Žilinský Večerník

27. júl 2024 | Božena
| 12°C

Kultúra

Milan Veliký: Vystavovať v zahraničí fotografa vždy poteší

Známy žilinský fotograf Milan Veliký vystavuje svoje diela na obľúbenom hrade Negova v Slovinsku. Reakcie ľudí na otvorení boli pozitívne. Prezentuje nimi aj mesto Žilina.

13.07.2022 | 14:18

Aktuálne vystavujete na hrade Negova v Slovinsku. Aké sú výstavné priestory?

V minulom roku som mal veľkú fotografickú výstavu v Rosenfeldovom paláci v Žiline. Tematicky bola výstava delená na dve časti. Hlavnú časť tvorila živá - street fotografia a druhú časť abstraktná fotografia. Výstava bola široko spopularizovaná nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Práve na tomto základe ma oslovil riaditeľ  Ivo Borko z výstavného centra FIAP - Fotograd Negova. Zároveň mi ponúkol možnosť vystaviť v tomto krásnom priestore na hrade Negova moje street fotografie. Ponuku som s radosťou prijal. Vystavovať v zahraničí fotografa vždy poteší, najmä ak je oslovený priamo vystavovateľom. Nastalo obdobie intenzívnej komunikácie s riaditeľom galérie Ivom Borkom, ktorý urobil aj finálny výber 40-tich čiernobielych fotografií, ktoré boli na výstave prezentované.  Nad výstavou prevzala patronát medzinárodná fotografická organizácia FIAP (Fédération Internationale de l'Art Photographique), čim potvrdila kvalitu vystavovaných fotografií. Veľká vďaka patrí nielen jemu, ale aj jeho manželke Stefi Borko za vynikajúcu prácu pri príprave a realizácii výstavy a za starostlivosť o nás počas  pobytu v Slovinsku.

Otvorenie máte za sebou, zaujímajú nás reakcie ľudí a čo všetko na mieste vystavujete? 

Vernisáž výstavy sa uskutočnila 17. júna za účasti mnohých slovinských fotografov a verejnosti. Pokiaľ som hovoril s účastníkmi vernisáže, výstava bola prijatá  veľmi pozitívne, pretože šlo o "živú" fotografiu, zachytávajúcu "zmrazené" okamihy života pominuteľnosť okamihu, ktorý by sa, ak by nebol uchovaný stlačením spúšte fotoaparátu, nenávratne pominul. Teším sa aj na reakcie ďalších návštevníkov, ktoré mi sprostredkujú prostredníctvom zápisu v mojej knihe návštev. V rámci výstavy propagujem aj Žilinu a Žilinský samosprávny kraj, ktorí mi poskytli pre tento účel prezentačné materiály. Výstava potrvá do konca augusta tohoto roku.




Stihli ste si pozrieť aj Slovinsko prípadne aj práce tamojších fotografov? 

Bol som v Slovinsku spolu s mladšou dcérou Ivanou, tak sme využili možnosť navštíviť aj okolie a pozreli sme si ďalší krásny hrad v meste Ptuj. Ivo Borko nám robil sprievodcu po mestečku Gornja Radgona, kde sme bývali. Peši sme si odskočili "na kávu" do Rakúska, pozreli sme si aj hrad Gornja Radgona. Ochutnali sme skvelé jedlá a víno z tejto známej vinárskej oblasti Slovinska, pozreli si krásnu slovinskú krajinu. A, samozrejme, som aj fotografoval, možno niečo z tých záberov budete mať možnosť vidieť na niektorej z mojich ďalších výstav.

Aké máte najbližšie plány, kde vaše práce môžu ľudia vidieť najbližšie. 

Keďže fotografia je môj celoživotný "kôň", tak je to zasa fotografia, príprava novej výstavnej kolekcii. No tentokrát to bude z iného súdka, viac neprezradím, dozviete sa včas. V súčasnosti už je nainštalovaná a sprístupnená moja výstava vo výstavnom kabinete Mesta Stropkov. Vernisáž sme naplánovali na 8. júla o 17. hodine, tak srdečne pozývam všetkých záujemcov k návšteve. Výstava potrvá do konca júla. Budúci rok ma na jar čaká výstava v českom Jablunkove a črtá sa výstava aj v Poľsku. Čas ukáže ďalšie možnosti. Držte mi palce, aby mi svietilo "dobré svetlo" pri ďalších fotografiách.

 

 

Foto: Archív Milan Veliký

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod