Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -3°C

Kultúra

Čaká nás množstvo kultúrnych podujatí

Prinášame vám krátky prehľad najvýznamnejších udalostí, ktoré majú kultúrne inštitúcie na programe v roku 2013.

21.01.2013 | 08:51

Považská galéria umenia

Rok 2013 bude bohatý na kultúrne udalosti aj v Považskej galérii umenia. Vo februári plánujú  po dvoch rokoch opäť otvoriť výstavu KE-BA-BB, ktorá pozostáva zo semestrálnych prác študentov vysokých škôl výtvarných umení v Košiciach, Bratislave a Banskej Bystrici. Koncom apríla sa môžu všetci milovníci výtvarného umenia tešiť na výstavu významného výtvarného umelca Andreja Barčíka, ktorú pripravujú pri príležitosti nedožitého 85. výročia narodenia. „V tom období predstavíme i ďalšieho výtvarného umelca, ktorý pôsobil v Žiline, Gustáva Švábika,“ prezradil riaditeľ Považskej galérie umenia Milan Mazúr. Na leto tu pripravujú prehliadku súčasného talianskeho výtvarného umenia pod názvom Dolce Vitaj a taktiež aj niekoľkotýždňovú expozíciu pri príležitosti festivalu FEST ANČA..„V deviatom mesiaci predstavíme netradičné umenie Miloša Karáska, ktorý výtvarne pôsobí v Paríži a jeho tvorba spočíva v bronzových figurálnych plastikách, ktoré spája s objektami afrického kmeňového umenia,“ povedal Milan Mazúr. Rok 2013 ukončia v galérii pohľadom do ateliéru žilinského výtvarníka Juraja Poliaka, ktorý predstaví spoločný projekt s Andrejom Kalinkom. Zároveň tu v polovici decembra vystaví svoju najnovšiu tvorbu aj výtvarný fotograf Richard Köhler.

Galéria M Locus Arte

Pestrý rok čaká i návštevníkov Galérie M Locus. V úvode apríla (3. 4.), v deň 4. výročia galérie, sa v jej priestoroch po prvýkrát predstavia sochári Oto Bachorík so synom Jakubom. Prierez tvorby Ota Bachoríka dokazuje, že v živote umelca je dominantný vzťah k prírode. Sochár sa venuje prioritne bronzu, jeho syn Jakub vdychuje život najmä drevu. Letnú sezónu otvoria dvorní vystavovatelia galérie Igor Piačka a Júlia Piačková. Manželom Piačkovcom v januári vyšli ich monografie a pri tejto príležitosti budú tieto knihy i obrazy prezentované na výstave v Galérii M 7. júna.

Na jeseň plánuje majiteľka galérie Marika Dudášová kultúrne stretnutie s tvorbou akademického maliara Bohuslava Záboja Kuľhavého. „Keďže žije a pracuje v zahraničí, kde mal i teraz nedávno prestížnu výstavu, jeho tvorba je na Slovensku menej známa. Ak to zdravotný stav umelca dovolí, návštevníci galérie sa môžu tešiť na skutočný výtvarný zážitok,“ prezrádza Marika Dudášová.

Galéria Plusmínusnula

Priestory galérie „na úrovni zeme“ vstupujú do druhého roka svojej kultúrnej existencie a na programe majú zaujímavú výstavnú sezónu. Vo februári predstaví architekt Dušan Voštenák svoj výstavný počin Taburetky. Prezentácia nových návrhov do každého bytu bude tematicky siahať až za hranice fantázie bežného smrteľníka. Zábavný nábytok budú totiž predstavovať kolekcie ako Zelovoc, Hudba či Erotika a nájdete tu i dizajnérske „výstrelky“ v tvare torty či hamburgera.

Dramaturgia výstav v roku 2013 pokračuje v započatých tendenciách a prináša i novinky. V prvej polovici roka by mal do galérie zavítať Tomáš Moravec, ktorý oslovuje diváka momentom prekvapenia. Jeho diela po sebe zanechávajú svojbytné stopy, a inak to nebude ani v Galérii Plusmínusnula, kde by sa mal predstaviť v marci tohto roka. Na máj je naplánovaná výstava audiovizuálneho umelca Jeffa Dessoma z Luxemburska s video-inštaláciou Rear Window vyhral najvyššie ocenenie na festivale Ars Electronica v Linzi a predstaví ju i Žilinčanom.   

Bábkové divadlo Žilina

Najdôležitejšími udalosťami roku budú vyhlásenie súťaže pôvodných slovenských dramatických textov pre deti a mládež - Artúr a Bábková Žilina – bábkarsky festival, ktorý BDŽ organizuje každé dva roky. Tentoraz sa „sviatok slovenských bábkarov“ uskutoční 18. - 20. 9. 

Ani počas aktuálnej rekonštrukcie javiska nechce BDŽ, aby na neho verní diváci zabudli. Preto okrem účinkovania v rôznych regiónoch Slovenska, na zahraničných festivaloch či pouličných predstaveniach zachováva v žilinskom klube Labyrint na Kuzmányho ulici pravidelné Soboty s rozprávkou. Budú každú druhú sobotu, vždy od 10. h. K pravidelným podujatiam patria aj nedeľné predstavenia v mestskom divadle, vždy tretiu nedeľu v mesiaci od 15. h. Dôkazom, že tvorivý proces v BDŽ celkom neutíchne, bude „čerešnička na torte“ na konci sezóny v podobe rozprávky H. CH. Andersena Malá morská panna.

Jana Eliášová, umelecká šéfka BDŽ odkazuje: „Našim divákom do nového roku prajem veľa pekných zážitkov zo stretnutí s našim divadlom. A kolegom veľa trpezlivosti a chuti, aby sme tento náročný rok zvládli čo najlepšie.“

Považské múzeum v Žiline

Množstvo atraktívnych výstav a obľúbených podujatí vo všetkých svojich expozíciách sľubuje PMZA. Medzi „naj“ podujatiami bude aj Medzinárodná výstava umeleckých remeselníkov Premeny drôtu ´13. Uskutoční sa od 28. júna v Sobášnom paláci v Bytči a zároveň odštartuje Festival drotárstva a XXIII. ročník stretnutia drotárskych majstrov. Tie sa  budú konať 29. 6. v Dlhom Poli a 30. 6. v areáli Budatínskeho hradu.

Už 1. mája otvorí pestrý program na hrade Strečno letnú sezónu.

Pre žiakov základných škôl je tu pripravený tradičný program Hradná škola (máj - jún) a Expedície Budatínsky park (september). Pokračovania sa dočkajú veľmi obľúbené nočné prehliadky, cyklus výstav Umenie na hrade či známe Hradné hry Žofie Bosniakovej (11. augusta).

Kultúrna manažérka Anna Maršalová dodáva: „Záver sezóny múzeum v októbri oslávi 5. ročníkom spanilej jazdy regionálneho motorového vláčika známeho ako Rajecká Anča.“

Krajské kultúrne stredisko v Žiline

Najvýznamnejšie podujatia KKS vám nemusíme zvlášť predstavovať, na žilinskej kultúrnej scéne majú už svoje tradičné miesto. Prehliadka dramatickej tvorivosti s názvom Detský divadelný medveď sa uskutoční 10. a 11. apríla v mestskom divadle a svoje herecké vlohy tu predvedie približne 400 detí. Koncom apríla organizuje stredisko obľúbené spoločenské podujatie Trnovské hody sv. Juraja. Vysokej návštevnosti sa teší i výstava z krajskej súťaže neprofesionálnych fotografov AMFO, ktorej ďalší ročník sa uskutoční v júni tohto roka. KKS sa pravidelne podieľa i na organizácii Cyrilometodských dní a Jánošíkových dní v Terchovej, ktoré sa uskutočnia v júli. 

Program Mestského divadla v Žiline, Stanice Žilina – Záriečie a Domu odborov v Žiline vám pravidelne prinášame v Žilinskom večerníku na strane 7 v kultúrnom servise.

-dam-, -vc-, -ms-

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod