Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -0°C

Spravodajstvo

Na záchranu vyhorenej novostavby vyhlásili verejnú zbierku

Majiteľku novopostaveného bungalovu v Stráňavách zastihla živelná katastrofa v spánku. Vďaka susedom stihla z horiaceho domu utiecť včas. Obyvatelia obce sa jej rozhodli pomôcť formou dobrovoľných príspevkov.

08.04.2013 | 13:44

STRÁŇAVY. Požiar sa do strechy novopostaveného bungalovu zahryzol v pondelok 25. marca v noci. Pravdepodobne sa rozhorel od komína krbu. V tom čase v dome spala jeho majiteľka.
 

Pri hasení domu skolabovala
„Dom som stavala tri roky a posledné štyri mesiace som tu bývala. Večer som si zapálila v krbe ako obyčajne a išla som spať. Desať minút pred jedenástou ma zobudil telefón. Volal mi sused, že mi horí strecha a aby som utekala rýchlo von,“ opisuje dramatickú situáciu mladá žena.

Do boja s požiarom sa okamžite pustila nielen majiteľka, ale aj susedia. Psychické napätie ju ale po chvíli zložilo. „Ako som sa snažila napustiť prvé vedro vodou, prišla na mňa slabosť a odpadla som. Z domu ma vyniesli a potom som len sedela vonku a pozerala sa, ako horí,“ hovorí.

Duchaprítomní susedia však neváhali ani minútu a ihneď zavolali hasičov. Tí oheň hasili vyše dvoch hodín, použili pritom 19–tisíc litrov vody.


Dom zakrývajú nanovo
Po ničivom ohni zostali majiteľke len oči pre plač. Z domu sa podarilo zachrániť len niekoľko kusov nábytku. Strecha a podlahy sú komplet zničené. Škodu vyčíslili na 35-tisíc eur. Stavbu majiteľka nemala poistenú (plánovala tak urobiť koncom marca!). „Čo nezničil oheň, to zničila voda. Teraz sme v štádiu, kedy sa snažíme zakryť dom nanovo, inak by boli škody omnoho väčšie. Statika nie je narušená, ale múry sú navlhnuté,“ vysvetľuje mladá žena zo Stráňav.

Nešťastnej majiteľke sa rozhodlo pomôcť aj samotné vedenie obce, ktoré vyhlásilo dobrovoľnú verejnú zbierku. „Kasička je na obecnom úrade a kto príde, má možnosť prispieť. Po desiatich dňoch by sme ju chceli otvoriť a odovzdať peniaze majiteľke, hovorí starosta obce Jozef Papán.

Mladá žena je za takúto formu pomoci veľmi vďačná. „Je to dobrý nápad. Keby sa druhým niečo také stalo, určite by som neváhala a pomohla aj ja. Veľmi si to vážim,“ dodáva.

Michala Stehlíková

Snímka archív HaZZ ZA

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod