Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -3°C

Spravodajstvo

Chátrajúce stánky sú po celom meste, radnica má zviazané ruky

Bývalé novinové stánky, ktoré stoja v blízkosti zastávok mestskej hromadnej dopravy dlhodobo neplnia svoj účel. Okrem toho, že chátrajú tak stoja na súkromných pozemkoch, a tak radnica nevie s problémom pohnúť.

25.09.2021 | 17:29

Chátrajúce stánky na území mesta najmä v blízkosti autobusových zastávok sú dlhodobým problémom samosprávy a to nielen v Žiline, ale aj v iných mestách. Tie, ktoré sú na pozemkoch mesta radnica odstraňuje. Problémom sú tie, ktoré sú postavené na  súkromných pozemkoch a zdá sa, že ide o neriešiteľný problém.

RIEŠENIE JE V NEDOHĽADNE

„V súčasnosti neevidujeme žiadne novinové stánky, ktoré by stáli na pozemkoch mesta Žilina bez platnej nájomnej zmluvy, neoprávnene na nich podnikali, prípadne také, ktoré sú opustené a chátrajú,“ povedal hovorca mesta Vladimír Miškovčík, a zároveň priznal, že problémom sú najmä tie, ktoré stoja na súkromných pozemkoch.  Svoju funkciu neplnia už dlhodobejšie ale mesto nie je oprávnené ich odstrániť.

Niektoré, ktoré sú v ich kompetencii už vyriešili. „Umiestňujeme ich v areáli Dopravného podniku mesta Žilina, kde  sa aj v minulosti len uskladňovali stánky, ktoré boli demontované na základe exekúcie. Týkalo sa to však skôr predajných stánkov, nie novinových.“  Na pozemkoch mesta je podľa hovorcu v súčasnosti 14 novinových stánkov, ktorých prevádzkovatelia majú platné nájomné zmluvy a riadne ich plnia. Tie problematické odstránili. „Išlo o tri novinové stánky typu Essex, všetky boli na Hlinskej ulici.“ Ľudia si tieto stánky tiež všimli a ocenili by ich využitie na iné účely. „Bolo by fajn v nich predávať občerstvenie, alebo nejaké lokálne produkty. Je škoda, že sa takto nevyužívajú. Nie je to len pri zastávkach mestskej hromadnej dopravy, ale aj na iných miestach v meste,“ povedal Matej Slíž zo Žiliny.

EVIDENICIU NEMAJÚ

To koľko presne je súkromných stánkov, aj tých chátrajúcich radnica neeviduje. „Nedisponujeme štatistikou súkromných subjektov prevádzkujúcich novinové stánky, ktoré si prenajímajú priestor na podnikanie u iných súkromných subjektov,“ doplnil. Podobným problémom sú aj predajné stánky na Hlinkovom námestí priamo v centre mesta, ktoré nemajú s mestom uzatvorené platné nájomné zmluvy na prenájom pozemku. Samospráva vedie v tomto smere aj súdne spory. 

 

 

 

Foto: Autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod