Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 3°C

Spravodajstvo

Nebezpečné stromy orezali, konáre nechali tak

Žilinčan Ján Šmida od novembra upozorňoval Mestský úrad v Žiline na to, že elektrické vedenie na ulici Pri celulózke, kde má dom, je nebezpečne blízko pri stromoch rastúcich na mestskom pozemku. Žiadal preto o ich orezanie, aby nedošlo k nešťastiu.

01.07.2013 | 13:42

ŽILINA. „Keď fúkal vietor, nebezpečne sa konáre nakláňali k vedeniu a hrozilo, že to niekoho zabije. Napísal som žiadosť, ale nič sa neudialo. Tento rok som žiadosť zopakoval a upozornil som ich, že ak sa niečo stane, budem ich brať na zodpovednosť, pretože som ich varoval,“ hovorí Ján Šmida.
 

Asi pred tromi týždňami naozaj prišli pracovníci Stredoslovenskej energetiky a konáre odstránili. Avšak konáre nechali tam, kde popadali. Na hromade na trávniku okolo
stromu, ba dokonca aj na chodníku. A tak je to už tri týždne.

Ján Šmida na to kompetentných opäť upozorňuje. Tentoraz bol na SSE. Ale neudialo sa nič. Opäť vraj chceli, aby napísal žiadosť. „Nezmysel. Prečo ja mám písať žiadosť, keď som ich prišiel upozorniť na to, že by mali konáre odstrániť?“ pýta sa rozhorčený dôchodca.
 

Sám však pomaličky konáre odstraňuje. Ale len toľko, čo sa mu zmestí do smetnej nádoby. Doteraz sa mu podarilo zlikvidovať asi tretinu. Chce totiž, aby trávnik pred jeho domom vyzeral tak ako doteraz. „Hoci je to mestský pozemok, trávnik sme na ňom vysadili my so susedmi, pravidelne ho kosíme a staráme sa oň. Konáre nám však vyležia trávu a tá prestane rásť,“ obáva sa.
 

Žilinský večerník sa s podnetom obrátil na Mestský úrad. Poďakovali nám za upozornenie a prisľúbili nápravu. Podľa hovorcu Pavla Čorbu po tom, čo v novembri obdržali
podnet, vykonali na mieste obhliadku a zistili, že takúto údržbu vykonáva SSE. „Nepristúpili sme k orezaniu aj pre jeho komplikovanosť a nechali sme ho na pracovníkov SSE. Nemali sme však informáciu o tom, že orezanie urobili a ani o ponechanej drevnej hmote na pozemku, ktorý je vo vlastníctve mesta. Predpokladáme, že ju nechali na pozemku vlastníka, ktorý by mal zabezpečiť jej likvidáciu. Mesto Žilina zabezpečí odvoz v čo najkrajšom čase,“ ubezpečil nás v stredu Pavol Čorba.
 

Už v piatok ráno nám dal Ján Šmida vedieť, že mesto skutočne konáre odpratalo. Takže problém sme pomohli vyriešiť.

 

Michal Filek
Snímka autor

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod