Žilinský Večerník

3. máj 2024 | Galina
| 15°C

Spravodajstvo

EXKLUZÍVNE - Minister zdravotníctva Krajčí: Nové nemocnice vyhodnotíme na základe analýzy

Počas pilotného projektu očkovania učiteľov v priestoroch športovej haly na Rosinskej ceste zavítal do Žiliny aj minister zdravotníctva Marek Krajčí. Exkluzívne pre Žilinský večerník zodpovedal aj otázky ohľadom žilinskej nemocnice.

22.02.2021 | 12:07

Ako hodnotíte prácu žilinskej nemocnice?

Vyhodnocoval som hospodárske plány na tento rok, ktoré si dali nemocnice. Naozaj chceme zlepšiť hospodárenie koncových štátnych nemocníc a drvivej väčšine sa to podarilo. Aktuálne vám neviem z hlavy povedať presné číslo, no mám pocit, že aj žilinskému vedeniu sa podarilo znížiť zadlženie. Z tohto pohľadu môžem vysloviť spokojnosť.

Zatiaľ neuvažujete nad personálnymi zmenami vo vedení Žiliny?

Z hľadiska týchto záležitostí vždy vnímame veľmi citlivo, aká je spokojnosť zamestnancov so súčasným vedením. Ak sú nejaké podnety, tak ich prešetrujeme a ak sú opodstatnené, potom zvažujeme eventuálne aj výmeny. V niektorých prípadoch na Slovensku sme urobili veľmi dobre a spokojnosť s novým vedením je v niektorých nemocniciach enormná. Mnoho zamestnancov ďakuje, že sa nanovo nadýchli k výkonu zdravotníckeho povolania. Hlavne sme veľmi radi za občanov, ak sú spokojní s fungovaním konkrétnej nemocnice, potom treba aj vedeniu vysloviť vďaku.

Je pravda, že by sa v Žiline mohla stavať nová nemocnica? Starú sa vraj opravovať neoplatí.

Intenzívne pracujem na optimalizácii sietí nemocníc a jednotlivo komunikujem s vedeniami nemocníc o projekte, ktorý je nevyhnutný na získanie zdrojov z fondu obnovy či európskych štrukturálnych fondov. Na základe analýzy sa bude vyhodnocovať, ktoré nemocnice budú z týchto zdrojov môcť postúpiť rekonštrukcie či postaviť nové nemocnice a reprofilizovať skôr na prednostné zabezpečovanie dlhodobej starostlivosti, ambulantných služieb či jednodňovej chirurgie.

Žilinčania dosť ťažko vnímajú zrušenie pľúcneho a infekčného oddelenia ešte z roku 2011. Je možné v kontexte týchto časov spojených s pandémiou podľa vás ich obnovenie?

Určite by sa nám to teraz zišlo aj v Žiline, na druhej strane máme veľa akútnych lôžok. V slovenskom zdravotníctve je množstvo výziev reštrukturalizácie i zefektívňovania poskytovania zdravotnej starostlivosti. Ak chceme zvyšovať kvalitu, musíme prirodzene koncentrovať jednotlivé špecializácie do určitých typov nemocníc, aby sme to vedeli zabezpečiť aj cez kvalitný personál a aj najlepším vybavením.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: mesto Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod