Žilinský Večerník

17. apríl 2024 | Rudolf
| -1°C

Spravodajstvo

Hluk v Gbeľanoch postupne utíchne

Firma Mobis Slovakia predložila pred pár týždňami vedeniu obce Gbeľany návrh opatrení na odstránenie hluku, ktorý z areálu fabriky vychádza. Dedinčania by tak už čoskoro mohli spávať pri otvorených oknách.

19.08.2013 | 14:37

GBEĽANY. Zaspávať pri otvorenom okne v Gbeľanoch je vraj niekedy hotový luxus. Tvrdia to obyvatelia, ktorí žijú v susedstve s halami na výrobu automodulov firmy Mobis Slovakia. Cez deň je hluk znesiteľný, v noci je to už o niečom inom. „Ja žijem v strede obce, teda pomerne ďalej, ako tí, čo bývajú priamo pri Mobise, a taktiež ma to ruší. Čo potom musia zažívať oni?“ pýta jeden z miestnych mužov.
 

S hlukom by mal byť koniec o dva mesiace
Výrobné haly spoločnosti Mobis stoja pri Gbeľanoch už niekoľko rokov. Pri ich výstavbe sa myslelo aj na pohodlie miestnych. Naviezli tu kopu zeminy, z ktorej vybudovali protihlukový val. Ten mal dedinčanov chrániť nielen pred hlukom a prašnosťou z priľahlej komunikácie, ale aj oddeliť od priemyselnej časti. V poslednom období im ale spánok ruší strešná vzduchotechnika, z ktorej sa šíri nepríjemný zvuk. Mobis na to zareagoval vypracovaním návrhu na eliminovanie hluku.

Na ľavej strane valu je priemyselná zóna, na pravej obytná zóna obce Gbeľany.

 

„S postupným rozširovaním prevádzky v Mobise postupne narastal počet budov v areáli. Preto bolo vypracované vibroakustické posúdenie situácie. Na jeho základe bolo vykonané technické posúdenie možnosti zníženia dominantných zdrojov hluku v Mobise s návrhmi opatrení pre konkrétne miesta emisií hluku,“ vyjadril sa k situácii hovorca spoločnosti Mobis Slovakia Ján Denci.
 

Od júla tohto roka inštalujú v areáli firmy tlmiče hluku na miestach, odkiaľ sa nepríjemný zvuk najviac šíri – teda na strechách hál. Hluk by mal ustať v októbri. „Tieto plánované opatrenia by mali byť dostatočné na zníženie hladiny hluku. Okrem obce Gbeľany budú mať pozitívny vplyv aj na obec Nededza,“ uviedol Ján Denci.
 

Situácia sa aj podľa starostu postupne zlepšuje
Aktivitu zo strany spoločnosti kvituje aj starosta obce Jozef Martinček. Situáciu s nadmerným hlukom už v obci riešia dva roky. Vlani na žiadosť obyvateľov vypracovali pripomienky, ktoré potom adresovali Mobisu. Dnes už vidia prvé výsledky. „Už na protihlukových opatreniach robia. Myslím, že sa hluk pomaly eliminuje a situácia v obci sa zlepšuje,“ konštatuje starosta.

Michala Stehlíková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod