
Jeseň na Kysuciach dostane 19. októbra sviatočný nádych. V Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke sa uskutoční obľúbené podujatie Keď sa zima opýta. Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo program plný tradičných chutí, vôní a remesiel, ktoré kedysi sprevádzali koniec hospodárskeho roka.
Zabíjačka ako za starých čias
Skanzen sa na jeden deň premení na „kuchyňu starých materí“. Návštevníci sa môžu tešiť na horúcu zabíjačkovú kapustnicu, chrumkavé jelítka s kyslou kapustou, huspeninu s varenými zemiakmi či čerstvo usmažené oškvarky. Pripravené budú aj ďalšie tradičné pochúťky, ktoré roky patrili k jesenným zabíjačkám.
„Celé podujatie bude venované tradičným zabíjačkovým špecialitám, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou slovenskej jesene a zimy,“ uvádza Kysucké múzeum.
Ukážky spracovania mäsa
Návštevníci nebudú len ochutnávať – budú môcť nazrieť aj do samotného procesu prípravy mäsa. Od 11:00 do 12:00 sa uskutoční ukážka solenia mäsa do diežky, starodávnej metódy konzervovania. Popoludní, od 12:00 do 15:00, budú pracovníci múzea predvádzať výrobu domácich klobás podľa tradičných receptúr. „Zistite, aké korenie a postupy robili tieto klobásy tak výnimočnými!“ pozývajú z múzea.
Vlakom do jesene
Program doplní obľúbená jazda Historickou lesnou úvraťovou železnicou a tematické výstavy. Spojenie kultúrneho dedičstva a jesennej prírody vytvorí atmosféru, ktorú si návštevníci odnesú ešte dlho po skončení podujatia.
Múzeum pozýva všetkých, ktorí túžia po poctivých domácich chutiach a návrate ku koreňom: „Príďte prežiť nádherný jesenný deň v čarovnom prostredí Kysúc. Zažite atmosféru vidieckeho života, ochutnajte to najlepšie, čo ponúka kuchyňa starých materí.“