Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Zaujalo nás

Na Hájiku plánujú zrevitalizovať vnútroblok. Pribudnú nové chodníky aj športoviská pre všetky vekové kategórie

Vyše 191 000 eur bude stáť revitalizácia vnútrobloku na ulici Georgesa Lannuriena v Žiline na sídlisku Hájik, ktorú pripravuje mesto Žilina. Nenávratný finančný príspevok na realizáciu projektu vo výške viac ako 182 000 eur samospráva získala z Integrovaného regionálneho operačného programu.

17.02.2020 | 10:40

Výzva, v ktorej mesto Žilina uspelo so žiadosťou o nenávratný finančný príspevok, bola zameraná na zlepšenie environmentálnych aspektov v mestách, a to najmä budovaním prvkov zelenej infraštruktúry, adaptáciou urbanizovaného prostredia na zmenu klímy a tiež zavádzaním systémových prvkov na znižovanie znečistenia ovzdušia a hluku.

„Stavebné práce, ktoré budeme realizovať vo vnútrobloku, sa zamerajú na opravu už existujúcich spevnených plôch a vybudovanie nových chodníkov a športovísk. V rámci drobnej architektúry chceme dobudovať prvky, ktoré by spríjemňovali pohyb a pobyt obyvateľom mesta. Dôležitou súčasťou bude aj výsadba zelene,“ informoval primátor Žiliny Peter Fiabáne.


Revitalizácia vnútrobloku by mala vytvoriť lepšie podmienky na aktívne trávenie voľného času pre obyvateľov sídliska Hájik. V rámci realizácie mesto odstráni nezdravé a poškodené dreviny, zrekonštruuje chodníky, osadí mobiliár a vybuduje športové zóny pre všetky vekové kategórie. Konkrétne dôjde k oprave zničeného trávnika vo výmere 160 m2, nahradeniu betónovej plochy v rozlohe 110 m2 trávnatou, k výsadbe 280 kusov krov, 11 kusov popínaviek, vytvoreniu zelenej strechy nad prístreškom pre mamičky pri ihrisku. Pôvodné preliezky a hojdačky pre deti budú zachované a doplnené o nové, pribudne miniamfiteáter so stavanou šmýkačkou a lezeckou stenou.

Novinkou bude aj športovisko pre workout, ktoré vznikne na mieste nevyužívaného pieskoviska.

Autor: - r -

Zdroj: mesto Žilina

Foto: mesto Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod