Žilinský Večerník

20. máj 2024 | Bernard
| 17°C

Kultúra

Divadelné zoskupenie z múzea: Pre nás je najväčšou odmenou smiech a úsmev na tvárach návštevníkov

RAZCA - Riadni amatéri z cooltúrnej akropoly je názov skupinky nadšencov histórie, ktorí spríjemňujú, no najmä ozvláštňujú, prehliadky v Považskom múzeu v Žiline. S režisérkou Katarínou Maršalovou (35) sme sa porozprávali o tom, ako sa dali dokopy, akým obdobiam sa venujú, ale aj to, ako prišli k nádherným kostýmom, ktoré sú súčasťou ich vystúpení.

18.06.2023 | 21:18

Hovoríte si RAZCA. Prečo takéto pomenovanie?

Toto pomenovanie vymyslela kamarátka Hela, spoluzakladateľka nášho zoskupenia. Chceli sme vtipný názov, ktorý nás zároveň vystihuje, keďže sme naozaj amatéri a všetci pôsobíme v Považskom múzeu ako lektori, či už ako stáli zamestnanci alebo pracovníci na dohodu.

Kedy a za kých okolností ste vznikli?

Oficiálne sme vznikli v roku 2018. Čo sa týka myšlienky zavedenia zážitkových prehliadok, myslím, že sa to vyvinulo tak prirodzene. V roku 2016 sme slávnostne otvárali po rekonštrukcii Budatínsky hrad. My lektori sme v ten deň boli prezlečení v dobových kostýmoch a stáli sme v miestnostiach. Návštevníkom sa to páčilo, tak sme sa rozhodli, že o rok akciu zopakujeme. Vtedy mi napadlo – prečo by sme len tak postávali, keď môžeme skúsiť urobiť hrané scénky? A bolo to.




Čomu všetkému sa venujete?

Venujeme sa najmä zážitkovým prehliadkam v expozíciách nášho múzea. Počas nich sa snažíme zapojiť návštevníkov do deja napríklad tak, že pri detektívnych príbehoch hľadajú, resp. hádajú páchateľa a za správny tip získajú zaujímavý darček, môžu si zatancovať s posledným hradným pánom či ochutnať dobroty stredovekej kuchyne. Odozva na takýto druh prehliadok je pozitívna. Pre nás je najväčšou odmenou smiech a úsmev na tvárach návštevníkov, keďže do väčšiny našich prehliadok sa snažíme pridať aj humor. Pre mňa osobne bolo doteraz najväčším zadosťučinením to, keď sme v roku 2019 robili zážitkové prehliadky o živote Milana Rastislava Štefánika a na konci som na tvárach niektorých návštevníkov videla dojatie a dokonca aj drobné slzičky.

Najčastejšie vás môžeme vidieť v Považskom múzeu, aké pásma máte v repertoári?

Na Budatínskom hrade pravidelne pripravujeme zážitkové prehliadky zo života posledného majiteľa Gejzu Čákiho v rámci podujatia Zlaté časy budatínske. Na hrade Strečno sa zase spolupodieľame na obľúbených nočných prehliadkach. Takisto sme si vymysleli dva vlastné cykly. Jedným je séria detektívnych zážitkových prehliadok so Sherlockom Holmesom, ktorý každý rok zavíta do Budatína, aby vyriešil záhadu spojenú s hradom a jeho obyvateľmi. Tým druhým sú ,,divadelné predstavenia“ s názvom Povedačky, kde riešime rôzne klebety, keďže ako sa hovorí, klebety hýbu svetom.

Je potrebné, aby ste poznali aj historické kontexty. Spolupracujete aj s historikmi?

Čo sa týka spracovania faktografických informácií, myslím si, že to beriem zodpovedne. Vždy sa snažím o danej téme, osobnosti či predmete získať čo najviac údajov. Spolupráca s historikmi je teda vítanou pomocou. Zapracovávanie historických faktov do zážitkových prehliadok ma veľmi baví a považujem to za zaujímavé. Podľa môjho názoru si takýmto spôsobom návštevníci zapamätajú oveľa viac ako počas klasickej prehliadky.




Súčasťou vašich vystúpení sú aj krásne kostýmy, vyrábate si ich sami?

Väčšina kostýmov je súčasťou nášho múzea. Niektoré v ňom boli už predtým, ako sme sa začali venovať zážitkovým prehliadkam. Ďalšie nám ušila šikovná mama jedného nášho člena, pani Majka. Minulý rok, keď naše múzeum oslavovalo 80 rokov, pripravili sme viacero podujatí zo 40. rokov 20. storočia. Na tieto akcie sme zháňali kostýmy po našich babičkách a dedkoch. Samozrejme, niekedy využijeme aj služby požičovní.

Akému obdobiu sa prioritne venujete?

Venujeme sa viacerým obdobiam, snažíme sa ich obmieňať. Samozrejme, pri pravidelných podujatiach o grófovi Čákim či detektívkach so Sherlockom Holmesom na Budatínskom hrade sa držíme obdobia konca 19. storočia až prvej polovice 20. storočia, na hrade Strečno je to predovšetkým stredovek. Ale nevyhýbame sa ani starším či novším dejinám. Ako som už spomenula, minulý rok sme pripravili podujatia z obdobia 2. svetovej vojny, napríklad na Strečne to boli prehliadky o francúzskych partizánoch s názvom ,,Hej partizán, zober ma so sebou.“

Čo pripravujete v najbližšom období?

Najbližšie, konkrétne 23. júna, chystáme večerné zážitkové prehliadky tentokrát v Budatínskom parku s názvom ,,O venčeku víly Malvínky“. Ide o magickú rozprávku nielen pre deti a je to opäť novinka v našom repertoári. Veríme, že táto kúzelná téma návštevníkov zaujme a bude mať pozitívnu odozvu. Počas letných prázdnin v rámci spomínaných Zlatých časov budatínskych pripravujeme tento rok prehliadky z roku 1923, keď gróf Gejza Čáki dokončil rekonštrukciu Budatínskeho hradu. Na hrade Strečno nás môžete vidieť v nočných prehliadkach o menej známej majiteľke hradu Benigne Kiniži. V septembri nás čaká naša tradičná akcia ,,Sherlock Holmes na Budatíne“.

Stopli sa aj vaše aktivity počas pandémie?

Počas pandémie boli zrušené podujatia nášho múzea, a teda aj naše zážitkové prehliadky. Keďže sme ale nechceli len tak sedieť so založenými rukami, vymysleli sme si online podujatia. Načítali sme detektívne prehliadky s detektívom Holmesom, ktoré sme hrali počas predchádzajúcich rokov. Následne som z hovoreného slova a fotografií vytvorila video. V lete 2020, keď sa opatrenia trochu zmiernili, pripravili sme zážitkové prehliadky na Strečnianskom hrade s názvom ,,Fraňove pletky“, čo bolo jedno z mála podujatí v danom roku.

Keď idete za kultúrou vy, čo by ste odporučili Žilinčanom?

Mám veľmi rada hudbu a divadlo, hlavne ich spojenie, čiže muzikál. Preto si nikdy nenechám ujsť príležitosť, keď do nášho mesta nejaký muzikál zavíta. Mojím veľkým vzorom je pán Štepka, pravidelne teda navštevujem predstavenia Radošinského naivného divadla, keď hosťujú v Žiline. Ale rada si zájdem aj do nášho mestského divadla.

Tvoríte scenáre pre zoskupenie. Čím sa inšpirujete?

Pri písaní scenárov ma inšpiruje samotné prostredie Budatínskeho hradu, ale takisto história ako taká, keďže už od základnej školy to bol môj obľúbený predmet. Rada a veľa čítam, takže sem-tam aj v knihách nachádzam námety na zážitkové prehliadky. Nedávno som čítala pamäti môjho starého otca, ktorý bol riaditeľom školy a zistila som, že aj on písal rôzne scénky a predstavenia. Tak to mám zrejme aj v krvi.

 

 

Niečo viac o režisérke Kataríne Maršalovej 

Vzdelanie: Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Rodina: slobodná

Vaše záľuby: beh, knihy, muzikály

Obľúbené miesto v Žiline: Budatínsky park

Obľúbená kniha/hudba: všetky knihy od Joža Nižnánskeho/ Queen

Vaše obľúbené jedlo: cestoviny

Čo si najviac na ľuďoch vážite: čestnosť

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod