Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 6°C

Zaujalo nás

Pandémia stopla veľké dobrovoľnícke akcie na boj s odpadom, niekde sa obmedzili len na rodiny

Minulý rok mesto Žilina vyhlásilo apríl za Mesiac čistoty. Na území celej Žiliny sa konalo viacero environmentálnych aktivít, ktorých cieľom bolo vyčistiť mesto od odpadu. Mnohé sa tento rok pre pandémiu museli stopnúť, niektoré sa obmedzili na minimálny počet ľudí.

06.05.2020 | 18:00

V roku 2019 sa s dobrovoľníckymi aktivitami akoby vrece roztrhlo. Ľudia počas celého apríla čistili sídliská, mestské časti, parky, ulice, lesopark a ďalšie obľúbené lokalityv rámci Žiliny a okolia.

Asi najznámejšou aktivitou tohto druhu je čistenie Vodného diela Žilina, ktoré postupne získalo na popularite a každý rok sa doň zapája čoraz viac ľudí. „Vlani sa podarilo naplniť päť veľkých kontajnerov odpadu, zúčastnených bolo viac ako 250 dobrovoľníkov. Každý rok na podujatí varíme vegánsky guláš, ktorý si každý chváli a pre deti je vždy prichystaný skákací hrad, maľovanie na tvár a prehliadka elektrárne,“ hovorí organizátor Veľkého čistenia Vodného diela Karol Haas z Eko Friendly Žilina.

REŠPEKTUJÚ ZÁKAZ
Kým po minulé roky sa toto podujatie organizovalo vždy okolo Dňa Zeme, teda cca 22. apríla, tento rok zatiaľ termín nezverejnili. Dôvodom je koronavírus.

„Tým, že vyšiel zákaz komunitných podujatí sme na Deň Zeme čistenie Vodného diela Žilina neorganizovali. Je to veľká škoda, ľudia si už na podujatie zvykli a každým rokom je stále viac dobrovoľníkov, ktorým záleží na čistote a chcú pridať ruku k dielu. Uvidíme, ako sa situáci vyvinie, ešte stále by sa akcia mohla zorganizovať na jeseň. Ak to nebude možné, akciu jednoducho presuniemena ďalší rok,“ vysvetľuje Karol Haas.


Aj keď situáciu s pandémiou určite netreba podceňovať, osobne si myslí, že podujatia tohto typu by sa mohli konať, ale, samozrejme, za určitých podmienok.

„Podľa mňa by to bolo možné, pretože keď si predstavím, koľko je naraz ľudí vo veľkých nákupných centrách v uzatvorenom priestore, tak čistiť hromadne vonkajší priestor na čerstvom vzduchu za prísnych bezpečnostných opatrení by mohlo byť menšie riziko a ešte aj prospešné, ale je tu ten zákaz. Toto nariadenie plne rešpektujeme a chápeme, že treba obmedziť v tejto dobe zoskupovanie ľudí a eliminovať šírenie nákazy. Toto by malo byť pre nás všetkých prioritou.“

BOJUJÚ INDIVIDUÁLNE
Kto pravidelne navštevuje Vodné dielo Žilina, určite zaregistroval, že sa tu prednedávnom predsa len uskutočnil zber odpadkov. Túto aktivitu však nezastrešovalo Eko Friendly Žilina. Súčasná situácia totiž, ako je možné sledovať na sociálnych sieťach, mobilizuje množstvo dobrovoľníkov, ktorí sa rozhodli bojovať s odpadom v prírode individuálne. Čo na to hovorí aktivista Karol Haas?

„Je to skvelé. Všimol som si, že celé rodiny chodia na túry a po ceste zbierajú odpad alebo na vodnom diele, ale aj v iných častiach nášho mesta a potom to pridávajú na sociálne siete, aby sa pripojili ďalší. Vzniká potom z toho taká reťaz a ľudia tým dávajú najavo, že aj v tejto dobe sa treba zaujímať o náš verejný priestor. Páči sa mi táto aktivita,“ úprimne skonštatoval.

ČISTIA LEN PO RODINÁCH
Každý rok sa pravidelne na prelome mesiacov apríl – máj koná aj veľké čistenie vôd Rajeckej doliny pod názvom ČIVORADO. Rovnako ako v prípade Vodného diela Žilina, aj túto akciu, ktorá je v Rajeckej doline veľmi obľúbená, stopol koronavírus. Avšak nie tak úplne...

„Prvé ročníky ČIVORADO organizoval Jozef Moravčík s Tiborom Papšom, neskôr organizáciu prevzalo OZ Slnko na Skalkách. Každoročne už niekoľko rokov sa zapájajú do tejto akcie okolité obce a je spojená aj s bohatým kultúrnym programom a občerstvením. Keďže členovia OZ Susedia spod Skaliek toto podujatie pravidelne navštevujú a aktívne sa zapájame, pokúsili sme sa niečo menšie zorganizovať v meste Rajecké Teplice tak, aby sme zároveň brali ohľad aj na súčasnú situáciu s koronavírusom,“ uvádzajú členovia členovia OZ Susedia spod Skaliek.


Čistenie Rajčianky odštartovali koncom apríla a keďže ho čistia za veľmi prísnych podmienok, je rozdelené do viacerých etáp a čistia sa len vymedzené úseky rieky. Prvá brigáda sa uskutočnila posledný aprílový víkend.

„Od začiatku sme túto akciu v menšom rozsahu plánovali tak, aby sme sa v čo najvyššej možnej miere prispôsobili súčasnej situácii. Preto riešime len čistenie Rajčianky v katastrálnom území mesta Rajecké Teplice, s ktorým aktívne komunikujeme. Čistenie prebieha tak, aby sme zabránili zhromažďovaniu sa väčších skupín ľudí, preto sa plánuje na jednotlivé úseky v rámci troch víkendov (24. – 25. apríl, 2. – 3. máj, 9. – 10. máj), na ktorých zbierajú odpad ľudia zo spoločných domácností. Ochranné pomôcky aj vrecia na odpad si každý zabezpečuje z vlastných zdrojov. Na sociálnych sieťach aj na stránke mesta je tabuľka, do ktorej je možné sa zapísať a zabezpečiť to tak, aby ľudia zbierali odpad na rôznych miestach,“ vysvetľujú organizáciu čistenia aktivisti.


Hoci „Čistenie rieky Rajčianka v čase koronavírusu“, ako túto akciu príznačne na toto obdobie premenovali, je len pokusom, o ktorý zatiaľ prejavil záujem len zlomok ľudí zapájajúcich sa do ČIVORAD- a, predsa môže prispieť k zlepšeniu životného prostredia v našom okolí.

„Počas prvého víkendu sa zúčastnilo akcie šesť dospelých ľudí s deťmi, ktorí boli rozmiestnení na troch častiach rieky. Aj keď bol záujem nízky, bolo vyzbieraných cca 15 veľkých vriec odpadu. Počas tohto víkendu sa do čistenia zapojilo 8 dospelýcha 1 dieťa. Vyzbieralo sa cca 31 vriec odpadu.“


MENEJ ODPADU?
Súčasná pandémia síce environmentálnym aktivitám veľmi nepraje, ich organizátori však veria, že sa situácia čoskoro vráti do normálu a neuľaví sa tým len človeku, ale aj prírode. Lebo odpadu je všade stále dosť, hoci je ho menej ako po minulé roky. O to sa zapríčiňujú práve dobrovoľníci.

„Pozorovaním a pravidelnou účasťou na ČIVORAD- e sa nám zdá, že stav rieky, čo sa týka znečistenia odpadom, sa zlepšuje. Práve účasťou na takýchto aktivitách je z dlhodobého hľadiska možné vidieť zlepšenie. Preto sme tento rok zorganizovali „Čistenie rieky Rajčiankav čase koronavírusu“, aby sme pokračovali aj naďalej v tejto snahe, ktorá prináša výsledky, aj keď je, bohužiaľ, stále vidieť,že vyhadzovanie odpadu popri riekach je pre mnohých ľudí stále normálne,“ konštatujú členovia OZ Susedia spod Skaliek.

A aká je situácia s odpadom v Žiline? „Myslím, že sa to zlepšuje, ale nie je to až taký pedantný poriadok. Teraz počas pandémie sú určité miesta v našom meste, kde sa zdržuje dosť ľudí a sú dosť špinavé. Hlavne tam, kde sa robí výdaj jedla a alkoholu – napr. Bulvár, parkovisko pri obchodnom dome na Vlčincoch, Hlboká cesta, verejné športoviská... Toto je len malá časť, ktorú si všímam. Vždy však treba začať od seba,“ podotkol Karol Haas z Eko Friendly Žilina.

Foto: archív Karol Haas, OZ Susedia spod Skaliek

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod