Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Z regiónu

Na lyžiarskych svahoch úraduje bezohľadnosť aj únava

Zimné strediská sú preplnené, ľudia na svahoch bezohľadní, často arogantní a neraz aj unavení, pretože sa snažia lyžovať každú zaplatenú minútu. Výsledkom je množstvo lyžiarskych úrazov, ktorých z roka na rok pribúda. Tento rok je ich oproti minulej sezóne za rovnaké obdobie o takmer 300 viac. Pozhovárali sme sa o tom s náčelníkom oblastného strediska Horskej záchrannej služby Malá Fatra Matejom Pištekom (33).

18.03.2023 | 19:52

Úrazov na lyžiarskych svahoch rapídne pribúda. Môžete porovnať štatistiku z rovnakého obdobia minulej a súčasnej zimnej sezóny?
Áno úrazov stále pribúda, oproti minulej sezóne máme ku koncu februára 2023 na Slovensku nárast z 1 073 lyžiarskych úrazov na asi 1 352 v tejto sezóne. Kam sa dostaneme budúci rok s týmto trendom, to naozaj v tejto
chvíli ťažko predpovedať. Sme svedkami stále väčšieho počtu zrážok, lyžiarov, ktorí po nehode často bez opýtania a zistenia stavu druhého lyžiara odídu z miesta. Možno sa pod to podpisuje strach z následných komplikácií, ale toto by malo byť v prvom rade už len o ľudskosti.

Prečo je podľa vás enormný nárast takýchto úrazov?
Ľudia sa k sebe správajú bezohľadne na parkoviskách, v obchodoch, na úradoch, v školách, v rodinách, a tým pádom aj na svahoch. Ďalší faktor, ktorý treba zvážiť je, či pôjdem s rodinou lyžovať počas prázdnin, kedy je na svahoch ledva vidieť sneh medzi lyžiarmi, alebo si radšej počkám na pokojnejšie obdobie. Jednoznačne odporúčame druhú možnosť.

Môže mať na to vplyv aj zlý príklad rodičov?
Zlý príklad vo vlastnej rodine má vplyv na mnoho vecí.

Kde vidíte cestu, ako tento stav zlepšiť?
Každý lyžiar, keď vchádza na zjazdovku sa zaväzuje dodržiavať pravidlá FIS alebo po našom "Biely kódex". Treba si ho teda pred lyžovačkou prečítať a uvedomiť si, čo pre mňa znamená a najmä to, že to nie sú len frázy. Je to o bezpečnosti mojej, mojich kamarátov, rodiny. Nik si asi nepraje namiesto pekného dňa stráveného na zjazdovke, skončiť so zraneniami v nemocnici, ale žiaľ toto sa stáva.


 

Ako sa tomu dá predísť?

Často sa dá tomu predísť, stačí zhodnotiť svoje schopnosti a zručnosti, mať kvalitnú a dobre nastavenú výstroj a dodržiavať bezpečné správanie počas lyžovania.  Frekventovaný problém je aj lyžovanie takzvane do "bezvedomia", lebo som si zaplatil lístok na celý deň, tak predsa nevyzujem lyže kvôli únave. Potom vyzúvame lyžiarky mi pri ošetrovaní pacienta.

Môžete spomenúť najvážnejšie prípady, pri ktorých ste zasahovali?

Keď nás privolajú ku zranenému pacientovi, nikdy presne nevieme čo nás na mieste čaká. Často sa stalo že sme mali hlásenie len o lyžiarovi ktorý sedí na zjazdovke a nezdá sa okoliu, po príchode na miesto sa ale zistilo, že lyžiar má vážny zdravotný stav a je potrebné ho čím skôr transportovať do nemocnice vrtuľníkom. Niekedy naopak dostaneme hlásenie, po ktorom by mal človek dojem, že pacient bojuje o život a na mieste zistíme, že človek je len v šoku a ani nepotrebuje našu pomoc, je to rôzne. Myslím, ale že všetci, a nie len horskí záchranári, sa zhodneme, že najťažšie a dlho rezonujúce záchranné akcie sú práve pri ťažkých zraneniach detí. Je veľmi nepríjemný pocit vidieť trpieť dieťa, to otrasie hádam každým.

Čo ak ľudí napomeniete, ako reagujú?

Mne samému sa stalo, že ma na lyžiarskom svahu v službe zrazil zozadu poľský lyžiar, a to som mal oblečenú našu uniformu vo výrazných farbách. Keď som ho následne napomenul, nech zvoľní a jazdí opatrnejšie tváril sa, že sa nič nestalo. Niektorí ľudia nás rešpektujú, nájdu sa aj takí, ktorí sú majstri lyžovania a takí jednoducho ignorujú kohokoľvek.

Kto dohliada na dodržiavanie Bieleho kódexu, je možný postih za porušenie?

V strediskách, v ktorých slúžime - Vrátna, Veľká Rača, Kubínska hoľa - jazdia námatkovo na svahu aj zamestnanci strediska. Títo môžu zablokovať skipass a dokonca v krajnom prípade aj vykázať lyžiara zo strediska. My ako záchranári, keď vidíme nebezpečné správanie na zjazdovke, lyžiara napomenieme a ak to nepomôže, oznámime to stredisku. V strediskách beží aj kampaň, kde vyzývajú lyžiarov, aby nahlásili nebezpečné správanie na zjazdovkách. Niekedy však aj lyžiar, ktorý lyžoval celý deň bezpečne, spraví neúmyselne chybu a ohrozí iných ľudí. Nie všetkým veciam sa dá jednoznačne predchádzať, tak ako je tomu aj v bežnej doprave.

 

 

KTO JE MATEJ PIŠTEK?

 

Pochádza a žije v: Čadci

Vzdelanie: stredoškolské – zdravotnícky asistent, zdravotnícky záchranár, vysokoškolské – verejné zdravotníctvo/epidemiológia

Rodina: manželka, 2 deti

Záľuby: skialp, lezenie, vysokohorská turistika, beh, gitara

Najobľúbenejší kút Slovenska: podľa nálady, svoje čaro má lezenie na tatranské štíty, niekedy sa mi však žiada ľahnúť si do termálneho prameňa v Kalamenoch

Cestovateľský sen: snov je mnoho, výstup Eiger, pozrieť si Thajsko...


 

 

 

Foto: archív M.M.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod