Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 21°C

Z regiónu

Netradičná záľuba: Ján z Nižných Kamencov chová doma morské koraly

Svoj domov zmenil na podmorské akvárium. Ján Lesko z Nižných Kamencov pri Belej sa venuje činnosti, ktorá v našich končinách pravdepodobne nemá obdoby. U seba doma chová morské koraly, ktoré v súčasnosti patria medzi ohrozené druhy.

25.11.2023 | 10:00

Koraly sú morské živočíchy radiace sa medzi bezstavovce. Žijú ako skupina tisícok jednotlivých zvierat, ktoré sa nazývajú polypy. Ekologická hodnota koralových útesov je vďaka ich rozmanitému prírodnému systému nevyčísliteľná. Žiaľ, v súčasnosti kvôli globálnemu otepľovaniu už polovica neexistuje.

Koraly spolunažívajú s riasami, ktoré im na základe fotosyntézy dodávajú cukor ako potravu. S prehrievaním oceánov dochádza k narušeniu tejto symbiózy. Riasy sa stávajú pre koraly toxickými a tým strácajú hlavný zdroj obživy. Ich farba sa zmení na bielu, inak povedané sa vybielia a následne hynú. Podľa odhadov vedcov by do roku 2050 mohli korálové útesy v oceánoch úplne zaniknúť.

Zo sladkovodnej na morskú akvaristiku

Hoci budúcnosť morských koralov nie je podľa odborníkov práve ružová, dobá správa je, že je možné ich chovať a rozmnožovať aj v domácich podmienkach. Takejto netradičnej činnosti sa niekoľko rokov venuje Ján Lesko (41) z Nižných Kamencov pri Belej. Ako hovorí, za ten čas premenil svoj domov na podmorské akvárium.

„Aj ja som ako väčšina morských akvaristov začínal ako sladkovodný akvarista ešte v čase, keď som bol malý chlapec. V roku 2014 som začal zbierať informácie na internete a v roku 2016 som založil svoje prvé morské akvárium. Morský život ma vždy fascinoval. Niektoré organizmy sú ako tvory z iného sveta a samozrejme morské akvárium je tiež krásny vizuálny doplnok do domu,“ prezradil o začiatkoch svojej nezvyčajnej záľuby dnes už skúsený chovateľ.

Jedno akvárium má umiestnené priamo doma v obývačke. Ostatné, tzv. chovné nádrže skladuje v predajni za domom. Základy chovu morských koralov sú vraj veľmi podobné ako pri chove sladkovodných rýb. Avšak koraly potrebujú oveľa vyššiu starostlivosť o vodu.

„Je samozrejme potrebná morská voda, ktorá sa mieša pomocou morskej soli a osmotickej vody. Filtrácia sa robí výkonnejšia ako pri sladkovodných akváriách a rozdiel je tiež v osvetlení, ktoré je výkonnejšie a prevyšuje modré spektrum. Večer tak viete odhaliť morského akvaristu, keďže má okná vysvietené na modro,“ smeje sa Ján Lesko. 

Farba ich ochraňuje

V prírode sa koraly množia pohlavne pomocou vajíčok a spermií alebo delením. V domácich podmienkach je to trochu komplikovanejšie... „V akváriách koraly množíme delením. Podobne, ako je to pri rastlinách, ale proces je zložitejší, keďže koraly sú náchylné na infekcie,“ podotýka Ján Lesko.

Koralové útesy sú lákadlom pre podmorských bádateľov práve pre ich bohaté sfarbenie. „Farba koralu závisí väčšinou od pigmentu, ktorým sa chráni pred slnečným UV žiarením. Je to taká odrazová vrstva pre slnečné žiarenie,“ vysvetľuje chovateľ z Nižných Kamencov. „Moje najobľúbenejšie sú vždy tie najfarebnejšie,“ prezrádza.

Hoci v akváriách majú koraly najmä estetický význam, v oceánoch je ich funkcia oveľa prospešnejšia. „Je to obrovský pohlcovač oxidu uhličitého. Veľa koralov je toxických, niektoré produkujú palytoxín, ktorý sa radí medzi najsilnejšie jedy. V bižutérii sa kedysi používali skelety odumretých koralov,“ uviedol k ich ďalšiemu využitiu.

Jánove koraly sú u milovníkov akvaristiky veľmi vyhľadávané. Až tak, že okrem Slovenska ich vyváža aj do zahraničia. „Koraly sa prepravujú podobne ako ryby. V špeciálnom termoboxe,“ vysvetľuje.

Ako z iného sveta

Chov morských koralov je pre neho nielen práca, ale predovšetkým záľuba, v ktorej sa zdokonaľuje už takmer desať rokov. Keďže koraly sú veľmi citlivé na zmenu vody a aj malá výchylka ich môže nenávratne poškodiť, najväčšiu pozornosť kladie práve na kvalitu vody.

„Dnes už pomocou modernej techniky vieme kontrolovať chemizmus vody aj na diaľku. Prípadne sú testovacie zariadenia, ktoré kontrolujú akvárium za nás a to veľmi uľahčuje starostlivosť,“ vysvetľuje.

Hoci si jeho záľuba vyžaduje množstvo času, neľutuje, že sa tejto výzvy chopil a že dokázal vytvoriť podmorský svet priamo u seba v obývačke. Veď kto sa môže pochváliť, že u seba doma vytvoril podmorský svet? „Morská akvaristika má veľmi rozmanitý život. Pri morskom akváriu dokážete presedieť hodiny sledovaním správania sa živočíchov, ako sú kraby, krevety, sasanky, ryby a pod., ktoré, ako som už spomínal, niekedy vyzerajú ako z iného sveta,“ dodal na záver nášho rozhovoru.

 

 

Kráľ koralových útesov

Vedeli ste, že najväčší korálový útes sa nachádza v Austrálii? Tzv. Veľká korálová bariéra je najväčšia sústava korálových útesov a ostrovčekov na Zemi a je zapísaná do zoznamu UNESCO. Skladá sa z 2900 individuálnych korálových útesov rôznych typov, 900 ostrovov a množstvo lagún. Žije tu približne 14-tisíc druhov morskej fauny a vyše 400 druhov koralov. Je taktiež domovom ohrozených druhov, ako sú morské kravy a korytnačky. Bariéra je dlhá cca 2400 km a je viditeľná aj z vesmíru. Miestny ekosystém sa vyvíjal tisíce rokov a podľa vedcov sa začal formovať pred 18 miliónmi rokov.

Autor: - r -

Foto: archív J. L.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod