Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 5°C

Šport

Igor Krško po volebnej konferencii staronovým predsedom futbalového zväzu v Žiline: Našou prioritou ostáva mládež

Futbaloví delegáti jednotlivých klubov v rámci Oblastného futbalového zväzu si uplynulý piatok volili svojich zástupcov pre ďalšie obdobie rokov 2021 až 2025. Bez protikandidáta obhájil svoju pozíciu predsedu Igor Krško (51), pričom z pozvaných 65 delegátov s právom hlasovať sa v Žiline zúčastnilo 37 z nich, čím bola konferencia vďaka nadpolovičnej väčšine uznášania schopná. Viac už v našom rozhovore so staronovým predsedom.

01.11.2021 | 21:08

Dostali ste dôveru delegátov bez žiadneho protivníka. Je to určitá radosť?

Vnímam to ako obrovský záväzok, pretože na žiadnu pozíciu neboli protikandidáti. Verím, že to nie je signál nezáujmu, ale ohodnotením, že sa snažíme to robiť dobre. Ako som uviedol v prezentácii sme jasne ďaleko oproti iným zväzom v rámci stredokraja. Možno to bude vyvolávať závisť, no to je už problém niekoho inému, my si ideme vlastnou cestou.

Najväčšími problémami zväzu je nedostatok dorastencov a rozhodcov, čo s tým treba do budúcnosti robiť?

Zo športovej časti musíme robiť s najmenšími deťmi, lebo 14 ročného chlapca už nechytíme hrať futbal. Sústredíme pozornosť na 5 až 7 ročné deti, vytvárame širokú základňu a máme trpezlivosť, aby to tieto deti potiahli až do kategórii dospelých. Kto sú rozhodcovia? Väčšinou chlapci, čo sa neuplatnia vo futbale a chcú hľadať v ňom ďalšie športové vyžitie. Ak však vám klesne počet dorasteneckých družstiev na polovicu, tak aj výber možností je obmedzený, čo potvrdzujú aj samotné čísla rozhodcov.

Aké sú najväčšie výzvy do tohto funkčného obdobia?

Udržať trend prípraviek, kde sme rozbehli súťaže a tam nech sa generujú hráči pre mladších žiakov a dorast. Hlavne však bude výzvou trpezlivosť, lebo to nie je vec z večera na ráno. Musíme počkať kým široká základňa pôjde hore a starať sa stále o tie malé detičky. Inak to vôbec nepôjde.

Zrejme bez podpory ďalších ľudí vo vašom tíme by to nešlo. Čím je to, že ste tak súdržná partia?

Pre nás sú priority záujmy klubov a náš tím je poskladaný z ľudí, ktorí spolu vytvárajú rodinnú atmosféru. U nás nie je problém preložiť po dohode klubov zápas aj v daný deň, lebo skutočne nie je jednoduchá situácia pre futbal s hráčmi, rozhodcami a ani ekonomickým pokrytím. Ak však nebudeme nič robiť a len lamentovať, tak sa nikdy nepohneme ďalej.


 

Po voľbách ste spravili gesto hodné obdivu. Čo vás motivovalo, aby ste z vlastných zdrojov pomohli futbalovým klubov v oblasti?

Celý život robím futbal. Mám to šťastie, že som sebestačný, skvelú rodinu a celkovo šťastie. Mal som okrúhle životné výročie a ľudia sa ma pýtali, čo mi spraví radosť. Ja si všetko podstatné dokážem kúpiť, a tak som povedal, že nech prispejú na účet a prostriedky sa použijú pre zdravotnícke zariadenie i pre futbal. Každý tím dostane dve lopty, čo je spolu asi 400 lôpt a preplatím klubom v mládežníckych súťažiach delegované osoby za mesiac október, to je okolo asi 3500 eur.

Vraj idete kandidovať na šéfa Stredoslovenského futbalového zväzu, môžete to potvrdiť?

Je to určitá výzva, som 16 rokov členom výkonného výboru stredokraja a ak delegáti konferencie uznajú, že mám tomu zväzu, čo dať, tak prečo nie? Za mňa nehovoria reči, ale výsledky. Naozaj, zvažujem kandidatúry na predsedu. Ale do výkonného výboru, aby sa nevyblokovalo postavenie Žiliny budeme nominovať Petra Vachana. Ak by som nebol úspešní, tak Žilina bude mať svoje zastúpenie, čo je moja priorita.

 

FUTBAL V ŽILINE  BUDÚ RIADIŤ TÍTO ĽUDIA

 

Výsledky volieb kandidátov do Výkonného výboru a Riadnej konferencie ObFZ pre obdobie 2021 – 2025:

 

Volebný obvod Žilina – úspešní kandidáti:

1, Ladislav Korček – 26 hlasov

2, Peter Vachan – 26 hlasov

3, Patrik Sikora – 20 hlasov

4, Ján Capko – 19 hlasov

5, Michal Očenáš – 19 hlasov

6, Martin Matula – 18 hlasov

7, Milan Meliš – 14 hlasov

8, František Vorel – 14 hlasov

9, Jozef Hreus – 13 hlasov

10, Juraj Škorvánek – 10 hlasov

 

Volebný obvod Bytča – úspešní kandidáti:

1.      Pavel Papaj – 23 hlasov

2.      Vladimír Čvapek – 19 hlasov

3.      Miroslav Minárčik – 16 hlasov

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod