Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Tlačové správy

Do Žiliny prichádza hudobná udalosť roka!

14.04.2022 | 16:04

31. ročník stredoeurópskeho festivalu koncertného umenia Allegretto Žilina, ktorý sa uskutoční 25. – 30. apríla 2022 v Dome umenia Fatra, sprostredkuje žilinskému publiku opäť výnimočný umelecký zážitok z vybraných diel klasickej hudby.

Kvôli pretrvávajúcej pandemickej situácii sa festival vyznačuje komornejším, no o to unikátnejším programom. Počas šiestich koncertných večerov vystúpi dvanásť interpretov zo šiestich krajín (Francúzsko, Dánsko, Chorvátsko, Južná Kórea, Česká republika a Slovensko), z hosťujúcich telies Belfiato Quintet, súbor pre starú hudbu Solamente naturali a domáci Štátny komorný orchester Žilina. Návštevníci festivalu majú možnosť zažiť týždeň nabitý excelentnými výkonmi zahraničných, ale aj mladých svetových slovenských umelcov a umelkýň. Ich kariéra sa síce len začína, no všetci sú držiteľmi ocenení z najznámejších interpretačných súťaží a už teraz patria medzi najlepších sólistov na súčasnej hudobnej scéne.

 


 

Počas festivalu sa predstavia umelci ako Jonathan Swensen z Dánska, výnimočná trubkárka Lucienne Renaudin Vary s akordeonistom Félicienom Brutom z Francúzska, barytonista Kyung Jae Moon z Južnej Kórey, sopranistka Tanja Ruždjak z Chorvátska, dirigent František Macek, flautistka Michaela Koudelková a Belfiato Quintet spolu s klaviristom Jakubom Sládkom z Českej republiky a bohaté zastúpenie bude mať aj Slovensko reprezentované hobojistkou Annou Štrbovou, klaviristami Filipom Štrauchom a Brankom Ladičom, či významným súborom starej hudby Solamente naturali spolu s umeleckým vedúcim, Petrom Spišským. Po „pandemickej“ prestávke sa pripravuje aj tradičný koncert víťazov súťaží slovenských konzervatórií za rok 2022.

Festival Allegretto Žilina ponúkne aj tento rok bohatý program, ktorý reprezentuje všetky štýlové obdobia od baroka počnúc až po súčasnosť, od A. Vivaldiho či G. Ph. Telemanna až po Mira Bázlika. Zaznejú aj operné árie Mozarta, Verdiho, Pucciniho či Wagnera, hudba Astora Piazollu zas navodí atmosféru Buenos Aires.

Vstupenky na jednotlivé koncerty sú dostupné online na www.navstevnik.sk, alebo v pokladnici ŠKO Žilina. Viac informácií je dostupných na www.allegretto.sk.

Autor: - r -

Zdroj: PR

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod