Žilinský Večerník

23. október 2024 | Alojzia
| 7°C

Spravodajstvo

Kvôli vandalom prichádzame o mestskú zeleň

Ďalšie dva stromy, vysadené na Hlinách pri internátoch, niekto počas víkendu zlomil. Vandalizmus spôsobuje škody za tisícky eur.

17.06.2013 | 15:50

ŽILINA. Na Hlinskej ulici vandali zlomili, pravdepodobne počas víkendu, dva mladé stromy. Upozornil nás na to Žilinčan, ktorý v tejto časti mesta býva. „V Žiline vyčíňajú vandali, ktorí ničia prístrešky MHD, kontajnery, odpadové koše, rozbíjajú výklady a znečisťujú mesto. Vandalizmu neunikla, bohužiaľ, ani mestská zeleň,“ hovorí Jozef.
 

O zlomených stromoch informoval pred týždňom hovorcu mesta a v pondelok už boli odstránené. Išlo o hlohy, ktoré boli vysadené na jeseň roku 2011. „Celková škoda je 566 eur,“ informoval nás hovorca Pavol Čorba.

Podľa obyvateľov je však najväčšou stratou práve miznúca zeleň. V novembri 2012 polámali vandali osem novovysadených tureckých liesok a kvitnúcu slivku na Hlbokej ceste na sídlisku Vlčince. Celková škoda činila až 3240 eur. Ničiacim rukám sa nevyhli ani okrasné čerešne na Bulvári začiatkom januára 2013. Polámané sakury na Ulici A. Bernoláka predstavujú škodu 960 eur.
 

Vandali spôsobujú rôzne škody na životnom prostredí, na mestskom i súkromnom majetku. „Najčastejšie sú to polámané stromy, zničené lavičky, fontány, smetné nádoby a kontajnery, dopravné značenie na mestských komunikáciách či poškodené omietky budov sprejermi,“ informuje mestský hovorca.

Objektom vandalizmu sa napríklad stala i charakteristická fontána mesta v Sade na Studničkách, ktorá bola minulý rok vážne poškodená. Značné náklady však podľa hovorcu predstavuje i odstraňovanie nelegálnych skládok odpadu. <

Veronika Cvinčeková
Snímka Jozef Feiler

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod