Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 12°C

Z regiónu

Liptovský Mikuláš oslavoval hokejové výročie a inšpiroval ostatné slovenské mestá

Mesto olympíjskych víťazov oslavovalo. Liptovský Mikuláš si počas uplynulého týždňa pripomínal 90 rokov hokeja a zároveň vďaka súčasnému primátorovi Jánovi Blcháčovi sa podpísalo Memorandum o spolupráci so Slovenským olympíjskym a športovým výborom. Liptáci sa stali vôbec prvým slovenským mestom s takouto spoluprácu, pričom veria, že budú inšpiráciou aj pre ostatných.

09.08.2022 | 09:01

PRÍNOSNÉ MEMORANDUM

Liptovský Mikuláš drží  jeden zaujímavý primát, keď dalo Slovensku vôbec prvého olympíjskeho medailistu Michala Martikána z Atlanty 1996 a aj toho posledného v podobe Petry Vlhovej . I preto sa niet čomu čudovať, že Liptovský Mikuláš sa stal prvým mestom v krajine, s ktorým predstavitelia Slovenského olympijského a športového výboru podpísali Memorandum o spolupráci. Signatári Memoranda deklarujú, že im záleží na rozvoji slovenského športu a slovenského olympijského a športového hnutia. Za najvýznamnejší prínos športu pre spoločnosť považujú jeho pozitívne výchovné, vzdelávacie, sociálne a motivačné pôsobenie na deti, mládež, dospelých a zdravotne znevýhodnených občanov.


 

Uvedomujú si zodpovednosť za vytváranie a kultiváciu spoločného športového prostredia, rozvíjanie športových možností, podieľanie sa na rozvoji telesnej výchovy a športu, na zefektívňovaní prípravy a uplatnení telovýchovných odborníkov či na zvyšovaní počtu športujúcej mládeže. „Veľmi si ceníme, že Slovenský olympijský a športový výbor sa rozhodol spečatiť spoluprácu s Liptovským Mikulášom, ako prvým mestom na Slovensku, keďže doposiaľ sa memorandá podpisovali len so samosprávnymi krajmi. Mesto má všetky predpoklady, aby mohlo napĺňať ciele memoranda,“ povedal v prvotnej reakcii pred zástupcami médií primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč a ďalej pokračoval. „Pre nás to znamená, aby sme v pokračovali v tom, čo doteraz ako je rozvoj športu i športovej infraštruktúry. Samozrejme, máme toho ešte veľa pred sebou, no chceme pokračovať v rozvoji športu na školách či rôznych aktivít vo viac než 150 kluboch a združeniach v meste.“


 

Liptáci sa stali akoby vzorovým mestom na Slovensku, z čoho mal radosť aj Anton Siekel, prezident SOŠV. „Teším sa, že v ktoromkoľvek meste sa stretneme so zástupcami, ktorí chcú rokovať a pre nás je dôležité, aby sme počúvali skúsenosti ľudí pracujúcich so športom v danom meste. Potom iba takto môžeme ďalej komunikovať stanoviská ohľadom štátnej správy či Fondu na podporu športu.“ Samosprávy sa aktuálne boria s mnohými starosťami, podľa Siekela vo vzťahu ku športu nie je to len o zháňaní financií, ale aj o ich efektívnom využívaní. „Prvá odpoveď, ktorá každému napadne sú financie, no rovnako dôležité je nájsť spravodlivý systém rozdeľovania v oblasti vrcholového športu, športu na školách či podpore klubov. Kiež by sme vedeli predstaviť univerzálny systém, aby sme čo najspravodlivejšie rozdelili prostriedky v rozpočte.“

 

HOKEJOVÉ OSLAVY S BOHATOU ÚČASŤOU

Významný míľnik v podobe 90.-teho výročia založenia hokeja v Liptovskom Mikuláši prilákal plejádu odchovancov i skvelých hokejistov, ktorí v tomto klube zanechali pamätnú stopu. Jedným z nich bol obranca Jerguš Bača, zlatý chlapec z pamätného roku 2002. „Vždy som miloval moje rodné mesto, dalo mi šancu ísť do veľkého hokeja a mal som v pláne tu aj skončiť, čo sa mi podarilo. Posledné tri sezóny som tu odohral a troška prispel k bohatej histórii a verím, že aj bohatou zostane,“ povedal Bača, ktorému primátor Ján Blcháč udelil Verejné uznanie za zásluhy. To si Bača vyslúžil cez vynikajúce dosiahnuté výsledky v ľadovom hokeji, za vzornú reprezentáciu Liptovského Mikuláša a Slovenska na majstrovstvách sveta a na olympijských hrách. „Bola to krásna príležitosť sa zastaviť a zhodnotiť tieto krásne časy. Hokej zaznamenal množstvo pozitívnych úspechov a vychoval pre Slovensko veľký počet reprezentantov, ktorí priniesli cenný rad medailí,“ dodal primátor Ján Blcháč. Okrem Jerguša Baču si od primátora Liptovského Mikuláša prevzal Cenu mesta Vlastimil Škandera i Marek Uram. Cenu primátora mesta dostali Dušan Halaj a Ján Laco. Bohatý galavečer pod taktovkou moderátora Ľuboša Hlavenu hostil vyše 500 hostí z radov športovej i laickej verejnosti a zožal pochvalu. „Verím, že hokej v našom meste bude oslavovať mnohé úspechy, tento galavečer bol určitým poďakovaním a vyjadrením obdivu všetkým, ktorí sa zaslúžili o 90 rokov hokeja,“ doplnil primátor Ján Blcháč.



 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Gabriel Lipták

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod