Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 1°C

Spravodajstvo

Cesta za Varínom je jatkou pre lesnú zver

Na ceste poza Varín dochádza k častým stretom áut s lesnou zverou. Šoféri zatiaľ z nehôd vychádzajú živí, niektoré jelene a srnky však také šťastie nemajú. Prečo tu nie sú osadené dopravné značky, ktoré by upozorňovali na ich možný výskyt?

02.04.2013 | 13:45

VARÍN. Do redakcie sa nám ozval nahnevaný vodič. Na ceste druhej triedy, ktorá vedie poza Varín, sa vo večerných hodinách skoro zrazil s jeleňom. „Len tak-tak som sa mu stihol uhnúť a nebolo to po prvý raz. Pre vodičov neznalých pomerov to môže dopadnúť oveľa horšie. Prečo tu nie sú osadené tabule, ktoré upozorňujú, že na ceste sa pohybujú lesné zvieratá?“ pýta sa 41-ročný Miroslav z Belej.

 

Nehody so zverou evidujú aj tunajší poľovníci. Za dva mesiace vraj takto prišli o desať kusov jeleňov a sŕn. „Nahlásených nehôd je ale oveľa viac. V niektorých prípadoch už však zranenú zver nedohľadáme. Buď odbehne a uhynie v húštinách, alebo si ju vodiči berú so sebou,“ hovorí Jaroslav Cigánik. Aby znížili nehodovosť, úsek, kadiaľ zver najčastejšie prechádza, postrekujú alebo zvieratá zaháňajú do lesa. „Toto je zatiaľ jediné riešenie, ktoré nám napadá. Bolo by ale dobré, keby tu osadili značky,“ pripája sa k názoru nášho čitateľa poľovník.

 


Situáciu na predmetnej komunikácii sme si overovali aj u dopravných expertov. Ako nás upozornili, na ceste sú už umiestnené dve značky, ktoré upozorňujú na pohyb zviezvierat - ale domácich. Pri ceste je totiž roľnícke družstvo a práve tadiaľto prechádza dobytok, keď ho vyháňajú na pašu. Táto značka by mohla mať na vodičov rovnaký vplyv, ako jej „sesterská“, ktorá upozorňuje na výskyt voľne žijúcej zveri. „Rozhodne by mala, nakoľko obidve kategórie živočíchov predstavujú pre vodiča podobné riziko vzniku nebezpečnej situácie alebo dopravnej nehody,“ vysvetľuje Pavel Scheber z Výskumného ústavu dopravného v Žiline.

 


Oslovili sme aj správcu komunikácie, Žilinský samosprávny kraj (ŽSK). Prisľúbil, že sa problémom bude zaoberať.

 

-ms-

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod