Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 9°C

Tlačové správy

Aký prvý bicykel si zaslúži vaše dieťa a prečo záleží na jeho veľkosti?

Kúpa prvého detského bicykla je veľká udalosť, ktorú by sme nemali podceňovať. Záleží na druhu, veľkosti i materiáli. Aký prvý bicykel si zaslúži vaše dieťa, ako zvoliť ten správny?

26.01.2023 | 17:12

Skôr ako sa pustíte do nákupu detského bicykla, položte si základné otázky:

●      Aké staré je vaše dieťa?

●      Koľko meria a koľko váži?

●      Koľko peňazí chcem do bicykla investovať?

Akonáhle budete mať odpovede na tieto otázky, môžete sa vrhnúť na nákup.

Ako určiť správnu veľkosť?
Bicykel pre vaše dieťa by nemal byť ani príliš veľký, ani príliš malý. Mal by sadnúť tak akurát. Zaobstarajte preto taký bicykel, ktorý zodpovedá jeho výške aj schopnostiam.

Dieťa by si malo na bicykel stúpnuť rozkročmo a nad hornou rámovou trubkou by mu nad rozkrokom malo zostať voľných 5 cm. Dieťa musí dosiahnuť zo sedla na riadidlá a na pedále. Pri tých najmenších bicykloch by potom mali nožičky dosahovať až na zem.

Aké sú veľkosti bicyklov?
Veľkosť bicyklov sa udáva podľa priemeru ráfikov a to v palcoch.

●      12”, 14”, 16” sú tie najmenšie bicykle pre deti s výškou od 90 cm - 125 cm. Majú odnímacie kolieska a nemajú prehadzovačku. Reťaz často býva pokrytá plastovým chráničom.

●      20” sú bicykle s prehadzovačkou a pákovými brzdami. Táto veľkosť je vhodná pre deti od 105 cm – 135 cm.

●      24”, 26” sú juniorské bicykle, ktoré sú prakticky rovnaké ako bicykle pre dospelých. Ideálne sú pre školákov od 130 cm – 155 cm.

Na materiáli záleží
Najčastejšie sa môžete stretnúť s rámom bicykla vyrobeného z hliníka, karbónu alebo ocele. Karbónové bicykle sú pevné a extra ľahké. Radia sa tak k luxusnejším kúskom. Pri detských bicykloch sa často stretnete s oceľou a jej zmesami, ktorých výhodou je nižšia cena.

Nový bicykel alebo radšej z bazáru?
Bicykel nie je práve najlacnejšia záležitosť. Ak chcete teda “veľa muziky” za málo peňazí, poobzerajte sa po detskom bicykli z bazáru. Za cenu nového bicykla si kúpite z druhej ruky ďaleko lepší model alebo ten istý za oveľa menej peňazí.

Nezabudnite na ochrannú výbavu
Bicykel máte vybraný, ale nezabudnite k nemu vybrať pre vášho malého cyklistu aj ochranné pomôcky. Tie môžu vaše dieťa ochrániť nielen pred malými zraneniami, ale doslova mu zachrániť život.

Prilba
Najdôležitejší ochranný prvok je prilba. Jej nosenie je pri jazde na bicykli pre dieťa do 15 rokov zo zákona povinné.

Odrazky
Odrazky alebo reflexné oblečenie zaistí vášmu dieťaťu pri jazde ešte väčšiu bezpečnosť. Vďaka reflexným prvkom bude viditeľné aj v horšom počasí či šere.

Cyklistické doplnky
Cyklistické rukavice, zvonček, držiak na fľašu a taška - toto sú doplnky na bicykel navyše. Avšak môžu vášmu dieťaťu jazdenie ešte viac spríjemniť.

Autor: - r -

Zdroj: PR

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod