Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Spravodajstvo

Križovatka pri viadukte vyvoláva zmätok

Pre mnohých vodičov komplikovaná križovatka ulíc Hviezdoslavovej, Kálov, Kysuckej a Sasinkovej je po novom ešte komplikovanejšia. Kto tu má vlastne prednosť?

27.05.2013 | 14:20

ŽILINA. Podľa inštruktora autoškoly Petra, ktorý denne jazdí cez mesto a pozná mnohé jeho dopravné nedostatky, spôsobuje na križovatke pri viadukte zmätok repasovaná svetelná signalizácia. „Signalizácia v smere od Sasinkovej, pre tých, ktorí odbočujú doľava, sa zmenila z plného svetla na šípku. Navádza to na to, že vodiči prichádzajúci od železničnej stanice, ktorí sú na hlavnej, majú červenú. Ale nemajú,“ vysvetľuje.

 

Aj predtým mali vodiči z oboch smerov zelenú, ale keď bolo predtým plné svetlo od Sasinkovej, vodič z tohto smeru dával prednosť vodičovi idúcemu po hlavnej ceste (teda od železničnej stanice na Kysuckú). Šípka v smere od Sasinkovej doľava dnes signalizuje, že takto odbočujúci vodiči majú cestu voľnú na prejazd, lebo všetci ostatní majú červenú. „Ako sa majú budúci vodiči naučiť pravidlá cestnej premávky, keď v praxi to vyzerá ináč ako v autoškole?“


Oslovili sme mesto, ktoré je správcom tejto cesty. „Situácia bude preverená cez Žilinské komunikácie, a. s. a konzultovaná s dodávateľskou spoločnosťou. Po preverení bude zjednaná náprava,“ prisľúbil Pavol Čorba, hovorca mesta.

 

 


Križovatka vyvoláva aj iné nezrovnalosti. Mnohí sa nevedia zhodnúť v tom, kto má prednosť v prípade, že nie je riadená semaformi. „Každé ráno chodím od Sasinkovej smerom k železnici. Som na vedľajšej ceste, preto dávam prednosť oproti idúcim autám odbočujúcim doľava, ktoré sú na hlavnej. Zastavím v križovatke, aby som ich pustil a oni si klepú prstom po čele, prečo nepokračujem v jazde,“ hovorí vodič Michal.

 


Podľa dopravného inšpektorátu však Michal robí správne, ak dáva týmto vodičom prednosť. Podľa ich vyjadrenia si mnohí vodiči myslia, že keď vstúpia do križovatky od Sasinkovej, nachádzajú sa už na hlavnej ceste. Môže to tak síce vyzerať, ale nie je to pravda. Na ulici Sasinkova je pred križovatkou osadená dopravná značka „Daj prednosť v jazde!“ a keď vodič prichádzajúci z tohto smeru vchádza do križovatky, je povinný dať prednosť v jazde vozidlám prichádzajúcim po hlavnej ceste, ktorú predstavujú ulice Hviezdoslavova a Kysucká cesta.

 

Veronika Cvinčeková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod