Žilinský Večerník

7. máj 2024 | Monika
| 12°C

Z regiónu

Deti môžu napísať list Ježiškovi do 15. decembra

Vyše 100-tisíc listov poslali minulý rok deti Ježiškovi z celého sveta do Rajeckej Lesnej, kde oficiálne sídli Vianočná pošta. Svoje želania a prosby môžu poslať deti aj tento rok.

08.12.2023 | 12:09

Slovenská pošta organizuje výnimočný projekt Vianočná pošta už 25 rokov. Deti zo Slovenska, ale aj z ostatných krajín sveta, posielajú listy a pohľadnice na adresu Ježiško 999 99. Listy s týmto označením putujú každý rok do sídla Vianočnej pošty v Rajeckej Lesnej. Tento rok deti môžu poslať Ježiškovi svoje želania do 15. decembra, alebo využiť elektronickú formu cez www.mojapohladnica.sk. Ďalšou možnosťou je osobne navštíviť Vianočnú poštu v Rajeckej Lesnej, kde na návštevníkov čaká množstvo príležitostných pečiatok, ktoré si deti môžu natlačiť a odložiť do zbierky ako cennú pamiatku. Každý rok sa z množstvo kresbičiek, ktoré deti posielajú Ježiškovi, vyberú tie najzaujímavejšie. Tie sa potom stanú námetom na známku, FDC (obálku prvého dňa vydania známky) a pečiatku pre budúci ročník Vianočnej pošty. V roku 2023 vychádza vianočná známka s kresbou Alexandry Horváthovej z Kmeťova „Dvaja snehuliaci“. Podkladom FDC je kresba „Snehuliak“ Lívie Sedliačkovej zo Strečna a autorkou FDC pečiatky je Ramóna Uňatinská z Okoličnej na Ostrove (kresba Sánky). Grafickú úpravu výtvarných návrhov vytvoril grafik Slovenskej pošty Adrián Ferda.

V roku 2022 v rámci 24. ročníka Vianočnej pošty napísalo list Ježiškovi 111 374 detí zo 43 krajín sveta. Najviac, takmer 108-tisíc listov prišlo od detí zo Slovenska, z toho 182 bolo od nevidiacich detí a 429 listov v maďarčine. Kolektívnych zásielok z materských a základných škôl bolo 1 616. Zo zahraničia prišlo 3 508 pozdravov, pričom dominujú listy z Taiwanu (2 330), Českej republiky (320), Nemecka (97), Ruska (88) a Japonska (86). Vianočné pozdravy a pozdravy Ježiškovi prichádzali aj prostredníctvom internetovej aplikácie www.mojapohladnica.sk.

 

Ako na to?

1. Napíš Ježiškovi list alebo pohľadnicu. Môžeš pridať aj kresbu.

2. Na obálku alebo pohľadnicu napíš adresu „Ježiško 999 99“.

3. Nezabudni uviesť aj svoju adresu, aby Ti Ježiško mohol odpovedať.

4. Nalep správnu poštovú známku.

5. List alebo pohľadnicu pošli z ktorejkoľvek pošty alebo ju vhoď do poštovej schránky.

6. Čakaj na odpoveď od Ježiška.

Autor: - r -

Foto: FB Vianočná pošta

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod