Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 1°C

Spravodajstvo

Horský vodca zo Žiliny zahynul vo Vysokých Tatrách

Naše veľhory zas raz ukázali svoju odvrátenú tvár. Minulú sobotu tu pod lavínou našiel smrť 48-ročný horský vodca zo Žiliny a jeho o desať rokov mladší klient z Českej republiky.

02.04.2013 | 15:16

VYSOKÉ TATRY. ŽILINA. Horský vodca a jeho český klient prestali o sebe podávať správy v sobotu 23. marca vo večerných hodinách. V tom čase sa mali pohybovať v oblasti pod vrchom Satan vo Vysokých Tatrách. Príbuzní, ktorí sa mužom nevedeli dovolať, nahlásili ich nezvestnosť na oblastný dispečing horskej záchrannej služby.


Mŕtve telá mužov našli zasypané v lavíne

„Nakoľko boli oba telefóny do večera dostupné, ale nikto na ne nereagoval, požiadali sme o ich lokalizáciu. Signál naznačoval, že obaja sa stále nachádzajú v danej lokalite,“ informujú vo svojej správe zo zásahu horskí záchranári z Vysokých Tatier. Keďže bolo viac–menej zrejmé, že mužov na horách postihlo nešťastie, horskí záchranári vyhlásili záchrannú akciu. Do terénu odišli traja muži so služobnými psami.



„Pod žľabom, ktorý je výstupovou cestou na vrchol Satan, sme našli približne o druhej hodine ráno spadnutú doskovú lavínu. V nej sa nachádzali dve čiastočne zasypané telá,“ uvádzajú záchranári. Tie patrili nezvestným mužom, ktorí už nejavili žiadne známky života. Príčiny pádu lavíny zatiaľ nie sú známe.

 

Horský vodca telom i dušou

Telo horského vodcu patrilo 48–ročnému Michalovi Hnidkovi, ktorý pochádzal z mestskej časti Závodie. Hory boli jeho druhým domovom. V roku 1990 vstúpil do radov profesionálnych horských záchranárov v Malej Fatre. O sedem rokov neskôr sa začal na plný úväzok venovať práci profesionálneho horského vodcu. V jeho zozname výstupov nefigurujú len tatranské štíty, ale aj vrcholy v Alpách.


Vystúpil na viaceré alpské štíty, zdolal troj– aj štvortisícovky (Mont Blanc, Ortles, Stubai, Venediger a iné). Medzi klientmi bol obľúbený pre svoj vysokozodpovedný prístup k povolaniu a priateľský postoj. Práca profesionálneho vodcu bola zároveň aj jeho koníčkom. So svojou rodinou, ktorá mu bola všetkým, žil od roku 1990 v Terchovej, keď nastúpil do radov horskej záchrannej služby. Pre rodinu, kamarátov a známych je jeho odchod bolestnou stratou. Česť jeho pamiatke!


-ms-
Snímka internet, archív HZS VT

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod