Žilinský Večerník

18. apríl 2024 | Valér
| 0°C

Zaujalo nás

Dobrovoľníci z Červeného kríža ušili rúška už pre viac ako 1700 žilinských domácností

Mnohí z dobrovoľníkov sadli za šijací stroj po prvýkrát v živote. Šijú rúška nielen pre obyvateľov Žiliny, ale aj pre fakultnú nemocnicu či domovy dôchodcov. Na svojom konte majú už cca 7 000 ochranných rúšok.

01.04.2020 | 11:20

Od stredy 18. marca sa dobrovoľníci Slovenského Červeného kríža, Územného spolku Žilina pustili do šitia, balenia a distribúcie ochranných textilných rúšok. Denne dokážu vyrobiť viac ako 200 kusov v troch veľkostiach – dospelé, stredné a detské. Paradoxom tejto činnosti je, že ani jeden z dobrovoľníkov nie je profesionálny krajčír a mnoho dobrovoľníčok a dobrovoľníkov sa šijacieho stroja či obšívacieho stroja – tzv. overloku chytilo, až pri šití rúšok a naučili sa „počas jazdy“ na ňom pracovať.

Mimoriadna situácia sa dotkla mnoho firiem a spoločností, výnimkou nie je ani Slovenský Červený kríž.

„Územný spolok v Žiline má okrem prevádzky Zariadenia pre seniorov – Dom sv. Lazara najmä vzdelávaciu a preventívnu činnosť. Kurzy prvej pomoci, kurzy opatrovania, školenia prvej pomoci na základných a stredných školách, zážitkové kurzy, tréningy pre dobrovoľníkov, ale aj práca v teréne – asistenčné služby prvej pomoci pri športových, kultúrnych akciách. Všetky aktivity v teréne, kurzy a vzdelávania, kde sa stretáva Červený kríž s ľuďmi sa pozastavili. Nastala otázka, v čom môže byť Slovenský Červený kríž v Žiline užitočným a kde môže podať pomocnú ruku. Nedostatok ochranných prostriedkov – rúšok a nariadenie povinného nosenia na verejných priestranstvách a obchodoch udal jasnú odpoveď.

Pár šikovných rúk, nápad na viacero strihov veľkostí, makety, látky, šijacie stroje od starých rodičov či z domu, gumičky a nite a učebňa prvej pomoci sa rýchlo premenila na dielňu. Po pár dňoch sme dokázali ušiť rúška pre záchrannú zdravotnú službu, pre zariadenie pre seniorov i pre rodiny dobrovoľníkov. Spolu s mestom Žilina sme začali uvažovať vo veľkom – potreba obyvateľov mestských i prímestských časti nosenia rúška je jasná. Aby sme dokázali rúška doručiť, dobrovoľníci začali rúška doručovať priamo do poštových schránok," hovorí predseda Územého spolku Slovenského Červeného kríža v Žiline Peter Martinek.


Za 14 dní dokázali spolu s mestom Žilina ušiť a nabaliť 6477 rúšok pre 1737 domácností. Rúška išli aj na záchrannú zdravotnú službu, na detské oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline, do zariadení pre seniorov.

„Na výrobe, balení a doručovaní rúšok sa podieľajú 23 dobrovoľníci, ktorí mnohí prijali výzvu, a zapojili sa doslova „zo dňa na deň“. Aj touto cestou ďakujeme dobrovoľníkom, že bez nároku na odmenu sa rozhodli nesedieť doma a prísť na Slovenský Červený kríž, a pomôcť ako vedia. Šitím, strihaním, balením, rozvozom rúšok do schránok. Ďakujeme!" odkazuje Peter Martíinek.

Ak ešte nemáte rúško, kliknite na zilina.redcross.sk a bezplatne si ho objednajte do svojej schránky.

 

Autor: - r -

Zdroj: Slovenský Červený kríž Žilina

Foto: Pavol Stražovec, TV RAJ

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod