Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 3°C

Spravodajstvo

Po výbuchu plynu v Bánovej sa zrútila časť opusteného domu

Vybité okenné sklá, zrútená strecha a múry rodinného domu... Taká je bilancia nedeľňajšieho výbuchu plynovej fľaše v Bánovej. V opustenom dome už roky nikto nežil, sem-tam len bezdomovci.

28.01.2013 | 17:49

ŽILINA - BÁNOVÁ. Výbuch otriasol mestskou časťou Bánová v nedeľu 20. januára okolo jedenástej hodine večer. Za explóziou, ktorá zničila časť rodinného domu, stojí údajne plynová fľaša. Nikomu sa našťastie nič nestalo, dom je totiž už dlhé roky neobývaný.

Bez zavalených

Na miesto nešťastia boli okamžite privolaní žilinskí hasiči, ktorí po príchode zistili, že časť domu sa nachádza v ruinách a poškodené sú aj susedné domy. „Nakoľko v dome horelo, hasiči nasadili na uhasenie požiaru vysokotlakový prúd vody. Požiar zlikvidovali o 1.30 h 21. januára,“ informovala hovorkyňa hasičov Miroslava Ondrichová.

Podľa miestnych sa v opustenom dome zdržiavali bezdomovci, vraj aj v onú noc, tesne pred výbuchom, vybehli z budovy dvaja ľudia. Aby sa hasiči uistili, že v dome sa už nikto nenachádza, najprv preskúmali tú časť, ktorá výbuch ustála. Do zrútenej časti sa však dostať nevedeli. Hrozilo, že ich zavalia visiace stropy a sutiny.

„Keďže bolo podozrenie, že sa tu môžu nachádzať osoby, bola na miesto povolaná aj špeciálna záchranná skupina psovodov K9 so psami, pričom žiadne osoby neboli nájdené,“ dodáva hovorkyňa. Po preskúmaní a zaistení celého priestoru sa hasiči vrátili späť na stanicu. Tu sa ale dlho nezdržali. Už ráno o siedmej ich volali späť do Bánovej s podozrením, že vo výbuchom zničenom dome uniká plyn. Pravdepodobne išlo len o planý poplach. Meranie totiž nepotvrdilo jeho prítomnosť.

Majiteľ o dom nejaví záujem
Nočný výbuch vystrašil najmä ľudí, ktorí žijú v tesnom susedstve. „Po výbuchu som sa hneď vyšiel z domu pozrieť, čo sa stalo. Bola to silná explózia, jednej susedke dokonca poškodila tlaková vlna
okná,“ ukazuje jeden z obyvateľov Bánovej na dom cez cestu.

Na otázku, kde sa nachádza majiteľ predmetnej nehnuteľnosti, nám viacerí odpovedali, že v Bánovej sa už dlhé roky neukázal a údajne žije v zahraničí. Vraj kedysi po ňom pátrali aj policajti. Opustený dom ožíval už iba sem - tam, keď tu strechu nad hlavou hľadali bezdomovci.
 

Michala Stehlíková

Snímka archív HaZZ ZA

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod