Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 2°C

Spravodajstvo

Kradlo sa na plavárni?

Poslanec Patrik Groma obvinil riaditeľa plavárne z pravdepodobného tunelovania. Malo by ísť o podvod v hodnote niekoľko tisíc eur. Riaditeľ protizákonné konanie rázne odmietol. Podozrenia preverí prokuratúra.

08.04.2013 | 13:38

Poslanec Patrik Groma obvinil riaditeľa plavárne z pravdepodobného tunelovania. Malo by ísť o podvod v hodnote niekoľko tisíc eur. Riaditeľ protizákonné konanie rázne odmietol. Podozrenia preverí prokuratúra.

Patrik Groma sa domnieva, že o tunelovaní mohol vedieť aj poslanec Peter Fiabáne, ktorého spoločnosť Nereus pôsobí v priestoroch plavárne a ktorý je priateľ Mariána Brezániho. „Čím ďalej, po preštudovaní dokumentov poskytnutých zamestnancami MKP, som viac presvedčený, že pravdepodobne došlo k trestnej činnosti pôsobením organizovanej skupiny,“ napísal Patrik Groma v tlačovej správe.

Podozrivé faktúry
Patrika Gromu údajne vyhľadalo osem z viac ako tridsiatich zamestnancov plavárne. „Všimli si na webovej stránke plavárne uverejnené podozrivé faktúry, ktoré medzičasom boli urýchlene odstránené. Na faktúrach boli účtované služby externou spoločnosťou, pričom tieto služby vykonávali zamestnanci plavárne počas svojho pracovného času,“ napísal . Podľa dlhodobého kritika jej
vedenia, je plaváreň najhoršie hospodáriacou mestskou organizáciou, aj keď tvrdí opak.

„Plaváreň mala do roku 2006 v správe aj športovú halu, na ktorú dostávala dotáciu. V roku 2007 bola športová hala odpredaná, pričom plaváreň dotáciu nevrátila a dokonca ju poberá dodnes. Pre porovnanie, plaváreň v roku 2004 dostala dotáciu vo výške 134 435 eur a v tomto roku má v pláne minúť z daní občanov až 551 900 eur, čo je štvornásobne viac,“ napísal Patrik Groma.

Dotáciu na halu nepoberá!
Hovorca mesta Pavol Čorba nám však napísal, že: „Mesto finančnú dotáciu na športovú halu nedáva od septembra 2007, od kedy nie je v majetku mesta.“ Podľa jeho slov bude tento rok 90-tisíc eur z rezervného fondu mesta použitých na rekonštrukciu vestibulu a bezbariérových sociálnych zariadení na plavárni. Na výdavky súvisiace s prevádzkou tak dostane tento rok plaváreň 461-tisíc eur.

Riaditeľ Marián Brezáni sa proti poslancovým obvineniam dôrazne ohradil. „Odmietam vymyslené obvinenia pána poslanca Gromu. V tejto chvíli ich nebudem viac komentovať a počkám si na prešetrenie prokuratúry,“ uviedol.

Podozrivá oprava
Podľa našich informácií mala byť sporná najmä faktúra za opravu praskliny bazéna z júna minulého roku. Plaváreň za ňu vyplatila súkromnej spoločnosti viac ako 4-tisíc eur s DPH. Podľa Patrika Gromu však bazén opravili zamestnanci plavárne a použiť mali takisto materiál patriaci tejto spoločnosti. „Takýchto faktúr bolo omnoho viac,“ uviedol.

Z našich zdrojov sa nám podarilo zistiť, že niektorí zamestnanci plavárne sa na tejto oprave skutočne podieľali. Robiť ale vraj mali mimo svojho pracovného času a bez príkazu riaditeľa. Je možné, že si ich na to najala spoločnosť, ktorá pre plaváreň zákazku vykonávala. Jedného zo zamestnancov sme sa spýtali, či na túto prácu dostal poverenie od riaditeľa. Odmietol však s nami telefonicky komunikovať.

Fiabáne: Gromakriminalizuje pracovníkov
Poslanec Peter Fiabáne, ktorý podľa Patrika Gromu o možnom tunelovaní plavárne musel vedieť, hovorí, že pán poslanec Groma je známy svojimi nevyberanými útokmi, šírením skresľujúcich a polopravdivých informácií a snahou kriminalizovať pracovníkov mestských organizácií a to spôsobom, ktorý dehonestuje prácu poslanca. Typickým príkladom je vraj jeho prehlásenie o 30% čiernych
duší v CVČ Žirafa, ktoré do dnešného dňa nedokázal.

„Odmietam akékoľvek podozrenia z tunelovania Mestskej krytej plavárne a akejkoľvek trestnej činnosti. Som presvedčený, že takzvané šokujúce zistenia pán poslanca sa podarí hodnoverne vysvetliť a vyvrátiť. V tejto chvíli jednoznačne platí prezumpcia neviny a preto obsah článku nemienim komentovať a rád si počkám na výsledky oficiálneho vyšetrovania,“ uzavrel Peter Fiabáne. <

Michal Filek

Ilustračná snímka Nereus

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod