Žilinský Večerník

15. august 2025 | Marcela
| 26°C

Rozhovory

Alžbeta Králová z Kaffky: Naši hostia oceňujú, že chceme byť iní a originálni

KAFFKA COFFEE HUB je priestor, kde sa stretáva vôňa výberovej kávy s priateľskou atmosférou. V priebehu času sa z kaviarne stalo miesto, ktoré spája ľudí – pribudli raňajky, a nový priestor - espresso bar na Bulvári. S majiteľkou Alžbetou Královou sme sa rozprávali o tom, čo dnes Kaffka znamená, ako sa vyvíja a čo ju robí výnimočnou.

15.08.2025 | 08:00

Ako sa vám darilo za uplynulý rok rozšíriť vašu Kaffka komunitu?

Toto je celkom ťažké zmerať, ale pocitovo sami vnímame, že si ku nám nachádzajú cestu aj ľudia, ktorých sme, povedzme pred rokom, ešte nepoznali. Prípadne sme neboli ich voľbou a zrazu sú aj u nás. Možno k tomu prispelo aj to, že sme asi pred rokom pridali k nášmu „kávovému“ fungovaniu v HUBe aj ponuku raňajok a rozšírili naše fungovanie aj o malý espresso bar na rohu Bulváru a Veľkej Okružnej ulice.

Čo ponúkate v raňajkovom menu?

V prvom rade sa snažíme o sezónnosť, čerstvosť a kvalitu surovín. Pred mesiacom sme spustili už tretie menu, z ktorého by som určite vybrala: omeletu s pivným syrom a bryndzou alebo ovocné knedle, ktoré si kompletne vyrábame sami. Stálicou v každom doterajšom menu je naša treska, ktorú sme nazvali Franz Treska III., keďže ide o tretiu verziu, ktorú si tiež celú vyrábame u nás. Z obyčajne znejúceho jedla, vzniklo niečo, čo si nielen naši zákazníci veľmi obľúbili. Pečieme si aj vlastný celozrnný chlieb, vyrábame si svoje zmrzliny, vanilkový, bazový či skorocelový sirup. Zbierame bylinky, ktoré následne spracujeme a používame do jedál. Tiež sa snažíme podporovať lokálnych výrobcov, pekárov. Máme aj vlastného mäsiara, ktorý nám dodáva aj bezlepkové mäsové výrobky.

 

Raňajkové menu v Kaffka Coffee Hub
 

Ako vznikol nápad rozšíriť ponuku?

Od začiatku fungovania KAFFKA HUBu sme mali v hlave aj to, že by sme chceli mať kaviareň, ktorá nebude len o káve. Chceli sme aj ponuku raňajok, ale ich príprava „na bare“ nám nedávala zmysel a peniaze na prenájom ďalšieho priestoru a zariadenie kuchyne sme nemali. Po čase sa však uvoľnil priestor, ktorý susedí s HUBom a navyše nás oslovil na spoluprácu šéfkuchár Filip Ondrušek, ktorý má skúsenosti zo zahraničia. Priestor sme prenajali, prerobili a schválili na prevádzku kuchyne. Následne, po dlhých hodinách, dňoch a týždňoch plánovania, prepočítavania, rozprávania sme sa dostali konečne aj k ochutnávaniu a pripravovaniu menu, riešili sme recepty, vizuál jedál, prísady, ktoré jedlo sa bude podávať na akom tanieri, ako sa bude zdobiť a tak ďalej. Menu a jedlá od Filipa sú originálne a netradičné. Chceme nimi priniesť nevšedný gastro zážitok, ktorý ľuďom ukáže, že aj v podstate „obyčajné“ suroviny môžu chutiť inak.

 

Menu zostavuje úznávaný šéfkuchár Filip Ondrušek
 

A čo vaša druhá prevádzka na Bulvári?

Náš malý SPOTík? To je priestor, okolo ktorého sme asi mesiac chodili a hovorili si, ako je možné, že tu nikto neotvorí nejaký pekný malý projekt. A jedného dňa sme si povedali, že by sme ten pekný projekt mohli urobiť my. Už dlho sme spolu s Majom (manželom) mali v hlave myšlienku moderného espresso baru, ale problém boli peniaze a vhodný priestor. A keď sme priestor už mali, bolo treba vyriešiť „iba“ tie peniaze. V tom priestore, asi ako vo všetkom, čo sme tvorili a tvoríme, je množstvo prebdených nocí, nekonečné premýšľanie, dohadovanie, fyzickej práce na prerábkach, úpravách, opakované počítanie, lebo nie všetko ide podľa plánu a rozpočtu... A tiež do detailu premyslené miesto, kde sa môj manžel po nociach nadrel a vytrápil. Ponúkame tu výberovú kávu, matchu, limonády, a keď stíham, na bare nájdete aj niečo sladké, ako napríklad náš Kaffka banánový chlebík, bublaninu či bábovku.

Prečo ste otvorili práve tam?

Bol tu priestor, ktorý nám dával zmysel, v lokalite, ktorá dávala zmysel. To bola tá jednoduchá časť rozhodovania. Tá náročná bola zrealizovať celý projekt tak, aby sme vedeli priniesť aj hodnotu pre ľudí, ktorí majú v lokalite Bulváru veľa možností, kde si dajú kávu, strávia čas a minú svoje ťažko zarobené peniaze. Navyše espresso bar nie je úplne voľba pre každého, ale my máme radi výzvy, tak sme sa na to dali.

Aký je rozdiel medzi vašimi prevádzkami?

V jadre nášho fungovania zrejme žiadny. Hlavný rozdiel vidia zákazníci v dizajne a vo veľkosti našich prevádzok a tiež v ponuke. V SPOTe ťa hneď upúta fialový kávovar, dizajnové svietidlá, bar vyrobený z jaseňového dreva, naozajstný remeselný skvost, ručne vyrobené šálky, ktoré nám vyrobila úžasná MAHA pottery z Martina či originálna tehlová stena. V KAFFKA HUBe, si posedíš aj celý deň, prečítaš knižku, dáš si raňajky alebo si len vypiješ kávu. S priateľmi si môžete zahrať stolové hry, alebo podebatuješ s kamoškou pri kvalitnom slovenskom vínku z rodinného vinárstva Zeliska. V oboch prevádzkach však nájdeš kvalitnú výberovú kávu, koláč a hlavne našich úžasných baristov/baristky.

Majitelia Alžbeta a Marián v prevádzke Kaffka Coffee Spot na Bulvári
 

Aké máte plány do budúcna?

Nevieme čo nám život prinesie, ale ak budeme môcť pokračovať v tom, čo robíme, tak určite chceme aj naďalej tvoriť miesto a hodnoty pre ľudí. Je fajn pocit ak ľudia oceňujú, že v tomto meste vznikajú projekty, ktoré spájajú ľudí a tvoria komunity, kde sa cítia bezpečne a vítaní. Náš plán bol aj stále je, udržať si kvalitu vo všetkom, čo prinášame našim zákazníkom. Záleží nám na tom, aby všetci od nás odchádzali spokojní a radi sa k nám vracali. Chceme zostať miestom, kde sa nerobia rozdiely a ľudia sa u nás cítia ako doma. Chceme sa aj touto cestou poďakovať všetkým našim baristom a baristkám, lebo odvádzajú každý deň neskutočnú prácu a majú obrovský podiel na tom, že KAFFKA je miestom, ktorého chcete byť súčasťou. A tiež chceme vyjadriť rešpekt a vďaku našim zákazníkom, ktorí nás podporujú. Ďakujeme za to, že aj napriek napätej situácii s domácimi rozpočtami, si v nich nájdu miesto aj pre nás. Bez vašej podpory by sme tu nemohli byť. A aj za to ďakujeme.

 

Autor: Martina Knapcová, redaktorka

Foto: Kaffka

Najnovšie vydanie
Predplatné
fpd

PublishingHouse

Vydavateľsťvo: PUBLISHING HOUSE a.s., Jána Milca 6, 010 01 Žilina, IČO: 46495959, DIČ: 2820016078, IČ DPH: SK2820016078, Zapísané v OR SR Žilina: vl. č. 10764/L, oddiel: Sa | Distribúcia: TOPAS, s. r. o., Slovenská pošta a kolportéri | Objednávky na predplatné: prijíma každá pošta a doručovateľ Slovenskej pošty | Objednávky do zahraničia: Slovenská pošta, a. s., Stredisko predplatného tlače, Nám. slobody 27, 810 05 Bratislava 15, e-mail:[email protected]. | Copyright 2012-2019 PUBLISHING HOUSE a.s. Autorské práva vyhradené. Akékoľvek rozmnožovanie textu, fotografií a grafov len s výhradným a predchádzajúcim súhlasom vedenia redakcie. Nevyžiadané rukopisy nevraciame, neobjednané nehonorujeme. Etický kódex novinára
Vyrobilo Soft Studio

zilinskyvecernik_monitor_prod