Žilinský Večerník

9. máj 2024 | Roland
| 5°C

Z regiónu

Jazdecká pocta Jozefovi Gabčíkovi

Jej prvý ročník pripravilo 27. mája občianske združenie Stajňa Credendo Vincit! Žilina. Práve v tento deň sme si pripomenuli 81. výročie operácie Anthropoid, ktorej výsledkom bol atentát na 3. najmocnejšieho muža Nemecka – Reinharda Heydricha. Jej hlavnými hrdinami boli Jozef Gabčík, rodák z Poluvsia, Jan Kubiš, Adolf Opálka, Josef Bublík, Jaroslav Švarc, Josef Valčík, Jan Hrubý. Zosnovateľom Anthropidu bol generál František Moravec.

29.05.2023 | 20:45

BYTČICA/LIETAVSKÁ LÚČKA/POLUVSIE. Na netradičnom podujatí sa zúčastnili jazdci Světlana Tomanová na koni Saman, Sebastian Úkrop na Goryvladovi a z JK RM Lietavská Lúčka sa pripojila Lucia Tvrdá na koni Mastr. Trasa sčasti kopírovala Memoriál Jozefa Gabčíka, ktorý má v májovom kalendári športových udalostí svoje pevné miesto. V Lietavskej Lúčke sa v rámci krátkej zastávky pripojil k tejto aktivite starosta Ján Čerňan a priviazal stuhu na veniec, ktorú jazdci niesli k pomníku neďaleko Gabčíkovho rodného domu v Poluvsí. Aj napriek tomu, že kone nedávno absolvovali 40-kilometrové vytrvalostné preteky a terén bol do istej miery náročný, trať zvládali skvelo. Po krátkom občerstvení v kempe pod Slnečnými skalami sa skupinka presunula k pamätníku Jozefa Gabčíka v Poluvsí, kde ju čakal Pavel Švelka, prezident Klubu vojenských výsadkárov SR, aby k nemu spoločne položili veniec. „Okolo koní sa sústreďujú najmä mladí ľudia. Práve preto sme im takto chceli priblížiť „gabčíkovskú tradíciu“ a jedného z najväčších slovenských hrdinov,“ povedala Světlana Tomanová.


 

 

 

Ako to bolo 27. mája 1942?

Heydrich sa dopoludnia viezol zo sídla v Panenských Břežanoch na Hradčany. Gabčík a Kubiš čakali na Kirchmayerovej ulici. Odložili bicykle a Gabčík vstúpil do cesty kancelárovmu kabrioletu. Keďže sa samopal zasekol, Kubiš hodil granát k vozidlu a ušiel. Heydrichov šofér prenasledoval Gabčíka a zranený Heydrich zostal v aute. Zasiahol ho úlomok granátu, ktorý prešiel sedadlom. To však nebolo smrteľné zranenie, zomrel až o niekoľko dní na následky infekcie. Penicilín, ktorý by ho vtedy bol zachránil, mali k dispozícii iba Američania. Siedmi výsadkári sa potom ukrývali v priestoroch a krypte Kostola sv. Cyrila a Metoda v Prahe. Dňa 18. júna 1942 ho obsadilo 700 nacistických vojakov. Odvážni muži sa ale nevzdali a posledným nábojom, ktorý si každý šetril pre seba, spáchali samovraždu.

 

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod