Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -3°C

Poradňa

Aké sú výhody teplovzdušných fritéz oproti klasickým?

Na prvý pohľad sa zdá, že klasické fritézy sa veľmi nelíšia od tých teplovzdušných. Obe môžu byť použité na prípravu všetkého, od zeleniny, až po mäso, ktorým dodajú lahodnú chuť a chrumkavý exteriér.

23.12.2020 | 14:30

Napriek svojim schopnostiam zvyšovať chuť jedla, využívajú tieto stroje rozdielny mechanizmus, pokiaľ ide o prípravu jedla. Klasická fritéza používa na vyprážanie veľké množstvo oleja, vďaka čomu sa zdravia uvedomelí stravníci radšej vzdajú svojich obľúbených jedál alebo podstatne znížia ich spotrebu. Teplovzdušná fritéza však dokáže ponúknuť to isté, ale bez použitia nadmerného množstva oleja.

 

Mnoho ľudí sa cíti rozpoltených medzi týmito dvoma možnosťami a často bojuje s konečným výberom. Ak je pre vás ťažké vybrať si, nasledujúce riadky majú v úmysle vám s rozhodovaním pomôcť..

 


 

Ako funguje klasická fritéza?
Fritéza je kuchynský spotrebič používaný na vyprážanie. Vyprážanie je technika prípravy jedla ponorením jedla priamo do oleja pri vysokej teplote, zvyčajne v rozmedzí teplôt od 175 °C do 190° C. Aj keď sa zvyčajne používa v komerčných kuchynských priestoroch, aj domáce verzie sú veľmi populárne.Fungujú bleskovým spôsobom prípravy jedla v rozpálenom oleji. Potraviny sa zvyčajne vkladajú do koša a potom sa úplne ponoria do kúpeľa s horúcim olejom.

 

Horúci olej je skvelým vodičom tepla a vďaka tomu, že je jedlo ponorené, varí sa zo všetkých strán súčasne. A pretože nemusíte pripravovať jednu stranu po druhej, redukuje sa čas prípravy Vyprážané potraviny produkujú tzv. Maillardovu reakciu. Ide o reakciu, ktorá rozkladá cukry, ako aj zdravé bielkoviny na povrchu jedál, čo ich robí zlatohnedými. Vyprážanie navyše odstráni všetku vodu z vonkajšej vrstvy pokrmu, takže je chrumkavý a vlhkosť sa zachytáva vo vnútri.

 

Ako funguje teplovzdušná fritéza?
Teplovzdušná fritéza je kuchynský spotrebič, z ktorého sa stáva chef vďaka distribúcii horúceho vzduchu okolo jedla pomocou konvekčného mechanizmu. Takýto typ fritézy  je vlastne zmenšená variácia konvekčnej rúry. Jedlo pripravuje tak, že okolo neho distribuuje veľmi horúci vzduch a poskytuje atraktívnu chrumkavosť bez toho, aby na vyprážanie skutočne používala olej. Chrumkavá vrstva, je aj v tomto prípade dôsledkom ‘Maillardovho efektu.‘Teplovzdušné fritézy vám úplne do detailov predstaví článok, ktorý nájdete tu:https://dodomacnosti.sk/teplovzdusne-fritezy/

 

Klasická vs. teplovzdušná fritéza
Jedným z tvrdení o teplovzdušnej fritéze je, že dokáže smažiť veci so zlomkom oleja z tradičných fritéz, pričom produkuje podobnú chuť a štruktúru. Z tohto dôvodu sa často hovorí o „zdravšej“ alternatíve k vyprážaniu. Klasické fritézy sú určené výlučne na vyprážanie jedál. S teplovzdušnou fritézou môžete vyskúšať rôzne spôsoby varenia, napríklad grilovanie. Môžete dokonca piecť dezerty. Keďže spotrebúva málo alebo vôbec žiadny olej, čistenie je oveľa jednoduchšie ako pri klasickej fritéze, kde môže byť problémom aj likvidácia veľkého množstva kuchynského oleja…



 

Čas varenia a kapacita
Teplovzdušná fritéza varí jedlo oveľa pomalšie v porovnaní s klasickou fritézou, pretože prenos tepla horúcim olejom je rýchlejší. Niektoré klasické fritézy majú v závislosti od množstva jedla, ktoré chcete pripraviť, veľké a tiež malé koše na smaženie. Teplovzdušné fritézy sú zvyčajne omnoho menšie v porovnaní s klasickými fritézami. Pretože nepotrebujú, aby ich obsah bol úplne ponorený do oleja, majú menšiu kapacitu. Z tohto dôvodu sú perfektné pre kuchyne s obmedzeným priestorom. Ak potrebujete fritézu, ktorá sa zmestí na pracovnú dosku bez toho, aby zaberala príliš veľa miesta, potom je teplovzdušná fritéza najlepšou voľbou.

 

Bezpečnosť
Pri varení v klasickej fritéze musíte byť v bezpečnej vzdialenosti od hrnca a od horúceho oleja, aby ste sa vyhli nebezpečenstvu obarenia alebo dokonca požiaru. Na druhej strane, teplovzdušné fritézy sú omnoho bezpečnejšie, pretože jedlo je počas prípravy zakryté vekom.

 

Spotreba oleja
Pri vyprážaní pomocou klasickej fritézy sa spotrebuje omnoho viac oleja v porovnaní s použitím fritézy, ktorá využíva málo alebo žiadny olej. Z tohto dôvodu kúpa teplovzdušnej fritézy zvyčajne znamená väčšie finančné úspory v dlhodobom horizonte - aj keď prvotné náklady môžu byť vyššie. Olej použitý po klasickom vyprážaní sa neodporúča použiť znova, pretože obsahuje častice z predtým spáleného jedla.

 

Chuť pokrmov
Ak je vašou najvyššou prioritou u vyprážaných jedál chuť, mali by ste ísť do klasickej fritézy. Aj keď teplovzdušné fritézy dokážu vytvoriť chrumkavý exteriér, podobný klasickej fritéze, skutočnú „hlboko vyprážanú“ konzistenciu nenahradí nič. V kategórii chuti je klasická fritéza jednoznačným víťazom.

 

Zdravie
Dôležitým aspektom pri vyprážaní je zvyčajne zdravie. Nemusíte byť dietetikom, aby ste pochopili, že klasická fritéza možno nie je najlepšia stávka, pokiaľ ide o zdravé varenie. Pretože sú potraviny úplne ponorené v nejakom druhu kuchynského oleja, je do nich pridané nadmerné množstvo tuku. Pri teplovzdušnej fritéze nemusíte vôbec používať olej alebo môžete použiť iba zlomok oleja, ktorý by ste bežne používali, čím sa zníži hladina tuku v jedle.Pokiaľ ide o zdravie, v tejto kategórii vyhráva teplovzdušná fritéza.

 

Existujú však spôsoby, ako znížiť množstvo tuku v jedlách, ak dávate prednosť klasickej fritéze. Jedným z kľúčových spôsobov, e zabezpečenie správnej teploty oleja na smaženie. Ak olej nie je dostatočne horúci, nebude vonkajšia kôrka taká chrumkavá a nezabráni, aby sa olej dostal do vnútorných vrstiev jedla, keď sa pripravuje. Ak je váš olej príliš horúci, kôrka sa vytvorí rýchlo a je hrubšia, čo sťažuje prípravu jedla. Pravdepodobne budete musieť nechať jedlo v oleji dlhšie, aby ste sa ubezpečili, že je dôkladne spracované. Takto poskytnete viac času, aby olej vsiakol do jedla.

 

Všestrannosť
Ak chcete zariadenie, ktoré zvládne nielen smaženie jedál, potom by ste mali ísť do teplovzdušnej fritézy. Môžete si dokúpiť príslušenstvo, ktoré vám umožní grilovať a piecť, dokonca aj dezerty.Počet receptov, ktoré je možné pripraviť pomocou klasickej fritézy, je obmedzený, pretože toto varné zariadenie je iba na vyprážanie.


 

Čistenie a údržba
Čistenie teplovzdušnej fritézy je veľmi jednoduché. Jednotlivé časti sa nezašpinia tak, ako pri klasickej, pretože málo alebo vôbec nepoužívate olej. Jednotlivé diely jednoducho vložíte do umývačky riadu, alebo ich iba ručne umyjete. Fritéza je potom okamžite opäť pripravená na použitie. Čistenie klasickej fritézy dá o niečo viac práce. V každom prípade musíte pravidelne vymieňať tuk a správne ho zlikvidovať. Existujú fritézy, ktoré sa dajú rozobrať pre jednoduchšiu údržbu, ale čistenie mastných, spečených častí je vždy namáhavá práca.

 

Častou sťažnosťou zákazníkov oboch typov fritéz je, že plastové komponenty, ako sú gombíky alebo dokonca misky na zachytenie prebytočného oleja, sa môžu časom zlomiť alebo opotrebovať. Zdá sa však, že tieto problémy (ak sa vôbec vyskytnú) sa hromadia až po niekoľkých rokoch neustáleho používania. Najlepším spôsobom, ako udržiavať obidva typy fritéz, je pravidelne ich kontrolovať, čistiť v pravidelných intervaloch a sledovať známky opotrebovania. Väčšina fritéz (obidva typy) tiež vyžaduje vypustenie alebo prefiltrovanie oleja.

 

Vlastnosti a funkcie
Ak ste ten, kto potrebuje fritézu bohatú na vlastnosti, mali by ste vedieť, že obidva typy fritéz, či už klasické alebo teplovzdušné, majú funkcie zvyčajne podobné. Od nastaviteľných ovládačov teploty až po digitálne obrazovky nájdete oba druhy modelov s rôznymi funkciami. Existujú fritézy, ktoré sú vybavené predvoľbami varenia, ktoré vám pomôžu pripraviť jedlo bez zaváhania. Tí z vás, pre ktorých je dôležité jednoduché použitie, by mali zvážiť kúpu fritézy, ktorá je vybavená jednoduchým dotykovým ovládaním a pohodlne sa vypína a zapína.

 

Vyprážané jedlo vonia pri vynikajúco, ale môže po sebe zanechať aj nepríjemnú arómu, najmä ak je prepečené alebo pripálené. Ak sa týmto nepríjemným zážitkom chcete vyhnúť, hľadajte klasickú fritézu s primeranou reguláciou zápachu (najmä tie, ktoré majú uhlíkové filtre). Pretože varenie s tým všetkým olejom môže byť tiež ťažkopádne - najmä keď je čas upratať - môžete zvážiť aj odnímateľnú nádobu s výlevkou na vylievanie oleja.

 

Ďalšou vlastnosťou, ktorú je potrebné zohľadniť, je celkový výkon jednotky. Fritéza s výkonom 1 600 W sa na prvý pohľad nemusí zdať taká odlišná od 1 800 W fritézy, ale výkonnejšia jednotka zvyčajne ohrieva a varí jedlo rýchlejšie.

 

Ktorá fritéza je teda lepšia?
Ak chcete jesť zdravšie, voľte teplovzdušnú fritézu. A tiež ak chcete mať možnosť piecť, grilovať alebo pripravovať dezerty. Nebudete musieť kupovať olej na vyprážanie a čistenie stroja je jednoduché. Rezne aj hranolky vychádzajú z fritézy chrumkavé, ale nechutia tak „naozaj“. Považujete to za najdôležitejšie? Tradičná fritéza by potom pre vás mohla byť lepšou voľbou. Majte však na pamäti, že o zdravom varení v tomto prípade nemôže byť ani rečí a budete musieť pravidelne kupovať nový olej na vyprážanie.

 

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod