Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 2°C

Spravodajstvo

Bylinkárka vám poradí, aký čaj si pripraviť po silvestrovskej noci

Miroslava Harantová (42) z Rajca sa bylinkám venuje už roky. Opýtali sme sa jej na to, ako si pomôcť, keď to preženieme s alkoholom, alebo sa prejeme domácich koláčikov.   

31.12.2021 | 13:14

Aké bylinky by ste odporučili, ak to človek počas sviatkov preženie s alkoholom?

Ak to s drinkmi preženiete, dôsledkom je zníženie produkcie glukózy pečeňou, a tak aj rýchly pokles hladiny krvného cukru. Najdôležitejšie je doplniť tekutiny, ideálne vo forme vlažného bylinkového čaju, osladeného medom. Najvhodnejšie bylinky na zmiernenie "opice" sú zázvor, mäta, levanduľa, ibištek a kamilky. Z vitamínov sa odporúča zvýšiť príjem vitamínu C a vitamínov skupiny B a úplne najideálnejšie je piť s mierou (smiech).

Čo pomáha pri prejedení sa? 

Každý sa určite teší na sviatky aj kvôli bohato prestretému stolu a koláčikom od mamy. Aj strýčko donesie isto domáce klobásky a slaninku a vy už viete, ako to dopadne. Zase sa prejete (smiech). Bolesť žalúdka, problémy s trávením a vyprázdňovaním sa pozná snáď každý. Pomôcť nám môžu aj bylinky, hlavne fenikel, ktorý uľavuje od kŕčov, koreň púpavy lekárskej a horec, tie podporujú činnosť žlčníka, ako aj zázvor s nerozlučnou mätou. Tieto čajíky dostatočne upokoja žalúdok a navyše dodajú potrebné tekutiny na strávenie potravy.

 


 

Ktoré bylinky sú vhodné pre malé deti a ako si ich pripraviť?

Cez zimné prázdniny sa naše detičky radi venujú zimným radovánkam. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý, pomáha im budovať imunitný systém, ale občas to končí aj nepríjemnými soplíkmi. Väčšinou stačí len pomoc byliniek a teplá deka a netreba hneď navštíviť lekára. Odšťavte jednu stredne veľkú cibuľu, primiešajte poriadnu dávku medu a pár kvapiek citrónovej šťavy. To s hrdielkom vášho dieťaťa spraví malý zázrak. Na soplíky je dobré zvlhčovať vzduch, môžete do zvlhčovača pridať morskú soľ a  aj pár kvapiek kvalitného esenciálneho oleja, napríklad borovicu, alebo eukalyptus. Nepríjemný kašeľ zmiernia odvary z tymiánu, materinej dúšky a skorocelu, do ktorého je dobré pridať rozmixovaný obnôžkový peľ a propoplis. Všeobecne sa však odporúča bylinky podávať až deťom starším ako tri roky.

Pred Vianocami býva často stres, čo je dobré na upokojenie?

Vianočné sviatky sú najkrajším obdobím v roku, ale často so sebou prinášajú veľmi stresujúce chvíle. Chceme mať najčistejší dom, najkrajšiu výzdobu, najlepšie koláčiky, dokonalé darčeky. Občas je dobré sa zastaviť a zamyslieť sa, či to je naozaj nutné, či sme náhodou nezabudli, že Vianoce by mali byť hlavne sviatky pokoja a šťastia. Skúste si v takýchto chvíľach zaliať čajík z levandule, alebo medovky, vyložte si nohy, zavrite oči a pri vôni a chuti relaxačného nápoja oddychujte. Stačí pár minút a vaše telo aj duša sa vám poďakuje a vy sa budete cítiť plní pozitívnej energie a duševnej harmónie.

Aké zásady treba pri čajíkoch dodržať? 

Spôsob prípravy čaju sa riadi jednoduchými pravidlami, ktoré je ale dôležité dodržať, aby mal čajík okrem chuti aj zdravotné benefity. Teplota vody, ktorou zalievate bylinky, by nemala presiahnuť 70°C a med by sa mal pridávať pri teplote do 40°C, bylinky by nemali prísť do kontaktu s kovovými predmetmi, takže na precedenie je vhodné použiť plastové sitko, alebo plátienko. Ďalším dôležitým pravidlom je, že nič sa nemá preháňať a je to tak aj pri pití čaju. Väčšinou sa odporúčajú 3 až 4 šálky čaju denne. Napríklad pri pití lipového čajíku, ktorý je veľmi obľúbený v zimnom období, by mali byť opatrní ľudia, ktorí majú problémy s tlakom, keďže lipa dvíha tlak.

 

Foto: M.H.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod