Žilinský Večerník

17. apríl 2024 | Rudolf
| 2°C

Z regiónu

Hvezdáreň Galileo v Kamennej Porube oslavuje 30 rokov

Dvaja kamaráti – Miroslav Jánošík a Martin Kavecký - sa už v detstve upísali astronómii. Nechceli si však všetky záhadné a tajuplné diania, ktoré na oblohe pozorovali, nechať len pre seba. Prišli teda s myšlienkou sprostredkovať astronomické pozorovania s menším ďalekohľadom, ktorý  vtedy vlastnili, aj verejnosti. Porozprávali sme sa o tom s jedným z nich – Martinom Kaveckým.

20.07.2022 | 11:32

Kedy sa začala písať história hvezdárne v Kamennej Porube?

V roku 1992 sme po zostrojení väčšieho ďalekohľadu začali v našej obci verejné pozorovania. Ďalekohľad sme vtedy museli vždy postaviť a zasa zložiť, čo bolo dosť náročné. Aby bol ďalekohľad chránený a nemuseli  sme ho zakaždým rozkladať, v roku 1993 sme zhotovili malý odsuvný plechový domček. 

Je prostredie, kde sa nachádza, priaznivé pre pozorovania?

V dnešnej dobe výnimočnosť hvezdární  nie je ani tak o technike ako  o financiách. A je dôležité v akom prostredí viete techniku použiť. Dnes sa boríme so svetelným smogom, pretože všetko, čo môže svietiť, svieti. Naša hvezdáreň je situovaná  pomerne dobre a pozorovacie podmienky sú uspokojivé.

Akým vybavením sa môžete popýšiť?                   

Máme ďalekohľad na pozorovanie hmloviny, hviezdnych zoskupení, galaxií či komét. Iný je určený na pozorovanie jasnejších objektov ako Slnko, Mesiac, planéty. Oba umožňujú fotografovanie v ohnisku ďalekohľadu. Disponujeme aj ďalšími ďalekohľadmi na vizuálne pozorovanie či fotografovanie.


 

Čo vo vybavení hvezdárne pribudlo ako posledné a aké zariadenie je výnimočné?

Pred 4 rokmi nám pribudol špeciálny ďalekohľad americkej výroby Lunt Solar, na pozorovanie Slnečnej chromosféry Slnka. Je to ďalekohľad so špeciálnymi filtrami, ktorý umožňuje priamy pohľad do Slnka v tzv. H – alfa čiare. Na Slnku máme tak možnosť pozorovať slnečné erupcie, protuberancie - výbuchy, granuláciu, filamenty a rôzne javy prebiehajúce na jeho povrchu.

Ako vybavenie hvezdárne zabezpečujete a financujete?

Je to rôzne. Cez vlastné financie, sponzorov, dotácie obecného úradu, 2% z daní. Musím však dodať, že je čoraz ťažšie zháňať peniaze na takúto činnosť. Len ľudia naklonení  astronómii ju vedia oceniť.

Čo všetko návštevníkom ponúkate a čo sa teší ich najväčšiemu záujmu?

Na základe záujmu o pozorovanie vieme po dohode pripraviť  večerné pozorovanie oblohy alebo denné pozorovanie Slnka. Každoročne, pokiaľ to situácia dovolí, uskutočňujeme obľúbené zážitkové podujatie pre verejnosť s názvom Vesmír okolo nás.  Začína astronomickým programom s digitálnym planetáriom, virtuálnou realitou, odbornými prednáškami, tvorivými dielňami pre deti a končí nočným pozorovaním objektov na oblohe.

Ponúkate niečo, čo iné hvezdárne nemajú?

Hvezdárne fungujú ako popularizátori  všeobecnej astronómie. Každá má svoj  program a pripravuje vlastné podujatia. Väčšie hvezdárne sa však vedia dostať k väčším finančným prostriedkom v rámci veľkých projektov, a teda vedia svoju technickú základňu vybaviť  v oveľa širšom spektre a ponúkajú viac kultúrneho zážitku.

Dá sa povedať koľko návštevníkov mala hvezdáreň za 30 rokov?

Nemožno to jednoznačne povedať. Samozrejme, že za 30 rokov sa uskutočnilo nespočetne veľa verejných pozorovaní, akcií, robili sme aj zájazdy do iných hvezdární v rámci popularizácie astronómie a mnoho ďalších podujatí.

 

Autorka: Iveta Frolková

Foto: archív Galileo      

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod