Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 5°C

Knižná

Ako sa knižka dostane do poličky v knižnici? Pozreli sme sa na jej cestu priamo na mieste

Navštívili sme Krajskú knižnicu v Žiline a pozreli sme sa na to, ako sa kniha dostane k čitateľovi. Od výberu, nákupu, zaradenia do evidencie až po obalenie knihy prejde nejaký čas. Potom sa už môžu knihomoli vrhnúť aj na novinky na trhu.

20.10.2021 | 20:25

Krajskú knižnicu v Žiline navštevuje viac ako 9-tisíc zaregistrovaných čitateľov. Prídu, vyberú si knižku a zoberú domov prečítať. My sme sa pozreli na to, ako celý tento proces vyzerá a s knihovníčkami sme strávili príjemný čas. Na začiatku je, pochopiteľne, nákup kníh.


 

„Nákup realizujem s ohľadom na finančné zdroje, ktorými disponujeme. Buď ide o vlastné, Fond na podporu umenia, mesto Žilina, VÚC, zriedka sa potešíme však aj sponzorskému daru. Knižné novinky nakupujeme prevažne z internetových portálov, ale máme aj dodávateľov, ktorí prídu osobne so vzorkami kníh, ktoré si môžeme pred objednaním prezrieť a chytiť do ruky,“ začala Anna Rebrošová, vedúca Oddelenia získavania a spracovávania knižnično-informačných fondov a doplnila, že ako verejná knižnica sa snažia obohatiť fond titulmi s čo najrozmanitejším spektrom žánrov, pre čo najširšiu škálu čitateľov.

Prevažuje beletria pre dospelých. „Často nám pomôžu aj tipy od čitateľov, ktorí majú možnosť priamo na mail oddelenia odoslať požiadavku na konkrétnu knihu. Pri kúpe uprednostňujeme dodávateľov, ktorí ponúkajú najvyššiu zľavu,“ vysvetlila. Do knižnice sa dostanú aj darované knihy, pri ktorých sa zohľadňuje, či knihu majú, jej stav, vek a potenciál pre čitateľa. „Keďže sme verejná knižnica, darované staršie knihy, z ktorých mnohé majú aj historickú hodnotu, odporúčame darcom ponúknuť Slovenskej národnej knižnici.“


 

Po nákupe príde knižka kuriérskou službou. „Častokrát ide najmä o novinky na trhu, ktoré po objednaní doručia kuriéri nasledujúci deň. Avšak cesta k čitateľovi pri všetkej snahe pár dní trvá,“ opísala proces cesty, ako sa dostane kniha do poličiek a podotkla, že nákup priamo v kníhkupectve celkom nezavrhli a občas využijú aj tento spôsob.

„Po doručení a následnej kontrole objednávky knihy prejdú viacerými úkonmi. Knihu označíme, dáme pečiatku na následné napísanie prírastkového čísla, ďalšie tri pečiatky označujúce knihy ako majetok knižnice,“ prezradila a doplnila aj malé tajomstvo.

TAJOMSTVO KNIHOVNÍKOV

„Knihovníckym pravidlom je pečiatka na strane 17. Podľa toho viete, ktorej knižnici kniha patrí. Máte doma knihu, ktorej pôvod nepoznáte? Pozrite si stranu číslo 17., či náhodou nepatrí nejakej knižnici,“ dodáva s úsmevom. Následne pokračuje nalepenie čiarového kódu vhodného pre knihovnícky systém a  vloženie zabezpečovacieho kódu.

Všetky tituly a zväzky musia zaznamenať do knižničného systému. Ten je prepojený aj s inými knižnicami a záznam je možné stiahnuť. Ak konkrétny titul ešte žiadna knižnica nemá, celý záznam vytvoria u nich a ten si následne môžu stiahnuť iné knižnice. Po stiahnutí, alebo vytvorení nového základného záznamu systém pridelí každému zväzku jedinečné prírastkové číslo, ktoré vpíšu do knihy a súčasne načítajú rovnako jedinečný čiarový kód. Základné triedenie kníh je na beletriu pre dospelých, náučnú literatúru, detské, náučné, cudzojazyčné knihy.


 

„Potom vytvoríme štítok pre knihu, ktorý nalepíme na chrbát. Nové knihy nastavíme ako novinky v knižničnom online katalógu. V prípade najnovších a žiadaných kníh, či autorov ešte nastavíme v systéme možnosť vypožičať len na 14 dní. Vďaka tejto malej zmene si knižné novinky požičajú o 50 percent viac čitateľov, ako je to v prípade „klasickej“ výpožičnej doby na mesiac,“ priblížila novinku pani Anna.

NOVINKY SÚ ŽIADANÉ

Následne sa knihy „odkryjú“ v katalógu a od tohto momentu sa zobrazujú a je možné si ich vypožičať. Knihy si už môžu prebrať pracovníci jednotlivých oddelení, vystavia novinky na ploche v knižnici a zvyšok kníh založia do regálov. Mimo to sa všetky knihy pred uložením obaľujú. Dôvodom je ochrana pred znečistením a prachom. Dôležitým momentom je aj vyraďovanie kníh.

„Knižný fond je potrebné neustále udržiavať aktuálny, vyraďuje sa priebežne, a pravidelne pri veľkých revíziách, ktoré sa robia každých desať rokov. Ide predovšetkým o knihy, o ktoré nie je dlhodobo záujem, alebo sú vážne fyzicky poškodené a ich oprava nie je možná. Ak sú vyradené knihy v relatívne dobrom stave putujú do nášho knižničného výpredaja, kde si ich môžu ľudia zakúpiť za symbolickú cenu. Zároveň časť z nich posúvame menším knižniciam v kraji,“ povedala o vyraďovaní Martina Zubčeková, z oddelenia marketingu s tým, že aktuálne sú aj súčasťou projektu S knižnicou na každom kroku, kde vo vybraných spriaznených podnikoch vytvárajú malé poličky s vyradenými knihami, ktoré majú spríjemniť čas návštevníkom.

Najžiadanejšie tituly sú samozrejme detektívky, trilery. „Romány slovenských autoriek sa tiež v regáloch dlho neohrejú. Čo nás teší, opäť vzrástol záujem o detské knihy a prispela k tomu určite aj bohatá ponuka týchto titulov na trhu. Náučné knihy využívajú najmä študenti a žiadané sú aj populárno-náučné knihy najmä o zdravom životnom štýle a varení,“ približuje záujem čitateľov s tým, že sa tešia zo záujmu verejnosti o knihy a čítanie.

 

Foto: Autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod