických zmien. Informácie na www.ungdomsstyrelsen.se, www.mora.se, najlepšie vyhodnotená samospráva vo Švédsku. Máme čo závidieť. Záujem zo strany mladých ľudí a neziskových organizácií bol, no nenašli by ste medzi nimi pracovníkov samospráv, štátu, s výnimkou zástupcu mesta.

Nie všetky nájmy sú rovnaké a smerujú do mesta, niektoré idú do VÚC. Rozdiely môžu byť vyššie, pretože nájmy sa pohybujú od 3 do výšky 30 eur/za hodinu. Tieto peniaze si musia krúžky zohnať samé. Môj krúžok: -102,10 eura/osoba x 16 osôb. Výpočet je približný, no je to výsmech rodičov a ľudí podieľajúcich sa na voľnočasových aktivitách detí z našich daní. A nerátame odmenu tých, čo s našimi deťmi trávia čas nielen cez týždeň, ale aj víkendy. Ďakujem rodičom a všetkým, ktorí sa podieľajú na voľnočasových aktivitách detí. Veľká VĎAKA!!! Bez vás by to vôbec nefungovalo.
Najvýhodnejšie a najsolidárnejšie by bolo prerozdeľovať finančné prostriedky na aktivity našich detí do určitého veku do CENTRÁLNEHO SLOVENSKÉHO REGISTRA. S tým, že finančné prostriedky by šli priamo do krúžku s právnou subjektivitou. Krúžkom, ktoré subjektivitu nemajú, do CVČ – žiaľ, zas cez zriaďovateľa. Tak by sa dostala dotácia tam, kam má a v plnej výške. Tu hovoríme iba o krúžkoch s právnou subjektivitou.

Ako nakladajú krúžky s peniazmi, na to je kontrolný mechanizmus, daňový úrad. A u zriaďovateľa, čiže CVČ - poslanci. Čierne duše a zneužívanie dotácií by bolo riešené tvrdým postihom, vrátením dotácie a vyradením subjektu a čiernych duší z registra natrvalo. Nový systém financovania voľnočasových aktivít nerieši nič nové, iba to, že sa dotácie dostanú do všetkých miest a obcí a rodičia sa budú chodiť k nim prosiť o dotáciu, aby sa presunula do krúžku, ktorý ich dieti navštevujú. Otázka znie: Koľko finančných prostriedkov z dotácie samosprávy pustia rodičom? Keďže nemusia dostať nič, finančná dotácia sa namiesto podpory detských aktivít môže dostať úplne niekam inam. Ale nemusí to byť pravidlom. Poznám samosprávy, kde krúžky dostávajú dotáciu, finančnú podporu od zriaďovateľa a celoročne zadarmo priestory, v ktorých pôsobia. Prostriedky využívané inak ako na voľnočasové aktivity detí je zneužívanie podpisu rodiča. Takto získané peniaze nám zas ponechajú deti na ulici! Pre kritickú situáciu v športe som sám osobne prestal vykonávať činnosť trénera.

Daniel Mikoláš

Snímka Dana Mlejneková

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod