Žilinský Večerník

27. júl 2024 | Božena
| 12°C

Spravodajstvo

Nad holubmi držia stráž sokoly z Burianovej veže

Niektoré mestá na Slovensku bojujú s premnoženými holubmi. V Žiline je ich síce tiež viac, ako by bolo treba, ale vraj sme na tom ešte celkom dobre. Môže za to zrejme rodinka sokolov z Burianovej veže.

03.06.2013 | 13:57

ŽILINA. Holuby sú vraj jedným z najrozšírenejších vtákov na svete. Na Slovensku ich žije niekoľko druhov. Nám sú pravdepodobne najznámejšie práve mestské holuby, ktoré dokážu niekedy pekne zdvihnúť adrenalín v krvi. „Minule som išla cez Hlinkovo námestie okolo kŕdľa holubov. Zrazu z ničoho nič vzlietli a jeden okolo mňa preletel len pár centimetrov. Mám pocit, že už stratili plachosť a že už im kontakt s človekom nerobí žiaden problém,“ posťažovala sa čitateľka Mariana. „V niektorých mestách robia odchyt, prečo nie aj v Žiline?“ pýta sa.

 


Rovnakú otázku sme položili aj žilinskej radnici. „Problém s holubmi mesto registruje, ale podľa platnej legislatívy nemá kompetencie a ani finančné prostriedky na riešenie daného problému,“ odpovedal hovorca mesta Pavol Čorba. Sťažnosti evidujú najmä od obyvateľov sídlisk Solinky a Vlčince, v meste sa situácia vraj za posledné roky výrazne zlepšila. Môžu za to pravdepodobne dravé vtáky, ktoré sa udomácnili v centre Žiliny. „Na Mariánskom námestí sme zaznamenali v posledných rokoch mierne znížený výskyt holubov, zrejme aj vďaka hniezdu sokolov v blízkosti námestia – v Burianovej veži,“ dopĺňa Pavol Čorba.

 

Sokoly z Burianovej veže.

 


Odchyt holubov je podľa Ján Gúgha zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti neefektívny. Aj keď sa praktizuje vo viacerých slovenských mestách, v iných krajinách Európy sa s týmto problémov vyrovnali šikovnejšie. „Napríklad aj u našich susedov vo Viedni alebo Budapešti vznikli mestské holubníky, ktorých cieľom je skoncentrovať holuby na jednom mieste, zabezpečiť hygienické podmienky a postupne obmedzovať reprodukciu (vajíčka holubov sa odoberajú a nahradzujú umelými), čím sa populácia dostane pod kontrolu a počty sa začnú postupne znižovať. Ide o systémové riešenie, ktoré by mohlo fungovať aj v našich podmienkach,“ vysvetľuje ornitológ.

 


V súčasnosti mesto nad podobným riešením neuvažuje. Preto sa musí spoľahnúť len na dravé vtáky, ktoré sa pred niekoľkými rokmi udomácnili priamo pod zvonom v Burianovej veži. V týchto dňoch tam na šiestich vajíčkach sedí sokol myšiar. Ak by ste chceli vidieť, ako sa liahnu, navštívte stránku TANAPU, na ktorej sú dostupné priame prenosy práve z Burianovej veže. Prednedávnom tu totiž nainštalovali web kameru.

 

Michala Stehlíková

Snímka  Veronika Cvinčeková, archív ES

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod