Žilinský Večerník

8. máj 2024 | Ingrida
| 13°C

Spravodajstvo

Petíciu za lekára podpísalo už päťtisíc občanov

Od pondelka ministerstvo zdravotníctva pretransformovalo Rýchlu lekársku službu v Bytči na Rýchlu zdravotnú službu, v ktorej lekára nahradil záchranár. Tento krok sa ešte pokúšajú petíciou zvrátiť obyvatelia okresu. Pod petíciu sa podpísalo už takmer 5-tisíc občanov.

02.04.2013 | 13:43

Od pondelka ministerstvo zdravotníctva pretransformovalo Rýchlu lekársku službu v Bytči na Rýchlu zdravotnú službu, v ktorej lekára nahradil záchranár. Tento krok sa ešte pokúšajú petíciou zvrátiť obyvatelia okresu. Pod petíciu sa podpísalo už takmer 5-tisíc občanov.

BYTČA. Prvú časť petície Za zachovanie lekára Rýchlej lekárskej pomoci v okrese Bytča odovzdali v utorok 26. marca jej autori Michal Filek a Peter Bologa štátnemu tajomníkovi ministerstva zdravotníctva Viliamovi Čislákovi.

„Podpisy sme začali zbierať pred tromi týždňami. V meste Bytča, ale aj v celom okrese sme sa stretli s veľkou podporou a snahou spojiť sa za dobrý cieľ. Veľká vďaka patrí všetkým podporovateľom, ale aj školám, klubom dôchodcov, starostom a všetkým pomocníkom. Bez nich by sa nám nepodarilo zozbierať toľko podpisov, aby nám to otvorilo dvere na ministerstve, ktoré sa našou požiadavkou na prehodnotenie daného stavu reálne zaoberá,“ povedal Michal Filek, ktorý pracuje ako šéfredaktor Žilinského večerníka.

Viliam Čislák Bytčanom prisľúbil, že odpoveď dostanú najneskôr dva týždne po Veľkej noci. Zároveň s ministerkou Zuzanou Zvolenskou prehodnotia pozvanie na návštevu okresu a diskusiu s občanmi, ktoré mu tlmočili Michal Filek a Peter Bologa. „Štátny tajomník neargumentoval zle, no vôbec ma nepresvedčil v otázke presunu financií z verejného sektora do súkromného. Nie som proti súkromným záchrankám a je logické, že dosahujú zisk, je to predsa základný cieľ podnikania. No zrušiť lekára a ušetrené peniaze presunúť na výkony súkromných záchraniek, ktoré tvoria zisk, pokladám za nevýhodné pre obyvateľov okresu Bytča," zhodnotil stretnutie Peter Bologa.

Mesto Bytča prišlo v minulosti o detskú pohotovosť. V súčasnosti hrozia odchodom z budovy polikliniky lekári, ktorí sa nedohodli na jej odkúpení so Žilinským samosprávnym krajom. „Zrušenie lekára na záchranke pokladáme za ďalší krok, ktorý je v neprospech našich občanov. Veríme, že aj tieto argumenty štátneho tajomníka presvedčili. Nevzdávame sa a v petičnej akcii budeme pokračovať. Radi by sme vyzbierali až okolo 10-tisíc podpisov, čo by bola polovica oprávnených voličov v okrese. Veríme, že keď sa spojíme, náš boj za slušnejšiu Bytču pre každého vyhráme!“ nevzdávajú sa Michal Filek s Petrom Bologom. <

Michala Stehlíková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod