Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 9°C

Z regiónu

Na severozápadnej veži tepličianskeho kaštieľa menia strechu

Kaštieľ v Tepličke nad Váhom patrí medzi najväčšie a najvýznamnejšie kaštiele v našom regióne. Národná kultúrna pamiatka je majetkom viacerých vlastníkov. Severozápadnú vežu vlastní od roku 2012 miestne občianske združenie, ktoré sa pustilo do jej postupnej revitalizácie. V týchto dňoch menia na veži strechu.

10.04.2020 | 17:00

Občianske združenie Revitalizácia kaštieľa Teplička nad Váhom (REVKAST) sa o severozápadnú vežu národnej kultúrnej pamiatky stará už niekoľko rokov.

„V priebehu rokov 2010 (vznik združenia, pozn. redakcie) až 2015 sa vykonali práce na zameraní objektu, zrealizovali sa pamiatkové výskumy a statické posúdenie pamiatky. Vypracovala sa architektonická štúdia a v roku 2017aj projektová dokumentácia. V roku 2018 bolo vydané Stavebným úradom v Tepličke nad Váhom rozhodnutie o stavebnej obnove,“ rozpráva Beáta Kasajová z OZ REVKAST.

„Naši dobrovoľníci odpracovali množstvo hodín pri odstraňovaní sekundárnych priečok a pri vynášaní sutiny, pri obnove vetracích otvorov, pri zastabilizovaní JV rohu korunnej rímsy veže, ktorej hrozilo zrútenie, pri oprave dreveného schodiska, pri odstraňovaní starých niekoľkovrstvových náterov zo stien a klenby a pod.,“ dodáva k doteraz realizovaným prácam na kaštieli.


Prelomovým rokom v postupnej obnove kaštieľa bol práve rok 2019, kedy združenie získalo dotáciu od ministerstva kultúry v sume 30-tisíc eur na obnovu strechy, komína a výmenu krovu severozápadnej veže.

„Práce na obnove strechy sa začali v novembri 2019 rekonštrukciou pôvodného komína, ale pre nepriaznivé poveternostné podmienky sa práce prerušili a opäť pokračovali v marci tohtoroka postavením vnútorného lešenia. Odstránila sa stará škridla najprv bočných striech západnej a severnej časti priľahlých priestorov veže, a potom aj zo samotnej hlavnej veže. Pomocou žeriava sa demontovali zo striech staré drevené trámy a dosky. Z dôvodu zhotovenia železobetónového venca na korunnej rímse sa postavilo vonkajšie lešenie. V realizácii je drevená konštrukcia novej strechy,“ opísala aktuálne práce na výmene strechy Beáta Kasajová z OZ REVKAST.

BAROKOVÁ PODOBA
Podľa Vladimíra Majtana z Krajského pamiatkového úradu v Žiline ide o zásadný krok pre túto časť kaštieľa. „Samotný krov a strešná krytina na veži kaštieľa boli v havarijnom stave. Z toho dôvodu prebiehajúca komplexná obnova veže si vyžaduje úplne prirodzene obnovu krovu a strešn

ej krytiny. Keďže krovy na kaštieli nemajú pôvodný historický tvar a pochádzajú až z obdobia živelných adaptácií z prvej tretiny 20. storočia, bolo nutné určiť,  aký typ striech sa na kaštieli bude v budúcnosti obnovovať. Určujúcou stavebnou etapou vo vývoji kaštieľa je baroková etapa. Kaštieľ v tomto stave zaznamenal na svojom akvareli aj maliar Thomas Ender ešte v 19. storočí. Rozhodli sme teda o rekonštrukcii barokovej podoby striech kaštieľa a práve SZ veža sa stáva prvou lastovičkou, ako by v budúcnosti mohol celý kaštieľ vyzerať,“ prezrádza, akým smerom by sa do budúcnosti mala uberať revitalizácia celého kaštieľa.


Strecha veže cibuľového tvaru bude pokrytá medeným plechom a jej bočné priľahlé strechy pálenou škridlou, tzv. „bobrovkou“.

„Obnova striech nad časťou kaštieľa, ktorú vlastní občianske združenie, je len začiatok jej obnovy.Nasledovať bude reštaurovanie omietkových povrchov v interiéri a exteriéri, výroba nových okenných a dverných výplní zodpovedajúcich barokovej etape, podlahy a mnohé ďalšie. Verím, že obnova prinesie nielen novú vizuálnu podobu a dobrý technický stav SZ veže, ale bude dôležitým impulzom pre pamiatkovú obnovu aj ďalších častí kaštieľa. Samozrejme, už aj predtým sa realizovali práce na záchrane a obnove východného krídla kaštieľa, kde sa nachádza ruinálna kaplnka. V súčasnosti však práce na obnove východnéhokrídla nepokračujú,“ dodal Vladimír Majtan.

Foto: Krajský pamiatkový úrad Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod