Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 10°C

Spravodajstvo

Peter Cibulka: Zo Žiliny dokážeme urobiť vzor

Žilina sa už desiatky rokov zmieta v tých istých problémoch. V čase krízy sú však potrebné odvážne a pragmatické kroky. Tie môže priniesť len nový prístup k riadeniu nášho mesta. Kandidát na primátora Žiliny Peter Cibulka (39) vysvetľuje, akým spôsobom sa to dá dosiahnuť.

17.08.2022 | 10:57

Prečo ste sa rozhodli kandidovať za primátora Žiliny?

Pretože chcem aby boli Žilinčania konečne hrdí na svoje mesto. Chcem, aby bola Žilina moderné, ekologické, sociálne citlivé, čisté a spravodlivé mesto. Urobím všetko preto, aby bola Žilina vzorom pre iné mestá na Slovensku.

Čo je podľa vás najväčší problém Žiliny?

Som presvedčený, že pre rozvoj Žiliny je nutné zastaviť nelegitímne aktivity G. Trabelssieho v súvislosti s majetkom mesta. Tento toxický vplyv nás doslova ničí a brzdí. V roku 2019 sa súčasné vedenie Žiliny pokúsilo s G. Trabelssiem o výmenu majetkov, ktorá by bola pre mesto extrémne nevýhodná, zahladili by sa nedávne nelegitímne operácie, prišli by sme o milióny eur a vznikli by škodlivé vzťahy do budúcnosti. Ja chcem ísť opačnou a tvrdou cestou. V júni 2023 končí zmluva o parkovaní s Trabelssiem kontrolovanou parkovacou spoločnosťou. Musíme odtiaľ dostať mestský podiel v hodnote 5,3 milióna eur a za žiadnych okolností zmluvu nepredlžovať. Mesto musí nastaviť vlastný parkovací systém. Súčasné vedenie Žiliny sa v roku 2019 pokúsilo predať Trabelssiemu tento podiel v hodnote 5,3 milióna eur len za 1,1 milióna eur. To sa v žiadnom prípade nesmie opakovať a z týchto peňazí musíme budovať parkovaciu infraštruktúru.

Ako chcete postupovať?

Je nutné, aby sa okolnosti založenia Žilinskej parkovacej spoločnosti, machinácie so Športovou halou na Bôriku pri predaji a vklade do Žilinskej parkovacej spoločnosti a privlastnenia si mestského pozemku na Karpatskej dostali pred súd. Na základe rozsiahlej žaloby by sme mali získať späť Športovú halu na Bôriku a pozemok na Karpatskej, ak nám nebude vrátený za spravodlivých podmienok. A samozrejme musí nám byť vrátený náš mnohomiliónový vklad. V trestnom oznámení a žalobe sa musíme pýtať, či tu náhodou nevznikla organizovaná záujmová skupina dlhodobo zneužívajúca Žilinu a jej občanov. Tu už pomôže len tvrdá ruka a žiadne rozprávky o dohode už nemajú význam.

Vo vašom programe sme si všimli založenie Mestského podniku. Môžete o tom povedať niečo bližšie?

Áno, naše mesto nemá systém starostlivosti o verejný priestor a v podstate sa oň nikto rozumne nestará. Všetky verejné služby ako kosenie, čistenie, zimná a letná údržba a starostlivosť o zeleň sa znova minulý rok zadali externým spoločnostiam. Kosenie má napríklad na starosti firma z Bratislavy. Ja presadím, aby tieto práce vykonával Mestský žilinský podnik. Získame kontrolu nad kvalitou a načasovaním prác, zamestnáme desiatky Žilinčanov a vytvoríme niečo vlastné, čo budeme rozvíjať. Ideme do ekonomicky neistých časov a treba byť pripravený aj na istú sebestačnosť a efektivitu v narábaní s financiami. Čím viac činností zabezpečí Mestský žilinský podnik, tým väčšia úspora sa vytvorí. Tú investujeme do kvalitnejšej starostlivosti o verejný priestor a do služieb občanom. Bude výborné vidieť, že sa kosí vtedy keď treba a je čisté, upratané mesto.

Čo ďalšie body?

Musíme sa rázne pripraviť na klimatickú zmenu. Bezpodmienečne treba obnoviť zrušený samostatný odbor životného prostredia a posilniť ho zodpovednými odborníkmi. Musíme vytvoriť chránené územie Žilinského lesoparku a navždy ho zaistiť proti zástavbe, nastaviť koncepčnú stratégiu výsadby stromov a najmä starostlivosti o ne, aby nevysychali ako v súčasnosti a prijať nový územný plán mesta. Veľmi dlho sa z územného plánu robí trhací kalendár. Vykonávajú sa zmeny a doplnky, ktoré často napĺňajú len potreby vplyvných ľudí. My musíme naskočiť na úplne iný systém, zadefinovať územia v novom územnom pláne, ktoré budú strategicky ekologické a vytvoria bariéru proti dopadom klimatickej krízy. Keďže parlament schválil kontroverzný stavebný zákon, územný plán ostane jediným nástrojom proti neriadenej zástavbe. Vysoké teploty už nezmiznú a mesto musí občanov chrániť. Skončili časy, kedy ako opatrenie stačilo postaviť kvetináče za desaťtisíce eur alebo zverejniť internetový dotazník. Pár zelených striech, do ktorých sa nalejú státisíce až milióny eur je nič oproti environmentálnej funkcii prírodného parku, ktorý dokážeme vytvoriť napríklad na lúke pri Solinkách. Mesto treba rozvíjať, no nie na úkor zelene, životného štandardu občanov a budúcnosti detí. Financie a energiu treba nasmerovať do revitalizácie chátrajúcich zón.

 Súvisí to s vaším programom nájomného bývania?

Áno, v niektorých revitalizovaných zónach môžu byť nájomné byty. Výstavba mestských nájomných bytov sa úplne zastavila a to je veľký problém. Ak chceme naštartovať rozvoj mesta, musia sa stavať mestské nájomné byty. Nemôžu ísť všetci do hypoték a mesto má možnosti podržať občanov. Mestské dostupné byty potrebujú aj mladé rodiny aj seniori. Pre budúcnosť je to strategická úloha. Budeme robiť aj opatrenia, aby sa nájomníci v mestských bytoch nebáli, že zarobia o päť eur viac, ako je určená hranica a o byt prídu.


 

 

Seniori sú často na okraji záujmu, myslíte aj na nich?

Veľmi myslím na seniorov. Jednou z priorít sú aktívne seniorské centrá s pravidelným spoločenským programom. Vidím, že sa veľmi pekne tieto centrá snažia aj teraz, ale chýba tu systematická podpora zo strany mesta. Ja chcem, aby mali prostriedky na súťaže, koncerty a výlety. Aby sa stretávali v príjemnom, podnetnom prostredí a jednoducho aktívne žili. Seniorom tiež zrušíme daň za psíka. Vytvoríme veľa parčíkov s lavičkami a špeciálnych parkov pre psov aj na sídliskách. Vznikne tak veľa vonkajších miest na stretávanie aj pre tých starších. Nezanedbáme ani šport pre seniorov, súčasťou týchto priestorov bude napríklad petang a fitnes prvky prispôsobené seniorom.

 

Ako chcete rozvíjať šport v Žiline?

Kľúčom pre dlhodobý rozvoj športu je zásadná podpora mládežníckych športových  klubov. Tam sa tvorí základ pre profesionálny šport a dobrý zdravotný stav ďalšej generácie. Je potrebné, aby mesto poskytlo telocvične športujúcim deťom za oveľa lepších podmienok, ako teraz. Pri mládežníckych kluboch s  úspešnosťou a historickou tradíciou by malo ísť o maximálnu mieru pomoci. Takto pomôžeme rodinám, ktoré nemajú dostatok peňazí na športovanie detí a sociálnym prístupom pomôžeme rozšíriť členskú základňu klubov. Zavedieme stabilnú spoluprácu trénerov mládežníckych klubov so základnými školami. Pravidelne budú môcť chodiť na hodiny a získavať hráčov do prípraviek. Založíme dlhodobé súťaže - športové ligy medzi základným školami v rôznych športoch. Okrem športovania sa tak vyvinie lepší vzťah žiakov ku škole. Tiež je pre mňa prioritou jedna športová hala pre vrcholový kolektívny šport, v hre je niekoľko možností.

Máte na toto všetko odborníkov?

Samozrejme. Pri vypracovaní programových bodov spolupracujem so špičkovými odborníkmi. Aj na mestskom úrade je viac kvalitných ľudí, ktorí by pri dobrom vedení a organizácii podávali oveľa lepšie výkony. Bohužiaľ, dnes je však tiež viac pozícií obsadených pracovníkmi z iných miest. Je logické, že kľúčové posty by mali obsadiť Žilinčania, pretože oni majú objektívne najlepšie znalosti o Žiline a majú k nej vzťah.

Čo by ste ocenili na súčasnom vedení a v prípade úspechu vo voľbách ponechali?

Som veľmi rád, že sa nezastavila činnosť eurofondového odboru a za posledné roky sa dokončili za Chomu pripravované projekty ako napríklad atletické areály na základných školách, vnútrobloky na Vlčincoch a Hájiku, areál na Oravskej alebo cyklotrasa na Solinkách.


 

Je dôležité, aby kvalitná činnosť eurofondového oddelenia pokračovala. Určite by som však dbal na väčšiu variabilitu pripravovaných projektov.

Na úrade potrebujeme špecialistov na rozvoj detských ihrísk a vonkajších športových ihrísk. Chcem, aby bola Žilina aj v tomto príkladom pre ostatné mestá. Detské a športové ihriská chcem budovať podľa najnovších svetových trendov a na oveľa väčších plochách ako je tomu dnes. Obnovíme aj centrálne detské ihriská na sídliskách, kde boli na začiatku tohto volebného obdobia zobrané prvky a vrátených bolo len približne 70 %. Nie je tiež možné, aby sa v niektorých lokalitách čakalo na potrebnú revitalizáciu detských ihrísk niekoľko rokov. Tieto potreby by sme začlenili aj do eurofondových projektov a budovanie takýchto lokalít by išlo súbežne s prácou špecialistov na mestskom úrade.

Spomínali ste, že by sa mestský podnik staral o čistotu v meste. Plánujete aj revitalizáciu historického centra?

Áno. Musíme nájsť zdroje na rekonštrukciu Mariánskeho námestia a na vytvorenie kvalitnej mestskej dlažby namiesto rozbitého asfaltu v širšom centre. Musí tiež prebehnúť rekonštrukcia Bulváru, ale so zásadným rešpektom k potrebám ľudí, ktorí tam bývajú. Mám cieľ opraviť všetky chodníky v meste. Chcem, aby ľudia radi chodili do centra a cítili sa v ňom príjemne.

 

Nie je problém, že kandidujete aj do volieb poslancov VÚC?

Určite nie, ak by som sa stal novým primátorom Žiliny aj poslancom VÚC, venujem odmenu poslanca VÚC na chod aktívnych seniorských centier. Primátor by mal vedieť, čo sa deje v kraji a okrese. Som pripravený pracovať pre Žilinu aj viac ako 12 hodín denne.

 

Objednávateľ: Peter Cibulka, Žilina.   Dodávateľ: PUBLISHING HOUSE, a. s., Žilina, IČO: 46495959

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod