Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 5°C

Rozhovory

Mona Abir: Orientálny tanec je mojim životným štýlom už mnoho rokov

Monika Kosecová, alebo Mona Abir, nám v našom rozhovore porozprávala o tom, aké benefity má brušný tanec pre ženské telo, ale aj to, ako jej táto záľuba zmenila život. Tancuje nielen na túrach, ale aj na dovolenkách pri mori.

18.09.2021 | 14:32

Brušnému tancu sa venujete roky. Ako sa Žilinčanka dostane k takejto nevšednej záľube? 

Venujem sa mu od roku 2003. V tej, dá sa povedať bezinternetovej dobe, to bola skôr náhoda, alebo osud. Hľadala som tanečný krúžok pre dcéru a našla som aj pre mňa, vraj nejaký orientálny tanec s Danielou. Nemala som ani potuchy o čom to je, ale znelo to veľmi príťažlivo. A tak sa stalo, prvá hodina a bola som v tom až po uši. Prišli ďalšie hodiny, workshopy, lektorský kurz a záľuba sa stala nenahraditeľnou súčasťou môjho života.


Aká je na Slovensku základňa brušných tanečníc?

Na Slovensku je mnoho šikovných brušných tanečníc a skupín, navzájom sa poznáme, stretávame sa na rôznych festivaloch, súťažiach, workshopoch, sme komunita, v ktorej nás orientálny tanec spája.  Žiaľ prišla doba, kedy sa mi slovenské tanečnice strácajú z dohľadu, nemám prehľad o ich tanečných aktivitách. Nie sú akcie, nie sú vystúpenia, prestali sme sa stretávať, vidíme sa už len na sociálnych sieťach. Každý rok otváram kurzy, každý rok prídu nové záujemkyne, ktoré buď zotrvajú, alebo odídu za inou formou pohybu. V dnešnej dobe je veľa zaujímavých krúžkov, cvičení, ktorým sa ženy môžu venovať a vybrať si to, čo im najviac vyhovuje.


Čo všetko, aké predpoklady by mala mať brušná tanečnica? 

Vlastne vôbec žiadne. Nezáleží koľko má rokov (tiež som začala až po 30-tke), nezáleží akú má postavu, dokonca nemusí mať ani talent. Mohla by mať rada hudbu a tanec, to by bolo fajn (smiech)

S tancom je spojená aj hudba a krásne oblečenie. Ako a kde si ho kupujete? 

Originál profesionálne kostýmy sú cenovo náročné, mám zopár takých kúpených z druhej ruky. To znamená od tanečníc, ktoré si v nich pár krát zatancovali a posunuli ďalej. Niektoré kostýmy si dávam šiť a niektoré som si ušila sama. Dokonca dva posledné som si vyrobila počas tejto letnej dovolenky. Aj u nás na Slovensku a v Čechách poznám šikovné tanečnice, ktoré šijú nádherné profesionálne kostýmy, ak sa začne opäť vystupovať, určite si jeden taký zadovážim.

 Ako je to s výberom hudby? Dá sa brušný tanec tancovať aj na modernú nie práve orientálnu hudbu? 

Brušný tanec sa dá tancovať asi na všetko, na šum vetra, spev vtákov, padanie lístia, alebo vŕzganie výťahu. Veľa tanečníc vytvára fúzie, kde spája orientálny tanec s rôznymi druhmi hudby. Ja sa môžem pochváliť s mojimi dvoma orient-swingovými fúziami. S jednou z nich sme s mojimi kurzistkami ZEINA Žilina na medzinárodnej súťaži Pressburg Dance Fest 2019 v kategórii kurzistky vyhrali 1. Miesto – tancovali sme na Sally Dance od Parov Stelar. A už pracujem na novej opäť orient-swingovej choreografii na modernú skladbu Hey Boy.   Ja najradšej tancujem na egyptské skladby, štýl Baladi milujem, no mám rada klasiku, závoje, bubny, gypsy, afriku, fúzie. Záleží aj od nálady a môjho rozpoloženia v danej chvíli, či si doma v obývačke tancujem na smutnú pomalú skladbu, alebo mám chuť na niečo rezkejšie. 


Brušným tancom doslova žijete, tancujete ho v lete na pláži, dokonca aj pri turistike. Stal sa pre vás životným štýlom? 

Prišla doba covidová, ako som už spomínala, nie sú akcie, plesy, oslavy, nie sú žiadne vystúpenia. Tancovanie v obývačke mi to všetko nedokáže nahradiť.  Zapojila som sa do tanečných online projektov, fb a instagramových výziev, natáčala som videá na rôznych miestach v prírode, pod mostom, pred hradom, v parku. Začala som chodiť po horách a nesmierne ma to baví. A ešte si tam aj zatancovať, no vyžívam sa v tom. V júni a júli som si na všetky túry nosila v batohu ten istý kostým, do ktorého som sa prezliekla a zatancovala vždy na tú istú skladbu. Vzniklo z toho video na Youtube s názvom “Mona Abir – Alf Leila wa Leila In the Slovak Mountains – Summer orient show 2021”, ktoré bolo súčasťou Letnej orient show. Ani na letnej dovolenke v Chorvátsku som nezaháľala a niekoľko krát som zatancovala na pláži v motýlom kostýme, ktorý som si tam práve dorobila a bolo ho predsa potrebné odskúšať. Orientálny tanec je mojim životným štýlom už mnoho rokov. Spálňu mám tiež orientálnu a obývačka sa už takisto pomaly uberá týmto smerom.



Ako je to s mužmi, tancujú aj oni? 

Folklórne tance, ako napríklad Saidi, v minulosti tancovali iba muži, až neskôr ho začali tancovať aj ženy. Ak myslíte klasický štýl, áno tancujú ho aj muži, na Slovensku nepoznám síce žiadneho, no v zahraničí je mnoho šikovných tanečníkov, od niektorých som aj ja mala česť sa učiť na rôznych workshopoch a boli fantastickí.

 

Aké má tento tanec zdravotné benefity?

Umožňuje objaviť a rozvíjať naše ženské črty. Dobíja sebavedomie, vďaka správnemu držaniu tela pôsobí žena elegantnejšie, ženskejšie. Brušný tanec sa skladá zo série jemných a prudkých pohybov, ktoré sa počas lekcie striedajú a pomáhajú rozmasírovať celé telo, aj vnútorné orgány. Posilní sa svalstvo chrbta, zlepší sa pohyblivosť kĺbov. Väčšina pohybov je sústredená okolo panvy, pri pravidelnom cvičení zlepšuje prekrvenie ženských pohlavných orgánov. Ovplyvňuje psychický stav a pomáha zbaviť sa stresu.

 

Je to tanec, pri ktorom sa odhaľuje aj značná časť tela. Platia tu nejaké pravidlá? 

Pravidlá sú a mali by sa dodržiavať už pri výbere kostýmu k štýlu tanca. Pretože aj tu platí, že na folklórny tanec si neoblečiem klasický kostým (podprsenka, pás, sukňa) ale šaty, ktoré sú pre ten štýl špecifické. Čo sa týka odhaľovania, záleží na tanečnici, či chce odhaliť obe nohy, alebo ani jednu, či chce odhaliť bruško, alebo si ho schovať. Existujú rôzne druhy klasických kostýmov, ktoré umožňujú tanečnici vybrať si taký, v ktorom sa bude cítiť dobre, prirodzene a krásne. Orientálny tanec nie je striptíz, tanečnica sa nevyzlieka a neodhaľuje určité časti tela. Ak to niektorá tanečnica robí, kazí meno ostatným tanečniciam a celkovo orientálnemu tancu.

 

Nedávno ste získali prvé miesto na medzinárodnej súťaži pre orientálne tanečnice Crown of the Universe 2021 v rámci online festivalu. Čím ste podľa vás porotu zaujali? 

Do súťaže sme mohli poslať nahraté video, alebo tancovať online v priamom prenose. Ja som sa ako jedna z mála zúčastnila cez priamy prenos z mojej obývačky. Možno aj to porotu zaujalo. Možno kostým a verím, že aj celkové podanie tanca. Často dostávam feedback od porotcov, že pri tanci ide zo mňa radosť, pokoj a vraj pôsobím autenticky. V tejto súťaži bolo porotcov až 11 a nestihla som si ešte od všetkých vypýtať spätnú väzbu. Súťažiť takýmto spôsobom, bola zaujímavá skúsenosť. No nedá sa to porovnať so súťažami na javisku, je to udalosť, kde máte možnosť stretnúť s ostatnými tanečnicami , porozprávať sa, zabaviť sa, spoznať sa, nadviazať nové kontakty.

 

Ak by ste mali zhrnúť čo vám tanec dáva, čo by to bolo? 

Okrem kondície, mi tanec dáva radosť, energiu pocit šťastia a slobody. Pri tanci sa niekedy cítim ako v tranze, stáva sa mi, že pri vystúpeniach necítim ani bolesť, skočím na sklo, alebo sa mi zapichne trieska do nohy, vôbec to necítim, prídem na to, až keď dotancujem.

Vaše umelecké meno je Mona Abir, čo znamená?

Mona v arabskom slovníku znamená: želanie, prianie. To bolo ako prvé. Keď som neskôr zistila, že sme Mony dve, tá druhá je v Čechách, začala som uvažovať nad druhým menom. U mojej vtedy malej dcérky prichádzalo do úvahy len meno Abir, čo v preklade znamená vôňa, parfém. Takže mi z toho vychádza príjemný preklad: Želaná vôňa/parfém, alebo Voňavé želanie/prianie.

Aké máte najbližšie plány, čo pripravujete? 

Od roku 2008 pravidelne na jeseň organizujeme s mojou spolutanečníčkou Oľgou Galiou v kinosále Domu Odborov v Žiline show Fantázia orientu. Rok 2020 nevyšiel a termín sa presunul na November 2021, avšak ani tohto roku to nevidíme reálne a tak čakáme. Práve som otvorila nový kurz pre začiatočníčky a pre pokročilé, verím, že aspoň tu sa budem môcť realizovať. O online kurzy zatiaľ nie je taký záujem. Ak budú v budúcnosti ďalšie online show, rada sa ich opäť zúčastním aj s mojimi kurzistkami, na nových choreografiách stále pracujem. Momentálne vidím zbytočné si niečo viac plánovať v oblasti tanca, tak si plánujem, ktoré hory, lesy, vrchy chcem ešte navštíviť, zdolať a možno si tam aj zatancovať (smiech).

Ocenenia, ktoré získala Mona Abir: 

2021 - Crown of the Universe 2021 – 1. miesto (kateg. Profesional Baladi)

2019 – Oriental Dream Festival Krakow – 1. miesto (kateg. sólo Ladies)

2019 – Oriental Dream Festival Krakow – 1. miesto (kateg. Duo)

2018 – Born to shimmy Praha – 1. miesto (kateg. sólo Ladies)

2018 –  Pressburg dance Fest, Bratislava – 2 miesto (kateg. sólo Ladies)

2018 –  Pressburg dance Fest, Bratislava – 2. miesto (kateg. sólo Baladi/Baladi shaabi )

2018 –  Pressburg dance Fest, Bratislava –  1. miesto (žiačky ZEINA – kateg. Skupina amatéri)

2018 –  Pressburg dance Fest, Bratislava – 3. miesto (Improvizácia s orchestrom)

2017 – Born to shimmy Praha – 1. miesto (kateg. sólo Ladies)

2017 – Pressburg dance Fest, Bratislava – 1 miesto (kateg. sólo Ladies

 

 

 

Foto: Archív M.K.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod