Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -1°C

Rozhovory

Ľudmila Gašparíková: K tvorbe ma inšpiruje každodenný život a moje vnúčatá

Žilinská verejnosť pozná jej tvorbu z viacerých výstav. Ľudmila Gašparíková (72) je umelkyňou celou dušou a je nositeľkou niekoľkých ocenení. Jej obrazy sú snové, plné nehy možno aj preto, že za objekty si často vyberá ženy a deti. Tie, ako sama prezradila, miluje.  

15.04.2023 | 10:31

Vaše začiatky siahajú do novovzniknutej Ľudovej školy umenia v Žiline. Aké boli?

Od malička som rada kreslila, preto ma rodičia zapísali do základnej výtvarnej školy, ktorá sa v 60. rokoch minulého storočia pretransformovala na ľudovú školu umenia. Počas siedmich rokov som získala základné zručnosti v kresbe, maľbe, grafike a modelovaní. Predovšetkým zásluhou vynikajúcich pedagógov môj vzťah k výtvarnému umeniu nadobudol hlbší rozmer.


 

Pedagógom v tom období bol aj známy Mojmír Vlkolaček. Spomínate si na neho?

Samozrejme, na majstra Vlkolačka si živo spomínam. A nielen z výtvarnej. Keďže sme boli  susedia, neraz som ho vídala skicovať staré domy na Čepieli či Kováčskej. Vďaka  nemu dnes môžeme prostredníctvom jeho kresieb nazrieť do žilinských uličiek a zákutí, z ktorých mnohé už neexistujú.

Dlhšie ste mali pauzu a k tvorbe ste sa intenzívnejšie vrátili na dôchodku. Čo bolo podnetom na tento návrat?

S odchodom do dôchodku sa mi otvorili, ako sa vraví, nové obzory. Prestali ma tlačiť pracovné povinnosti v zamestnaní, mala som viac času, slobody, príležitostí  na sebarealizáciu a plnenie si snov. Začala som sa teda venovať tomu, čo ma baví a napĺňa. A maľovanie je jednou z činností, pri ktorých relaxujem a zároveň získavam životnú energiu.

V roku 2014 ste sa stali členkou Klubu neprofesionálnych výtvarníkov pri Krajskom kultúrnom stredisku v Žiline. Ako tento klub vnímate?

Pravidelné stretnutia amatérskych výtvarníkov pod vedením akademického maliara Stana Lajdu v Makovického dome sú pre mňa obohacujúce. Je to miesto, ktoré umožňuje tvorivý dialóg i konzultácie. Vytvára tiež priestor na prezentáciu vlastnej tvorby na výstavách, organizovaných KrKS v Žiline, za čo som mimoriadne vďačná.




Každoročne sa zapájate do postupovej súťaže Tvorba a Výtvarné spektrum, z ktorých máte aj niekoľko ocenení. Je niektoré, ktoré si obzvlášť vážite?

Každé ocenenie alebo pochvala poteší a motivuje do ďalšej práce. Asi najviac ma prekvapila Cena za príbeh na medzinárodnej výstave NAIVA BRATISLAVA 2019,  na ktorej sa zúčastnili umelci z desiatich krajín.

Je nejaký obraz, ktorý je vám naozaj blízky?

Ak máte na mysli môj obraz, je to portrét rómskeho chlapca. Emocionálny vzťah mám ku kresbičkám od mojich detí a vnúčat. A zo svetových diel  ma fascinuje slnečná atmosféra a živosť postáv na Renoirovom obraze Raňajky veslárov.  

Ako by ste zhodnotili svoju tvorbu? Čím je špecifická?

To, že nemám akademické výtvarné vzdelanie a maľovanie nie je moja profesia, ktorou by som sa živila,  má svoje výhody. Umožňuje mi to skúšať rôzne techniky či hľadať nové námety. Kreslenie a maľovanie ponímam ako formu komunikácie. Snažím sa vyjadriť nejakú situáciu alebo príbeh, ktorý často rozvíjam v procese tvorby. Neraz som sama prekvapená výsledkom.

Čo vás najviac inšpiruje?

Diela známych majstrov a mojich kolegov výtvarníkov. Často navštevujem výstavy, galérie, múzeá, kde som priam zahltená podnetmi. Inšpiruje ma aj každodenný život a vnúčatá.

Vašimi obľúbenými objektami sú ženy a deti. Prečo?

Vždy som inklinovala k stvárňovaniu ľudí, lebo sa mi zdali zaujímavejší než zátišie či  krajinka. Ženy maľujem asi preto, že sama som žena a deti jednoducho milujem.

Okrem maľovania aj fotografujete. Čo najradšej?

Fotografovanie súvisí s mojím ďalším koníčkom – turistikou.  Mám rada prírodu, jej premenlivú krásu. Fotoaparátom sa snažím zachytiť drobné detaily, ako kvietok, list či motýľa.

 

Obľúbenými maliarmi sú francúzski impresionisti

Vzdelanie: Filozofická fakulta, angličtina – ruština.

Záľuby: výtvarná a literárna tvorba, turistika, cestovanie.

Rodina: dcéra a štyri vnúčatá.

Obľúbená kniha: Letmý sneh od P.Vilikovského.

Obľúbené miesto v Žiline: Lesopark Chrasť.

Čo si na ľuďoch vážite? Poctivosť a slušnosť.

Aké sú vaše cestovateľské sny: Izrael, Island.

Váš obľúbený umelec?  Francúzski impresionisti.

 

 

 

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod