Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 13°C

Spravodajstvo

Na mapathonoch v Žiline dobrovoľníci mapujú odľahlé miesta sveta pre Lekárov bez hraníc. Uľahčujú im zásahy pri humanitárnych katastrofách

Študenti aj profesionáli sa stretávajú vo voľnom čase na mapathonoch, kde tvoria mapy odľahlých území na rôznych svetadieloch pre zdravotnícku a humanitárnu organizáciu Lekári bez hraníc. Cieľom je zmapovať miesta, kde plánuje v blízkej budúcnosti pomáhať miestnemu obyvateľstvu.

23.02.2024 | 10:47

Organizátorom mapovacích maratónov (mapathonov) pre projekt Missing Maps na Slovensku je neziskové združenie Geokomunita (https://geocommunity.sk/), ktoré spolupracuje s množstvom dobrovoľníkov, s vysokými školami doma aj v zahraničí a jednou z nich je aj Fakulta riadenia a informatiky zo Žilinskej univerzity v Žiline (FRI UNIZA). Najbližší Missing Maps mapathon sa bude konať v priestoroch Siemens Healthineers Development Center v Žiline.

Slovenskí dobrovoľníci mapujú Áziu či Afriku

Rôzne nešťastia a katastrofy každoročne pripravia o život takmer 100-tisíc ľudí a zasiahnu alebo vyženú z domovov okolo 200 miliónov osôb vrátane detí po celom svete. Projekt Missing Maps založili štyri organizácie - americký Červený kríž, britský Červený kríž, Humanitarian OpenStreetMap Team a Lekári bez hraníc. Cieľom je vytvoriť dostupné mapové dáta v miestach, kde zasahujú. Dobrovoľníci s mapovaním nezdokumentovaných území pomáhajú aj na Slovensku. „Už od roku 2017, kedy nás oslovila pražská pobočka Lekárov bez hraníc, na podklade satelitných snímok identifikujeme geografické údaje o cestách, riekach, budovách a obytných oblastiach a tie ukladáme do celosvetovej voľnej vektorovej mapy OpenStreetMap. Mapovanie je dôležité kvôli plánovaniu poskytovania lekárskej pomoci a humanitárnych zásahov. Vďaka mapám vedia humanitárne organizácie lepšie pripraviť logistiku svojich zásahov. Doteraz sme na Slovensku zorganizovali 40 mapathonov a naši dobrovoľníci chodia pomáhať aj českým kolegom do Brna, Olomouca či Prahy,“ vysvetľuje Miloslav Ofúkaný, líder Geokomunity a zakladateľ projektu Missing Maps Slovakia (http://missingmaps.sk/). Dopĺňa, že online mapovaním už zlepšili pokrytie územia v Afrike (Burkina Faso, Burundi, Čad, Južný Sudán, Kamerun, Keňa, Konžská demokratická republika, Madagaskar, Malawi, Mali, Mozambik, Nigéria, Stredoafrická republika, Tanzánia, Uganda, Zimbabwe), Ázii (India, Mjanmarsko, Sýria, Turecko) aj Latinskej Amerike (Honduras, Venezuela).

Láka ich humanitárny rozmer

Na mapathonoch v Žiline sa stretáva okolo 20 až 35 účastníkov. Zvyčajne sú to študenti Fakulty riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v rámci výberového predmetu Otvorené geografické dáta. Tento predmet si zapisujú dobrovoľne. Na mapathonoch sa ale zúčastňujú aj dobrovoľníci mimo fakulty – z Bratislavy, Trenčína, Prešova – niektorí do Žiliny pricestujú osobne, iní sa pripoja online. „Ľudí láka práve humanitárny rozmer – možnosť pomôcť dobrej veci a zmysluplne využiť svoj voľný čas. Niektorí účastníci mapathonov potom pokračujú aj mapovaním svojho okolia, prispievaním do OpenStreetMap aktuálnymi údajmi zo Slovenska. Napríklad mapovaním cyklotrás, prírodných pamiatok, infraštruktúry cestovného ruchu alebo jednoducho obchodov alebo ihrísk v obciach, kde bývajú,“ hovorí Peter Márton, prodekan pre zahraničné vzťahy z Fakulty riadenia a informatiky Žilinskej univerzity.

Siemens Healthineers partnerom UNIZA

Mapathony podporuje spoločnosť Siemens Healthineers Slovensko – poskytuje priestory vo svojom žilinskom Development Center. Podľa prodekana Mártona je priebeh mapathonu v takýchto priestoroch menej formálny a je to dobrá príležitosť pre vytváranie ďalšej spolupráce.

Spolupráca na mapathonoch nie je jediná. Fakulta riadenia a informatiky UNIZA uzatvorila so spoločnosťou Siemens Healthineers partnerstvo na celý rok 2024, vďaka ktorému sa bude rozvíjať najmä inžiniersky študijný program Biomedicínska informatika. „Zástupcovia spoločnosti Siemens Healthineers sa budú zúčastňovať prednášok, viesť študentov v záverečných prácach, budú súčasťou štátnicových komisií a podporovať zlepšovanie podmienok a kvality štúdia. Budeme radi, ak začneme viac spolupracovať aj v oblasti počítačovej bezpečnosti a v oblasti výskumu,“ vyhlásil Emil Kršák, dekan Fakulty riadenia a informatiky UNIZA.

 „Veľmi radi poskytneme priestory na mapathony, čím podporujeme dobrovoľnícku humanitárnu a záslužnú aktivitu, ale sme veľmi radi aj za širšiu spoluprácu s fakultou. Študenti univerzity vidia, na čom pracujeme v Siemens Healthineers, ako vyvíjame a inovujeme softvéry pre medicínske diagnostické prístroje, ktoré vo svete zachraňujú ľudské životy, čo niektorých môže nadchnúť a my ich záujem vítame,“ povedal Peter Vandlíček, Products & Solutions Development Manager zo Siemens Healthineers Slovensko.

Najbližší Missing maps mapathon sa uskutoční v žilinskom Development Center Siemens Healthineers už 29. februára 2024.

Viac informácií sa dozviete tu – https://www.fri.uniza.sk/aktuality/missing-maps-mapathon-zilina-12

Autor: - r -

Foto: UNIZA

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod