Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 4°C

Rozhovory

Najhoršie, čo môže hasiča postretnúť sú udalosti, pri ktorých zahynie dieťa alebo kolega

Práca hasičov je náročná a rozsah ich zásahov sa neustále rozširuje. Častokrát sú pri nešťastiach úplne prví a ľuďom tak poskytujú nielen fyzickú pomoc, ale i prvú psychickú podporu. O tom, aká je ich práca a čo všetko musia zvládať, sme sa pozhovárali s Ivanom Luptákom (54), veliteľom Záchrannej brigády HaZZ v Žiline, vymenovaným na zastupovanie krajského riaditeľa HaZZ v Žiline.

20.01.2023 | 19:31

Koľko profesionálnych hasičov a na koľkých staniciach máte v rámci Žilinského okresu? Je ich počet dostačujúci?

Okresné riaditeľstvo HaZZ Žilina má 4 hasičské stanice - v Žiline, Terchovej, Rajci a  Bytči. Určite by sme privítali, keby nás bolo viac, ale vieme pracovať aj s tým počtom ktorý máme. Doteraz sme splnili a zvládli všetky úlohy a zásahy. Máme veľkú výhodu v tom, že v Žiline je aj sídlo Záchrannej brigády HaZZ. Akonáhle je zásah nad rámec niektorej z týchto staníc, vieme si zavolať výpomoc buď susednej stanice, alebo zo susedného okresu a veľkou pomocou je práve záchranná brigáda. Posily sú zvolávané pri dlhotrvajúcich a rozsiahlych zásahoch ako lesné požiare, záplavy a podobne. Pokiaľ je počet slúžiacich príslušníkov nedostačujúci, zvolávajú sa do pohotovosti aj z domovov. No a v neposlednom rade veľmi pomáhajú i miestne dobrovoľné hasičské zbory.

Je ťažké nájsť ľudí, ktorí morálne, psychicky aj fyzicky zodpovedajú požiadavkám na toto povolanie?

Oproti iným zložkám, napríklad polícii či armáde, sme na tom lepšie, stále počet záujemcov hlboko prevyšuje počet voľných miest, takže máme z čoho vyberať. Trochu u nás vystupuje problém s vodičským oprávnením skupiny C a praxou uchádzačov s vozidlami nad 3,5 tony, čo napríklad v minulosti značne riešila armáda v rámci základnej vojenskej služby.

Čo všetko musia absolvovať a zvládať?

V prvom rade, pokiaľ hovoríme o zásahovej činnosti, určite je nevyhnutná fyzická a psychická odolnosť. Praktické zručnosti  a odborné vedomosti z rôznych oblastí, predovšetkým s vedením vozidiel skupiny C, zo stavebníctva či strojníctva sú, samozrejme, na osoh.

Sú v zbore aj ženy? Ak áno, na akých pozíciách?

V rámci typickej 24-hodinovej zásahovej činnosti u nás ženy nie sú zastúpené, no máme ich dosť na referentských, administratívnych či iných pozíciách. Máme ženy v rámci Žilinského kraja ako vedúce oddelení požiarnej prevencie na krajskom či okresnom riaditeľstve, dokonca okresnú riaditeľku v Liptovskom Mikuláši, vedúcu operatívy v Dolnom Kubíne či veliteľku hasičskej stanice Turčianskych Tepliciach.

Práca hasičov nespočíva len v zásahoch pri požiari. Pri čom všetkom zasahujte?

Naozaj to nie sú len typické požiare a dopravné nehody, je to aj množstvo technických či ekologických zásahov. Pokrok nezastavíme a s ním, ruka v ruke, idú aj nehody - či už dopravné, alebo priemyselné, často súvisiace s únikom nebezpečných látok. V poslednej dobe nás poriadne preverila pandémia, kde sa naši príslušníci aktívne podieľali na veľkom rozsahu činností. Krátko na to prišla utečenecká kríza, v rámci ktorej sme taktiež dostali mnoho úloh, možno až nad rámec našich doterajších činností. Boli sme napríklad zodpovední za zriadenie a chod veľkokapacitného centra a spolu s inými zložkami, ktoré tam pôsobili, hasiči urobili obrovský kus roboty. Ľudia sa naučili volať nás skutočne často a rozsah našej činnosti sa stále rozširuje. V minulosti tu bola Slovakia alfa, ktorá zasahovala pri dopravných nehodách. V súčasnosti účastníci vážnejších dopravných nehôd už automaticky volajú na pomoc ako prvých profesionálnych hasičov. Dokonca nás privolávajú aj k záchrane hospodárskych zvierat v ťažkostiach, keď ich treba odniekiaľ vytiahnuť či zachrániť. Napríklad vlani sme riešili dopravnú nehodu, kedy vlak zrazil zatúlaného koňa a ten zostal zakliesnený v prednej časti lokomotívy na nárazníku.


 

Ste často úplne prví pri vážnych nehodách, sami musíte byť oporou pre obete nešťastí. Čo to robí s psychikou záchranára?

Zvyčajne sme veľmi často na mieste prví. Uchádzači, ktorí sa k nám hlásia, chcú túto prácu robiť a mali by byť s touto otázkou vysporiadaní. Záťažové situácie v tejto profesii sú súčasťou našej práce, sotva sa im dá vyhnúť. Nemôžem sa vyjadrovať za iných, sám som to zažil a samozrejme, že niektoré nepríjemné spomienky v pamäti ostávajú, ale tých príjemných je ďaleko viac.

Zvyknú vám ľudia, ktorým ste pomohli, dodatočne poďakovať?

Áno, stáva sa to zväčša priamo na mieste. Robíme túto prácu radi a neočakávame, že nám bude každý za všetko ďakovať. Je to zamestnanie ako každé iné. Častokrát sú ľudia v ťažkom šoku a na takéto veci nie je čas, určite sa za to na nikoho nehneváme. Sporadicky príde ďakovný list či mail a môžem potvrdiť, že aj osobne sa neraz prídu poďakovať.

Je nejaký zásah, na ktorý doteraz v zlom alebo v dobrom spomínate?

Jednoznačne za seba a z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že najhoršie, čo môže hasiča postretnúť, sú udalosti, pri ktorých zahynie dieťa alebo kolega. Našťastie nepamätám si, že by tu v Žiline v nedávnej minulosti zahynul počas zásahu náš kolega. Žiaľ, s deťmi sa to stáva častejšie, najmä pri rôznych nehodách. Veľmi nepríjemný zásah je, keď dôjde k usmrteniu mladého človeka utopením a ešte počas zásahu prídu na miesto udalosti jeho rodičia. Takmer každý rok sa niečo také stane.

Myslíte si, že je práca hasičov na Slovensku docenená?

Za mňa, myslím si, že z morálneho hľadiska sme ocenení ako sa patrí. Ľudia sa vyjadrujú o našej práci pozitívne, čo nás, samozrejme, nesmierne teší. Čo sa týka finančného ocenia, niekomu odmena za prácu vyhovuje, niekomu nie. To je individuálne. Sú aj iné, psychicky veľmi náročné povolania, ktoré sú na tom finančne možno horšie. Mám na mysli opatrovateľky, zdravotné sestry a mnohé iné, napriek tomu ich dotyční ľudia vykonávajú radi. Vzhľadom na to, že nám zásahoví príslušníci bežne hromadne neodchádzajú, ocenenie aj spokojnosť so zamestnaním je asi primeraná.

 

Kto je Ivan Lupták

Vzdelanie: vysokoškolské, Žilinská univerzita, Fakulta špeciálneho inžinierstva, odbor občianska bezpečnosť

Pochádza z: Švošov, v okrese Ružomberok

Rodina: ženatý, dve deti

Najlepší relax: stavba modelov historických áut formuly 1, literatúra faktu

Najkrajší kút Slovenska: horniaky – Veľká Fatra, Malá Fatra, Tatry

Obľúbené jedlo: slovenské jaternice a z bezmäsitých slivkové knedle s makom

Najkrajšia ľudská vlastnosť: láskavosť, úprimnosť

Najhoršia ľudská vlastnosť: chamtivosť, závisť a nenávisť

Čo vás zaručene rozosmeje: láskavý humor bez vulgárností

 

Najvážnejšie zásahy

V rámci celého  Žilinského kraja zasahovali profesionálni hasiči v roku 2022 celkom 1 196 krát. Z toho v okrese Žilina to bolo 316-krát a v okrese Bytča 56-krát. O požiar išlo v 372 prípadoch, o dopravnú nehodu v 377 prípadoch, 347 si ich vyžiadalo technickú pomoc a pri  nebezpečných látkach hasiči zasahovali 62-krát.

Január -  pri požiari v bytovom dome v Žiline došlo k usmrteniu 1 osoby, 1 osoba bola zranená, 13 evakuovaných, z toho 4 deti, zasahovalo 22 hasičov zo 4 hasičských staníc a Záchrannej brigády HaZZ.

Február – pri požiari elektrického kábla v tuneli Višňové bolo evakuovaných 85 osôb, 5 bolo zranených. Zasahovalo 17 hasičov.

Júl – požiar strechy reštaurácie v Rajci si vyžiadal zásah 22 profesionálnych a 11 dobrovoľných hasičov. K zraneniam nedošlom, škoda sa vyšplhala na 400-tisíc eur.

September – pád športového lietadla pri obci Petrovice v okrese Bytča skončil zranením dvoch osôb, požiarom ovčinca a škodou na nehnuteľnom majetku. Zasahovalo 6 profesionálnych a 14 dobrovoľných hasičov. 

Autorka: Iveta Frolková

Foto: archív KR HaZZ

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod