Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| -3°C

Spravodajstvo

Cyklovýlet z Budatína do Strečna: Občerstvenie a služby nechýbajú, cyklotrasa na mnohých miestach áno

Na bicykel je ideálne aj jesenné obdobie a tak sme sa bližšie pozreli na známu cyklotrasu, ktorá spája dva hrady Budatín a Strečno. Zaujímal nás povrch vozovky, ale aj služby či možnosti stravovania počas celej dĺžky výletu.

22.08.2022 | 19:52

NOVÝ ASFALT AJ ŠIROKÉ CESTY

Ide asi o najznámejšiu cyklotrasu v celom žilinskom kraji a my sme ju v dĺžke 37 kilometrov zvládli v pohodovom tempe za tri hodiny. Náš výlet začal v centre mesta na Hlinkovom námestí. Tu sme prešli popod viadukt a až k bývalej Slovene sme sa museli zaobísť bez značenia pre cyklistov. Nejde však o dlhý úsek a ani cesta v tomto smere nie je frekventovaná a plná áut. Celkovo sme museli absolvovať dva prechody a križovatky, ktoré nás mierne spomalili, ale veľmi rýchlo (do 10 minút) sme sa ocitli na ešte pomerene novej cyklotrase, ktorá vedie až priamo k Vodnému dielu.

NENÁROČNÁ BEZ STÚPANIA

Od Budatínskeho zámku prejdete k vodnému dielu a odtiaľ celý čas budete kopírovať rieku Váh. Trasa je nenáročná, len minimálne stúpanie a klesanie.  Tento novší úsek cyklotrasy medzi Budatínom a Vodným dielom Žilina je dlhý 3,8 kilometra a vznikol v roku 2020. Cyklotrasa s asfaltovým povrchom má šírku približne tri metre, ktorú môžu využívať aj korčuliari. Tých sme ale na tomto úseku nestretli. Zato sme si v týchto miestach nazbierali lesné jahody, ktorých tú bolo všade neúrekom. Nechýbajú ani pekné scenérie na rieku Váh. Trochu nám absentovalo oddychové miesto, kde by sme sa mohli zastaviť, prípadne občerstviť. Na druhej strane Váhu sme boli zvyknutí na viaceré lavičky, posedy a zástavky, kde je možné si oddýchnuť. V tejto pravej časti Váhu nie je oddychové miesto ani jedno. A aj keď ide o pomerne krátky úsek stojí to za zváženie.  Náklady na výstavbu cyklotrasy boli viac ako 400 - tisíc eur. Projekt bol spolufinancovaný Európskou úniou z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Na výstavbe cyklotrasy v celkovej investícii viac ako 400-tisíc eur sa podieľal Žilinský samosprávny kraj piatimi percentami z celkovej sumy. Po približne 30 minútach sme prišli k Vodnému dielu Žilina. To stojí za pozretie. Pred ním je možnosť posedenia na viacerých lavičkách pri priľahlom jazere a aj možnosť občerstviť sa v blízkom pohostinstve. Ceny sú prijateľné a ak nemáte vlastné jedlo, môžete sa aj najesť (ceny sú uvedené  v tabuľke pozn. red.).


 

SPÁJA DVA HRADY

Cyklotrasa okolo žilinskej časti Váhu sa nazýva aj hradnou cyklocestou, pretože skutočne vedie od hradu k hradu. Na cyklovýlete dlhom približne 33 kilometrov spoznáme dva stredoveké hrady Budatín a Strečno, a keď si budeme chcieť okruh predĺžiť asi o osem kilometrov, tak aj Starhrad. Všetky kedysi strážili dôležité obchodné cesty. Ďalej pokračujeme po ceste popri Vodnom diele. Zvolili sme si pravú stranu, v ktorej je aj počas dňa viacej tieňa a zároveň aj viac možností zastaviť. Hneď na začiatku sme stretli milý párik, so stánkom plným paddleboardov. Radi nám poskytli informácie o cenách. Okrem požičovne, ktorá je otvorená 7 dni v týždni ponúkajú aj lekcie s inštruktorom, teambuildingy, ci paddlejógu. „Učaroval mi tento šport a veľmi rád ho tu využívam. Najprv som si paddleboard požičiaval, ale už mám vlastný a tak chodím kedykoľvek. Podmienky sú na Vodnom diela ideálne,“ povedal Marek Doležal, vášnivý paddlebordista. K najbližšej reštaurácii, kde sa môžete občerstviť pizzou, alebo chladeným pivom, je to približne päť kilometrov. Počas tejto etapy nechýbajú cyklostojany, prístrešky, lavičky a odpočívadlá s informáciami.


 

NEDOKONČENÁ ETAPA

Od reštaurácie nás čaká etapa, ktorá nie je už tak idylická, ale zato pekne zvládnuteľná. V časti od reštaurácie až do obce Strečno ideme po rôznych terénoch. Od betónu, cez štrk až po zničenú asfaltku. Aj priestor trasy sa zužuje a nie je taký komfortný. Nám to, ale neprekáža a pokračujeme ďalej. Medzičasom Žilinský samosprávny kraj začal s výstavbou Vážskej cyklotrasy. Úsek, ktorý má prepojiť Budatín a hrad Strečno bude mať dĺžku 2,2 kilometra a jeho suma sa vyšplhá na viac ako 266-tisíc eur. O postupe cykloprojektu informoval Žilinský samosprávny kraj vo svojom príspevku na sociálnej sieti. „V rámci projektu, ktorý sa realizuje v spolupráci s obcou Strečno, dôjde aj k rekonštrukcii lávky pre peších a cyklistov zo Strečna do Nezbudskej Lúčky ponad rieku Váh,” informuje župa. Vízia Vážskej cyklomagistrály, ktorá sa postupne stáva realitou, je financovaná z eurofondov. Vážska cyklodopravná trasa je zároveň projektom národného významu, ktorý po svojom dobudovaní prepojí až 4 slovenské kraje, pričom z viac než 400 kilometrov sa až 160 kilometrov trasy nachádza práve v Žilinskom kraji. Po približne polhodine dorazíme do obce, kde ideme aj po cestách určených pre autá. Prídeme k mostu, kde je možnosť si kúpiť magnetku, prípadne využiť za poplatok wc. Magnetka stále 3,50 a toaleta 0,50 centov. Prejdeme cez most, za ktorým je možnosť posilniť sa pivom. Následne nás čaká úsek popri autách. Zdolávame kopec a asi najvyššie prevýšenie a smerujeme na obec Mojš. Aj keď nejdeme po cyklotrase, veľa áut nás nemíňa. V obci Mojš sa veľmi jednoducho napájame na cestu popri Vodnom diele, kde si zvolíme pravú, slnečnejšiu trasu. Následne ideme popri Váhu opäť opačnou stranou a tu nachádzame príjemné prostredie vodákov, kde sa dá posedieť na lavičke a oddýchnuť si. Túto možnosť využívame aj v krásnom Budatínskom parku, kde je tiež reštaurácia s terasou a s prijateľnými cenami. Určite tento výlet odporúčame a dúfame, že úseky, kde sme kľučkovali popri autách do budúcna čo najviac vymiznú. Trasa je vhodná aj pre rodiny s deťmi či menej aktívnych cyklistov. 

 

 

Ceny občerstvenia v okolí cyklotrasy 

 

Pivo – 1,20 eur

Kofola – 1 euro

Radler nealko – 1.20 eur

Presso – 1,20 eur

Cappucino – 1,30 eur

Viedenská káva – 1,50 eur

Zalievaná káva – 1 euro

Domáca klobása  - 1,50 eur

Langoš – 2,20 eura

Kuracie nugetky – 3 eurá

Bravčový a kurací rezeň – 3 eurá

Vyprážaný syr – 3 eurá

Kurací kebab – 2,50

Zemiakové placky (4ks) – 2 eurá

Hranolky – 1 euro

Americké zemiaky – 1 euro

Palacinky – 2 eurá

Pizza – od 7 eur

 Štrúdla – 3 eurá

Zapekanka – 3,50 eur 

 

Foto: archív autorky

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod